Annonce
Ugeavisen Varde

Læge Charlotte Bøving: Uvidenhed skaber unødig frygt for corona

- Hvis vi opfører os med samfundssind – spritter af og holder afstand – så kan vi godt skyde mundbindet til hjørne. Jeg synes, det er forfærdeligt, at jeg skal til at have mundbind på i mødet med mine patienter og i samfundet iøvrigt, siger Charlotte Bøving. Foto: Malene Wonsbek
Læge Charlotte Bøving fra Jugendhuset i Varde opfordrer folk til at bruge deres sunde fornuft og valide kilder til information. Hun er blevet lidt træt af de mange divergerende informationer – og at frygt fylder mere end reel viden. Samtaler om, hvad folk tror om virus – snarere end hvad de reelt ved fylder efterhånden alt for meget.
Annonce

Varde: Læge Charlotte Bøving fra Jugendhuset i Varde melder klart ud. Hun opfordrer alle til at vise samfundssind og overholde Sundhedsstyrelsens retningslinier med at holde afstand, have fokus på god hygiejne – særligt håndhygiejne og host/nys i ærmet. Med disse forbehold reducerer vi smittefaren betragteligt, vurderer hun. Med det sagt mener hun også, at den mentale hygiejne halter.

- I udskamning af hinanden glemmer vi det, hele livet handler om – netop at huske at leve – og ikke bare ”overleve” eksempelvis coronavirus. Jeg synes, at vi er ved at være der, hvor prisen for at undgå smitte er blevet for stor.


Når spritten går ind, går håndspritten ud. Det er alkohol, der gør, at vi slipper tøjlerne. Hvorfor ikke indføre restriktioner på alkohol i stedet for at ændre på cafeerne og restaurationernes lukketider?

Charlotte Bøving, læge


I min praksis har jeg haft én patient med corona. Vedkommende havde ingen symptomer, men hun og ægtemanden blev testet, fordi han skulle på plejehjem. De måtte udsætte plejehjemsmodtagelsen med 14 dage af samme grund. De tog beskeden med oprejst pande – fordi de blev velinformeret – og der blev foretaget den nødvendige smitteopsporing til deres nære relationer.

Jeg er ikke selv blevet corona-testet, da jeg ikke har haft symptomer, men forholder mig på lige fod med alle andre – og holder mig til de officielle retningslinier, siger Charlotte Bøving.

Annonce

Ring når du er syg

Når patienter ringer for at bestille tid, handler 60 procent af henvendelserne i øjeblikket om corona eller coronarelaterede spørgsmål. Det er i Charlottes optik en voldsom belastning af de praktiserende lægers tid.


Hvis vi følger Sundhedsstyrelsens retningslinjer - husker at holde afstand. Husker at hoste i albuen. Husker at vaske hænder eller bruge håndsprit, så kan vi undgå en stor del af smittespredningen.

Charlotte Bøving, læge


- I stedet vil jeg opfordre regeringen til at ændre praksis, så folk uden symptomer stadig testes via Coronaprover.dk – og at folk med symptomer kunne ringe direkte til en visitationslinie for at blive testet. Således kunne vi undgå at bruge patienter og lægers tid unødigt og have tillid til, at folk selv kan mærke, om de har symptomer eller ej. Således ville der selvfølgelig blive stillet større krav til den enkeltes dømmekraft, og det er jeg ret overbevist om, at danskerne godt kan administrere. Samtidig kunne der spares gevaldigt på sundhedsudgifterne – som kunne bruges så meget bedre andre steder i sundhedsvæsenet, forklarer hun med et ordflow, der understreger, at hun virkelig har noget på hjerte.

Uvidenhed skaber frygt. Frygt skaber usikkerhed og misforståelser.

- Vi risikerer at misse rigtig mange patienter med livstruende sygdomme eller andre alvorligheder, for de ikke ringer til lægen. De tror, vi har så travlt med at behandle corona, og de er bange for at komme til besvær. Men man skal altid kontakte sin læge, hvis man føler sig syg eller føler, noget er anderledes, end det plejer. Det er derfor, vi er her, lyder opfordringen fra Charlotte Bøving.

Annonce

Smitteangst

Charlotte Bøving synes, folk skal mærke efter og stille sig selv spørgsmålet: ”Føler jeg mig syg?”. Hvis man føler sig syg, skal man blive hjemme fra arbejde. I øjeblikket ringer folk til hende efter et enkelt host eller nys. Et enkelt host eller nys skal give anledning til, at man er opmærksom på de videre symptomer – og udvikler de sig – skal man klart kontakte lægen.


Jeg vil hellere dø af corona end af ensomhed.

Sagt af en ældre patient til Charlotte Bøving


- En patient ringer til mig. Hun har fået at vide, at én på gymnastikholdet har fået corona. Jeg spørger: ”Var hun syg?”. Patienten svarer ”nej”. Jeg spørger: ”Føler du dig syg?” – endnu et ”nej”. Hun havde selv en tid til coronatestning to dage senere – og jeg så ingen grund til at henvise hende til en akut coronatest, da hun ikke havde symptomer. Igen – der er forskel på at have en positiv test – og på at have coronasygdom! En positiv test er ikke ensbetydende med, at man får coronasygdom. Mange mærker slet ikke, at de er ramt af coronavirus, mange mærker kun lette forbigående influenzasymptomer, og kun meget få udvikler alvorlige komplikationer til coronasmitten. De, der rammes hårdest, er ofte immunsvækkede, ældre og i forvejen sygdomsstigmatiserede. Nogle lader sig teste mange gange og andre ikke. Det er helt op til den enkelte, siger Charlotte Bøving og understreger:

- Det kan ikke siges ofte nok. Hold afstand én meter generelt. Vask/sprit dine hænder inden du fører dine hænder til dine slimhinder(øjne/mund). God hygiejne – hvor man tørrer overflader af, som andre har rørt ved.

Annonce

Stop nu

- Lige nu bruger vi rigtig mange samfundspenge på én sygdom. Når vi lukker samfundet ned og laver restriktioner, går det ud over alle. Erhvervslivet bløder som aldrig før, folk bliver fyret. Vi hindres i at besøge vores ældre og svagelige. Folk får ikke de behandlinger, de har brug for. De får ikke de operationer, de har ventet længe på. Corona er med til at øge uligheden i sundhed – og uligheden i diagnoser – noget jeg gerne vil stå op imod. Alle fortjener et godt liv uanset diagnose. Forleden havde jeg en ældre patient, der sagde, at hun hellere ville dø af corona end af ensomhed. Hvis vi alle udviser samfundssind, så er vi langt, vurderer Charlotte Bøving, der bruger det årlige influenza dødstal på at skabe perspektiv til corona.


Man skal skelne mellem at være corona-positiv og være syg af coronavirus. Hvis man er positiv, kan man have virus uden at mærke det. Der dør cirka 1600 af influenza hvert eneste år, der er indtil videre 630 der er døde MED (og ikke af) coronavirus.

Charlotte Bøving, læge


- Der dør cirka 1600 mennesker årligt på grund af influenza. Der er cirka 630, der er døde i Danmark med corona. Ikke nødvendigvis af corona. Jeg tror, at vi må indstille os på, corona er kommet for at blive. Vi kan lige så godt vænne os til den. Det farlige ved denne virus er, den har mange ansigter. Nogle bliver smittede uden at vide det – og derved risikerer de at smitte mange andre uden at vide det. Derimod er de, der får symptomer langt mere opmærksomme på smittekæder, siger hun.

Annonce

Ud til højre med mundbind

Når regeringen atter indfører restriktioner, som de gjorde i fredags, er det for at minimere risikoen for, at mange bliver smittet på én gang. Dette for at sundhedsvæsenet ikke overbelastes. For at sundheds- og plejepersonale ikke udsættes for unødig risiko.

- Vi er dog langt fra en belastning af sundhedsvæsenet lige nu, hvor kun 53 mennesker er indlagt med Corona og tre er på intensiv – heraf én i respirator i hele landet! Her må jeg erindre om, at vores respiratorkapacitet i Danmark er på cirka 1000 respiratorer, så vi er meget langt fra en overbelastning af sundhedsvæsenet trods de stigende smittetal. Og vi er meget langt fra tallene i marts, som forårsagede en nedlukning af store dele af erhvervslivet i Danmark. Men regeringen opfordrer igen til samfundssind og de gode vaner – netop for at undgå, at vi igen nærmer os disse tilstande, da 10 smittede i gennemsnit smitter 15 nye, oplyser hun.

Det gode ved pandemien er, at vi alle - såvel børn som voksne - virkelig har lært noget om hygiejne. Det skal vi holde fast i. Hvis vi formår det, så er vi utrolig langt, så kan samfundet fungere på nogenlunde normal vis, og så kan vi skyde mundbindet ud til højre.

- Det er forfærdeligt at møde hinanden med mundbind. Det bør ikke være nødvendigt, understreger Vardelægen og tilføjer:

- I den sundhedspolitiske debat mangler jeg i høj grad et større fokus på sundhed fremfor sygdom. Sundhed, som vi selv kan tage ansvar for. Med den rette fokus på sund kost, motion, gode søvnvaner, rygestop og reduceret alkoholindtag kan vi alle optimere egen sundhed og eget immunforsvar – og dermed give os selv de bedste kort på hånden til vores individuelle møde med coronavirus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce