Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme af Tanja Mølgaard Beier: Lige børn leger bedst… ja, men hvordan lige?

Hvis du vil vide, hvad der kan gøre ugens klummeskribent Tanja Mølgaard Beier sjælevred, så læs hendes klumme. Arkifvfoto Chresten Bergh
Annonce

Vi skriver 2020, og jeg må så bittert erkende at talemåden lever på bedste vis. Jeg er chokeret over, hvor ofte jeg støder ind i den som lærer.

Jeg oplever forældre, som forbyder deres børn at lege med andre, fordi de kommer fra hjem, som ikke ligner deres. Hjem, som ikke har de samme materielle goder og luksus. Hjem, hvor der er langt mellem løn og uddannelsesniveau blandt forældrene.

Når de selvsamme forældre kommer halsende ind ad døren, midt i undervisningen, med deres børns idrætstøj, glemte penalhuse og madpakker, fordi de har haft for travlt til at huske det. Giver deres børn sukkergodbidder og pizzastykker i madpakken, fordi de ikke har tid til at lave maden selv, så bliver jeg sjælevred på den skrottede elevs vegne, som i mange tilfælde, rent faktisk har en sund og nærende madpakke med. Husker sit idrætstøj og har nærværende og mindre arbejdsnarkomanske forældre.

Når et barn bliver frasorteret på den måde, laver det ar i selvværdet. Det er frustrerende at være vidne til, at det barn, der i virkeligheden trives bedst, går hen og bliver den der ”taber”!

Jeg gad godt at tage på en Pyrusrejse ind i Saxos værker og ud i hånden på Anders Sørensen Vedel, som oversatte nogle af dem fra latin til dansk i slutningen af 1500-tallet, i Ribe. Han var historiker og forfatter. Han står bag citatet, og jeg håber, at han med det samme vil ændre på betydningen af den, hvis han rejser gennem bogen med mig, ud i 2020. Jeg er sikker på at han vil grine og ryste på hovedet over at opleve, at den stadig eksisterer, selvom samfundet har ændret sig markant, siden hans levetid.

Jeg vil spørge ham, hvordan han vil fortolke lige i dag? og han vil svare: - Lige sjæle, leger bedst!

Jeg vil juble, og spørge ham om jeg må oversætte ham.

Han vil svare: - Nej, du kan skrive en columna om det, vil du låne et fjer?

Jeg tør godt påstå, at de mennesker, som jeg har lukket ind i mit hjerte, er sjæle som aldrig har spurgt mig som det første, da de mødte mig:

- Hvad laver eller arbejder du så med? Dem jeg leger bedst med, indeholder passion, ligegyldigt hvad, bare de brænder for noget!

De har ærlighed og kærlighed nok til at rumme og sætte pris på forskel- og l i g heder!

Det er frustrerende at være vidne til at det barn, der i virkeligheden trives bedst, går hen og bliver den der ”taber”!
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce