Annonce
Ugeavisen Varde

Lars har en mastergrad i hovedpine

I Danmark er der cirka 25.000 hjernerystelser i sport årligt. Cirka 10-15 procent har stadig problemer året efter. Det er ofte kvinder, der rammes med hovedpine som følgevirkning, fortæller fysioterapeut Lars Nielsen. Foto: Malene Wonsbek

Det var hans egen hovedpine, der fik fysioterapeut Lars Brunholm Falkenhøj Nielsen til at nørde i en lidelse, som næsten alle danskere kender. Nu hjælper han andre.

Annonce

Varde: Spændingshovedpine kender de fleste, posttraumatiske hovedpiner, medicin overforbrugshovedpine, menstruel betinget hovedpine og sådan kan man blive ved. Der findes over 250 hovedpine-typer fordelt på 14 kategorier. En af kategorierne er migræne, der igen er inddelt i 29 undergrupper eller diagnoser.

49-årige Lars Brunholm Falkenhøj Nielsen har netop fået en mastergrad i hovedpine ved Københavns Universitet og Dansk Hovedpine Center, og det speciale bruger han i høj grad som fysioterapeut hos Fysio Danmark i Varde.

- Tilbage i 2008 forstuvede jeg nakken. Det var til en polterabend, hvor vi skulle kæmpe i store sumobryderdragter. Jeg gik med hovedpine i næsten to år. Og sådan er det tit. Folk accepterer hovedpinen i meget længere tid, end de skal, fortæller Lars Brunholm Falkenhøj Nielsen, der besluttede sig for at gå videnskabelig til værks.

- Sammen med en kollega har jeg brugt mig selv som prøveklud. Vi har testet og afprøvet diverse teorier, behandlings- og træningsmetoder. Vi fik også etableret et samarbejde med Rigshospitalet i København. Da jeg pludselig opdagede, at der rent faktisk var en uddannelse i hovedpine, slog jeg til, og i dag har jeg en mastergrad i hovedpine. Min afsluttende opgave handler meget om, hvordan en stor del af hovedpine og migræne kan løses med fysioterapi, fortæller han begejstret.

Mindre end fem procent har aldrig haft hovedpine

Lars Nielsen, fysioterapeut

Seneste forskning: Fysioterapi hjælper mod menstruations-migræne.

- Forskningen i fysioterapi og migræne har ændret sig meget det sidste årti. Dette tema har jeg skrevet om i min afsluttende opgave. Sidste nye forskning viser, at der er en tydelig sammenhæng mellem låsninger i nakken, nedsat rotation i nakken og migræne. Især ved menstruel-migræne. Jeg har flere kvindelige patienter, der døjer med migræne, især når de skal have deres menstruation. Ved at løsne kvindernes nakkehvirvler cirka en uge før menstruationen, kan jeg ofte lindre eller helt fjerne migrænen, siger fysioterapeut Lars Brunholm Falkenhøj Nielsen.

Lars har i samarbejde med en kollega udviklet særlige træningsmetoder med elastik, der giver modstand, når patienten roterer hovedet. Det hjælper med at løsne op og styrke de øverste nakkehvirvler. Tina Locht Karkov er næsten blevet fri for sin hovedpine ved hjælp af disse særlige øvelser. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Løsner gamle skader

For Lars Nielsens vedkommende var hans hovedpine på et tidspunkt så slem, at han rent faktisk overvejede, om han kunne fortsætte sit arbejde som fysioterapeut. I dag har han ingen gener.

- Mit speciale er hovedpine, som patienten har gået med meget længe og derfor bare har accepteret. Ofte kan det være en gammel skade, der er årsag til hovedpine, fordi det har sat sig som spændinger i kroppen ikke bare i nakke og ryg men alle mulige steder. Min opgave er at finde årsagen og løse problemet, så smerter reduceres eller helt forsvinder.

Gode råd: Undgå hovedpine ved at...

1) Drikke rigeligt med vand.2) Spise regelmæssigt

3) Sove regelmæssigt og nok

4) Bekæmpe stress

5) Have fokus på din holdning, så du ikke sidder fast i forkerte arbejdsstillinger.

Har du hovedpine?

Lav en hovedpinedagbog over en periode på et par måneder.

Notér, hvornår du har hovedpine, hvor hovedpinen sidder, hvor længe den varer, og hvor stærk den er. Beskriv hovedpinen, gerne med et billede: "Det føles som om...". På www.hovedpineforeningen.dk kan du hente en hovedpinedagbog.

Søg hjælp til at få lindret dine smerter.

Forskel på migræne og hovedpine

MigræneI Danmark er der 640.000 personer med migræne. Migræne rammer cirka tre gange flere kvinder end mænd. Det er ofte en hovedpine, der kun mærkes i den ene side, og migræne er tit ledsaget af kvalme, lys- og lydfølsomhed. Et anfald kan vare i alt fra tre timer til tre døgn.

Migræne er en smerte, der fremkommer, når blodkar i kraniet udvider sig og trykker på nerverne. Hvad der udløser migræne, er stadig en gåde.

Hovedpine

Cirka 80 procent af alle danskere lider i perioder af spændingshovedpine, der ofte skyldes muskelspændinger i nakke, pande, tindinger og kæbe. Ofte som følge af stress, overanstrengelser, dårlige arbejdsstillinger eller lignende. Tit hjælper holdningskorrigerende øvelser, en fornuftig kost, et godt søvnmønster og mindre stress på hovedpinen, som de fleste kender.

Kilder: Sundhedsstyrelsen Rapport fra 2015/www.hovedpineforeningen.dk

Vidste du ...

... at du kan få hovedpine af hovedpinepillerDet er der cirka 100.000 danskere, der har. Hvis man tager man for meget smertestillende medicin, eksempelvis Panodil mere end 15 dage om måneden i en periode på tre måneder, så kan man udvikle medicinoverforbrugs-hovedpine. Det vil sige, at hovedpinepillerne har dannet deres egen hovedpine.

Kilde: www.hovedpineforeningen.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce