Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme Janie Lykke Steffens: Rend mig i traditionerne?:

Som kok har Janie ikke haft lyst til traditinelle jule- og nytårsmenuer, det skriver hun meget mere om i sin klumme. Arkivfoto: Chresten Bergh

I en hæsblæsende december måned, hvor tiden er fløjet afsted og gøremålene har været mange, er jeg flere gange blevet ramt af deja-vu.

Midt i pakkerierne af gaver, der både glæder og smager, har tankerne vandret og jeg er endt i flere forskellige scenerier, hvor omdrejningspunktet har været traditioner – eller mangel på samme især i madmæssige sammenhænge.

I højtiderne, hvor næsten alle gør en dyd ud af at holde alle traditionerne i hævd både hvad mad, juletræspynt og familiesammenkomsterne angår, har jeg måttet sande, at jeg gennem tiden har været en kende alternativ.

Jeg må tilstå, at det først er sent i mit voksne liv, at jeg igen har lært at sætte pris på den gode julemad med alt, hvad den indebærer. Siden min start som kokkeelev opstod der efter de første 14–16 julefrokoster i årets sidste måneder en aversion mod sild, karrysalat, fiskefileter, julemedister og alt det andet, vi forbinder med en god, dansk julefrokost.

Endnu værre blev det, når vi så ramte juleaften, med andesteg og risalamande til de mange gæster, der boede på kroen, hvor jeg arbejdede. Jeg endte ofte med at nyde en rugbrødsmad med spegepølse juleaften. Det var for mig mere attraktivt denne aften, hvor køkkenet havde sejlet i andesky, rødkålsfims og den søde, mandelagtige duft af kirsebærsovs.

Når der så endelig blev tilbragt en traditionel juleaften med min egen kære familie, var min mangel på begejstring over den lækre julemad næsten ikke til at skjule.

Nytårsaften var ikke bedre. Hvad enten menuen stod på nytårstorsk, hamburgerryg med grønkål eller oksemørbrad. Mine festligste jule- og nytårsmenuer har budt på både håndmadder med makrel og spegepølse og en stille skål i en kop øl til den dag, hvor vi fem kokke spontant endte med at dele fem flasker champagne og en stor dåse Beluga Caviar med hjemmelavede boghvedeblinis, rødløg og fed, sur fløde i et baglokale til forretningen.

Misforstå mig nu ikke. Jeg holder af de gamle klassiske traditioner, og synes de hører sig julen og nytåret til. Vigtigst af alt, finder jeg dog, at det er de mennesker man deler aftenerne med, der gør jul og nytår til mindeværdige aftener. Så kan vi for min skyld godt danse om det juletræ, der står på torvet, nappe en hjemmelavet pizza og sidde i pyjamas …

Hvorfor ikke skabe nye traditioner? Med ønsket om en glædelig–og måske utraditionel jul til alle!

Når der så endelig blev tilbragt en traditionel juleaften med min egen kære familie, var min mangel på begejstring over den lækre julemad næsten ikke til at skjule.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Samuelsgården i Oksbøl er en uundværlig perle

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Vildere vandløb - helst efter en samlet plan

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Der er brug for forandring i Varde Kommune – sådan bruges dine penge

Ugeavisen Varde

Kæmpe donation fra A.P. Møller Fonden gør ambitiøst vestjysk teater- og musikhus realistisk

Ugeavisen Varde

Storskrald skal hentes igen ude i oplandsbyerne

Ugeavisen Varde

Martin og Brian vil skabe Vestjyllands fedeste kontorfællesskab

Ugeavisen Varde

Madservice: Velfærd er for borgerne - ikke for at virksomheder kan tjene penge

Ugeavisen Varde

Alle skal have adgang til fællesskaberne

Ugeavisen Varde

Skolerne bør screene alle elever for ordblindhed

Ugeavisen Varde

Borgerne ønsker bedre indpakning af maden

Ugeavisen Varde

Stor guide med udvalgte aktiviteter: Det kan du lave i efterårsferien i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Larsens Blomster ophæver samarbejde med blomstergigant og går egne veje

Ugeavisen Varde

Nu kan du selv komme på scenen til Varde Sommerspil: 7-kanten inviterer til audition på næste års forestilling

Ugeavisen Varde

Varde Kommune i toppen i stor idrætsundersøgelse

Ugeavisen Varde

Giv os værdig og kærlig pleje - og frisklavet mad

Ugeavisen Varde

Tjek din telefon og gem dit NemID: Det skal du vide om MitID

Ugeavisen Varde

Mørke måneder forude: Fødevarestyrelsen har ét råd til alle

Ugeavisen Varde

De er Danmarks bedste til at sprede god stemning og respekt her: Hver anden Facebook-kommentar er anerkendende

Ugeavisen Varde

Sisse sadlede om for familielivets skyld: Nu sælger hun varer fra Marokko, Bali og Indien

Ugeavisen Varde

Varde Fotoklub udstiller Årets Billeder i KunstLab

Ugeavisen Varde

Dorte fra Ansager har cyklet millioner ind til forskning i sclerose

Ugeavisen Varde

Sådan hjælper du bedst barnet gennem sorgen ved dødsfald

Ugeavisen Varde

Skriv mails og beskeder så du altid får svar

Annonce