Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme Torben Lehmann: Corona - hvem skal vi tro på?

Ugeavisens klummeskribent Torben Lehmann har i denne uge fokus på fup eller fakta vedrørende corona. Arkivfoto: Malene Wonsbek
Annonce

Min lille klumme i denne uge er en refleksion af den pandemi vi er midt i. Faktisk er det vel at fortælle, at jeg ikke er for klog, for jeg indrømmer blankt, jeg ved intet om Covid-19. Derfor er jeg tvunget til at søge info i bøger, blade eller på nettet.

Lige en indskudt sætning, alle må udtale sig præcis som de har lyst til, men jeg må også selv vælge, hvem skal jeg tro på.

Der findes en utrolig masse selvbestaltede jeg-ved-det-hele folk derude. Dem har jeg valgt totalt fra, og på Facebook flyder det med viden, der ikke er det fjerneste bevis for (undskyld jeg kaldte det bevis, alle ved jo at ordet evidens er det nye), dem gider jeg heller ikke bruge tid på. Så må der vel være en dygtig læge, jeg kan læne mig lidt op af? Men igen, læger er jo ligeså farvet af politik og ståsted, som alle andre.

Men faktisk så er det et problem, at man får så mange modsigende meldinger fra den ene læge efter den anden. Hvis lægestanden ønsker, at vi skal være forvirrede og måske lidt bange, så holder I den ret godt kørende. Kunne det være en idé, at dem der ikke rigtig ved noget, lige holder lidt igen.


På Facebook flyder det med viden, der ikke er det fjerneste bevis for (undskyld jeg kaldte det bevis, alle ved jo at ordet evidens er det nye)

Torben Lehmann


Nu ved jeg også godt, at nogle læger er specialister indenfor netop Covid-19, og de virker faktisk til at være ret enige. Desværre er det ikke dem, der fylder mest i medierne, for når man fra pressens side mangler en til at udtale sig, så kikker man tit på ”hvem er kendt”, så er det fuldstændig ligegyldigt om vedkommende ved noget om virus, vaccine mm. Ud af alle de læger vi har i Danmark, er det faktisk meget få, der er specialister i virologi, og som er berettiget til at vejlede os. Og dem vælger jeg at lytte til, ellers kunne jeg jo lige så godt spørge min mekaniker.

Dog skal det til nogle lægers undskyldning også siges, at vi skal huske at læse datoerne på de artikler, der bliver slået op. I en meget aktuel artikel på Facebook forlyder det, at en læge har udtalt, at mundbind ikke er nødvendige, stik modsat sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Men artiklen er fra april måned, hvor ingen mente, at mundbind var nødvendige, men nu bliver artiklen hentet frem igen, og brugt til at forplumre billedet af, hvad er rigtig og forkert.

Evidens er bare vigtigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce