Annonce
Ugeavisen Varde

Læs eller lyt bøger – du bliver ægte kærlig og empatisk af det!

Ugeavisens klummeskribent Tanja Mølgaard Beier. Arkivfoto: Annett Bruhn
Annonce

Som så meget andet her i livet, må jeg erkende, at egen erfaring taler mere til mig, end at høre om andres erfaringer og oplevelser. Dog med undtagelse af at læse om dem. Det er derfor jeg vil slå et slag for, at det er sundt og godt for ALLE mennesker at læse eller lytte bøger.

Jeg bliver trist, når folk siger, at de aldrig læser, og at de ikke vil åbne en bog. Trist fordi, at jeg ved, at når man følger en hovedpersons sorg, udfordringer og løsninger i bøgerne, så kommer man tættest på virkeligheden, den andens følelser og på den måde lader sig rive med, og får fuld forståelse for menneskers situationer og handlinger.

Man lærer ganske enkelt om hændelser, som man ikke selv har været i. Det lærer os empati. Vi lærer at dømme andre mindre, når de oplever modgang og måske sidder fast. Det hjælper os med at fornemme, hvordan vi bedst kan hjælpe og rumme hinandens valg og behov.

Der er en talemåde, der siger, at man ikke må dømme et andet menneskes følelser og handlinger, før vi har gået en mil i hans eller hendes sko. Og det er rigtigt, for vi kan ikke sætte os ind i hinandens forløb, hvis vi ikke selv har mærket dem, eller situationer som minder om dem. Jeg er overbevist om, at ægte venskab og kærlighed, kun kan komme og udfolde sig, når vi rummer empati.


Der er en talemåde, der siger, at man ikke må dømme et andet menneskes følelser og handlinger, før vi har gået en mil i hans eller hendes sko

Tanja Mølgaard Beier


Det er forfejlet kærlighed, når vi forsøger at give hinanden råd til at handle i situationer, som vi ikke selv har været i. Jeg ved, at største delen af os gør det, fordi vi ønsker vores kære skal komme ud af kriser og udfordringer hurtigst muligt, fordi, at vi ikke kan li at se hinanden lide og fumle rundt i mørke. Desværre kan det ofte skille os ad, hvilket er hammer ærgerligt, for det er jo ikke det, der er meningen.

Når vi læser, så oplever vi gennem vores følelser og sanser hovedpersonens udfordringer. Hjernen kan lagre de følelser, som bliver aktiveret, når vi følger hovedpersonerne, som om at det er oplevelser, vi selv har haft. Det er hammer smart, for på den måde kan vi gennemleve et læsehav af oplevelser på få år, som vi normalt vil bruge flere liv på. Så kom nu ind i læsekampen. Vi bliver ikke støvet af at læse, men til gengæld mere rummelige og kærlige!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce