Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme Pernille Ø. Sørensen: Se! Der går et rigtigt menneske!

Ugens klumme, skrevet at Pernille Ø. Sørensen handler om kropsidealer, om kroppe og alder. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce

Har du hørt det? Den gudesmukke sangerinde Adele har tabt sig til ukendelighed, og X-factor-værten, Sofie Linde, der i øvrigt har formået at revitalisere fænomenet ”dobbelthage” på Instagram, ser tyndere ud end nogensinde før. Mens sangerindens fans er splittet mellem forargelse og begejstring, er Linde trist over, at et mindre vægttab kan afstedkomme et bombardement af virtuelle klapsalver.

Da jeg læste om ovenstående, havde jeg netop gennemgået en længere periode med hjemmearbejde, hvortil antal køleskabsåbninger pr. dag nåede imponerende højder. Derfor lettede det da også på den dårlige samvittighed, da jeg så et forslag på Facebook om at aflyse sommerkroppen anno 2020 pga. Corona-pandemien. Forslaget blev dog af andre modtaget helt anderledes, for er sådan noget, ligesom klapsalverne til Sofie Linde, i virkeligheden et tegn på, at noget er helt galt?

Det er naturligt, at vi gennem livet forholder os både til eget og andres udseende på både godt og ondt. Gennem kulturel overlevering og et ekstremt billed- og mediesamfund påvirkes desuden vores idéer om, hvordan vores kroppe bør se ud og ikke mindst fremstilles. Med undtagelse af omklædningsrummet nede i svømmeren er der ikke mange muligheder tilbage for at møde ”et rigtigt menneske”, og med de ting lagt sammen er der måske ved at gå en slags ”Kejserens Nye Klæder” i den. Er vi kommet til at tilstræbe og måske endda forgude et kropsideal, der slet ikke findes ude i virkeligheden?

Selv blev jeg meget overrasket over at se tv-programmet ”Date mig nøgen”, hvor der er lovet syn for sagen hvad angår almindelige menneskekroppe. Jeg var mildes talt i chok, for min egen forestilling om, hvordan andre jævnaldrende kvinder ser ud uden tøj på, stemte slet ikke overens med det, programmet viste mig. Du kan selv tjekke programmet ud, hvis du er blevet nysgerrig.

Selvom jeg den dag havde lyst til at få Steffen Brandt til at råbe ”det er samfundets (og fitnessdronningernes) skyld”, så tror jeg, vi når meget længere ved hver især at stoppe med at give de der ydre hylstre så pokkers meget opmærksomhed. En sund krop kommer i mange afstøbninger, og den er ikke altid forenelig med de idealer, vi opstiller for os selv og andre. Det er langt mere nuanceret end det. Er det ikke befriende at tænke på?

Du må selv bedømme, hvorvidt dit eget kropsbillede stemmer overens med virkeligheden. Imens vil jeg overveje, om ikke præstationen med de mange køleskabsåbninger i virkeligheden fortjener en medalje.

Selvom jeg den dag havde lyst til at få Steffen Brandt til at råbe ”det er samfundets (og fitnessdronningernes) skyld”, så tror jeg, vi når meget længere ved hver især at stoppe med at give de der ydre hylstre så pokkers meget opmærksomhed.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce