Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme:Hvorfor har du så travlt?

Har du for travlt til at leve livet, spørger ugeavisens nye klummeskribent Nelli Arnth Andersen. Privatfoto

DER ER EN TING JEG IKKE FORSTÅR, og det er vores kulturs higen efter at have travlt. Vi løber og løber for at nå det hele. Stopper kalenderen med flere og flere aftaler, projekter og aktiviteter. Alle har travlt. Vi vil det hele. Ikke gå glip af noget.

MÅSKE TROR FOLK, at lykken findes for enden af kapløbet? Jeg er bange for at det eneste de finder, der for enden, er et nedbrudt nervesystem. Jeg tror hverken, at vi kan finde lykke eller et meningsfyldt liv i sådan et gear.

NÅR JEG HAR TRAVLT, overhører jeg mange signaler og overser så megen skønhed. Jeg mister nærværet, retningen og kreativiteten. Evnen til at sanse og nyde. Jeg bliver ude af stand til at mærke efter og overhører hvad min krop har brug for. Forbindelsen til mavefornemmelsen bliver kappet. Travlhed kan være nødvendigt og endda givende i kortere perioder. Men dæleme ikke hele tiden.

JEG MENER, vi lever i gennemsnit omkring 81 år her i landet. Hvorfor have så travlt med at nå i mål? Var det ikke noget at læne sig tilbage og nyde turen i stedet for? At vælge med omhu hvad vi bruger vores tid og energi på. At vælge kvalitet over kvantitet. Sådan virkelig at mærke efter og sætte kursen derefter? Jeg tror problemet er, at der er social status i at have travlt. Man er en del af klubben. Af fællesskabet (eller hamsterhjulet om man vil).

ET HAMSTERHJUL hvor man kan få lov at løbe rundt og rundt i et væld af ligegyldige overarbejdstimer, manglende søvn og for meget kaffe. Alt sammen så vi kan føle os rigtige - og vigtige. For man kan da ikke være vigtig hvis ikke man har travlt? Når jeg i dag bliver spurgt om jeg har travlt, svarer jeg nej. Jeg har i mange år svaret ja, men det gør jeg ikke mere. Jeg er stået af kapløbet. Jeg konkurrerer ikke om at nå mest eller længst her i livet. Jeg vil hellere bruge livet på at opleve dybden, nærværet og skønheden.

JEG GLORIFICERER ikke længere det at have travlt og jeg bliver ikke imponeret når folk i min omgangskreds med blodsprængte øjne fortæller hvor meget de har præsteret og nået. Nej, fortæl mig hellere om de små øjeblikke hvor tiden går i stå. Hvor livet giver mening og du føler det der sus i maven over at være lige nøjagtig der hvor du skal være. Så skal jeg nok blive imponeret!

Jeg glorificererikke længere det at have travlt og jeg bliver ikke imponeret når folk i min omgangskreds med blodsprængte øjne fortæller hvor meget de har præsteret og nået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce