Tinghøj: Kan man mon leve af at blive keramiker? Er jeg dygtig nok? Har jeg talentet til at finde på? Hvad nu hvis det ikke går? 18-årige Laura tvivler. Hun drømmer om at kunne leve af den hobby, der i de seneste to år har fyldt alt i hendes fritidsliv. Beskedenhed og snusfornuft lægger dog en dæmper på ambitionerne.
- Jeg har altid været kreativ. Lige fra jeg var helt lille, har jeg klippet og klistret, syet, fingerstrikket, tegnet malet, hæklet og strikket. Vi var en flok veninder, der altid var sammen om at lave noget kreativt. Det var vildt hyggeligt, fortæller Laura, der med et grin understreger, at det i hvert fald ikke er hendes mor, hun har det fra.
Lauras design
Du kan følge Laura og hendes arbejde på Instagram under Lauraceramicsdesign.
- Farmor lærte dig at hækle, og din far kan tegne, så det er helt sikkert hans side, du har det fra, siger mor, Ulla Pedersen, der har forsøgt at dreje en vase eller to på datterens drejeskive, men helt lige blev de aldrig.
Forældre byggede værksted
Værkstedet, der ligger i forlængelse af villaen på Grøntoften i Tinghøj, er forholdsvis nyt. Det er opført, så Laura har et sted, hvor hun kan arbejde i fred uden at tænke over, om hun støver eller spilder ler på gulvet.
Laura Fosgerau Juhl, gymnasieelev og måske kommende professionel keramikerJeg er lige begyndt at tage imod bestillinger. Og jeg ved, at hvis jeg skal levere seks unika kopper, så skal jeg nok lave det dobbelte, før jeg selv er tilfreds med de seks, jeg udvælger.
- Det er luksus. Før sad jeg i køkkenet, på kontoret eller i stuen. Nu har jeg fået mit eget rum, hvor der er plads til ler, glasurer, ovn og udstilling af det, jeg laver, siger Laura, der for et par uger siden inviterede til åbent værksted. Der kom flere end forventet. Mange købte, og det gav den unge gymnasieelev ekstra næring til drømmen om at blive professionel keramiker.
Tør jeg satse
- Havde du spurgt mig for et år siden, var jeg helt tændt på tanken og klar til at søge ind på en helt særlig international anerkendt keramikskole på Bornholm. De optager kun 12 elever om året. Dengang var jeg lige kommet hjem fra to år på Den Danske Design- og Håndværks efterskole, der ligger i Skjern, fortæller Laura og tilføjer:
- Jeg og en veninde nørdede i ler. Vi var i keramikværkstedet flere gange dagligt. Vi havde den dygtigste lærer, Otto, til at undervise os. Nu, hvor jeg går i gymnasiet, er det pludselig blevet hverdag igen. Jeg går i 2. vz på biotek-linjen. Og er vildt i tvivl om, hvad jeg vil, så jeg har besluttet, at jeg efter 3.g tager et sabbatår.
Og Laura Fosgerau Juhl har ingen planer om at skulle rejse jorden rundt eller tilbyde sin frivillige arbejdskraft til et projekt i den 3. verden. Hendes sabbatår skal bruges hjemme i værkstedet ved drejeskiven, og herefter vil hun afgøre, i hvilken retning hun vil forme sin fremtid.