Annonce
Ugeavisen Varde

Laura håber på at kunne dreje sin fremtid i ler

Laura sidder ved drejeskiven hver eneste dag. Nogle gange inden hun laver lektier og andre gange efter.- Jeg går ikke til sport eller har andre fritidsinteresser. Jeg bruger al min tid her i værkstedet på at dreje i ler, siger hun og smiler. Foto: Malene Wonsbek
Stort set alle fritimer bruger 18-årige Laura Fosgerau Juhl i det værksted, som forældrene har bygget (mest) til hende. Hun er blevet vild med at dreje i ler og laver nu mange skåle, kopper, vaser og andet brugskunst, som hun sælger på Instagram.
Annonce

Tinghøj: Kan man mon leve af at blive keramiker? Er jeg dygtig nok? Har jeg talentet til at finde på? Hvad nu hvis det ikke går? 18-årige Laura tvivler. Hun drømmer om at kunne leve af den hobby, der i de seneste to år har fyldt alt i hendes fritidsliv. Beskedenhed og snusfornuft lægger dog en dæmper på ambitionerne.

Jeg synes, det er fedt, at folk gerne vil betale for det, jeg laver. Jeg bruger alle pengene på at købe endnu mere værktøj, ler og glasur, siger 18-årige Laura. Foto: Malene Wonsbek

- Jeg har altid været kreativ. Lige fra jeg var helt lille, har jeg klippet og klistret, syet, fingerstrikket, tegnet malet, hæklet og strikket. Vi var en flok veninder, der altid var sammen om at lave noget kreativt. Det var vildt hyggeligt, fortæller Laura, der med et grin understreger, at det i hvert fald ikke er hendes mor, hun har det fra.

Lauras design

Du kan følge Laura og hendes arbejde på Instagram under Lauraceramicsdesign.

- Farmor lærte dig at hækle, og din far kan tegne, så det er helt sikkert hans side, du har det fra, siger mor, Ulla Pedersen, der har forsøgt at dreje en vase eller to på datterens drejeskive, men helt lige blev de aldrig.

I halvandet år på efterskolen havde Laura keramik som speciale, hun lærte en stribe forskellige teknikker. Også ”pølseteknikken”, som hun brugte i sin afsluttende opgave, hvor hun lavede denne blå vase. Alle elever skulle arbejde med temaet ”Under the Sea” (red. under vandet). Laura er glad for vasen, der står på hendes værelse. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Forældre byggede værksted

Værkstedet, der ligger i forlængelse af villaen på Grøntoften i Tinghøj, er forholdsvis nyt. Det er opført, så Laura har et sted, hvor hun kan arbejde i fred uden at tænke over, om hun støver eller spilder ler på gulvet.


Jeg er lige begyndt at tage imod bestillinger. Og jeg ved, at hvis jeg skal levere seks unika kopper, så skal jeg nok lave det dobbelte, før jeg selv er tilfreds med de seks, jeg udvælger.

Laura Fosgerau Juhl, gymnasieelev og måske kommende professionel keramiker


- Det er luksus. Før sad jeg i køkkenet, på kontoret eller i stuen. Nu har jeg fået mit eget rum, hvor der er plads til ler, glasurer, ovn og udstilling af det, jeg laver, siger Laura, der for et par uger siden inviterede til åbent værksted. Der kom flere end forventet. Mange købte, og det gav den unge gymnasieelev ekstra næring til drømmen om at blive professionel keramiker.

Den lyse ler med lavapletter er Lauras foretrukne. Hun kan godt lide, at glasuren ikke dækker alt leret. Vasen og disse skåle er det seneste, hun har lavet. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Tør jeg satse

- Havde du spurgt mig for et år siden, var jeg helt tændt på tanken og klar til at søge ind på en helt særlig international anerkendt keramikskole på Bornholm. De optager kun 12 elever om året. Dengang var jeg lige kommet hjem fra to år på Den Danske Design- og Håndværks efterskole, der ligger i Skjern, fortæller Laura og tilføjer:

- Det kedeligste ved at arbejde i ler er at røre glasuren op, så det må min mor gerne hjælpe med. Glasur er en videnskab i sig selv, man kan aldrig vide, hvordan den bliver i brændingen, siger Laura, der er særligt glad for de blå farver. Foto: Malene Wonsbek

- Jeg og en veninde nørdede i ler. Vi var i keramikværkstedet flere gange dagligt. Vi havde den dygtigste lærer, Otto, til at undervise os. Nu, hvor jeg går i gymnasiet, er det pludselig blevet hverdag igen. Jeg går i 2. vz på biotek-linjen. Og er vildt i tvivl om, hvad jeg vil, så jeg har besluttet, at jeg efter 3.g tager et sabbatår.

Stort set alle fritimer bruger 18-årige Laura Fosgerau Juhl i det værksted, som forældrene har bygget (mest) til hende. Hun er blevet vild med at dreje i ler og laver nu så mange skåle, kopper, vaser og andet brugskunst, som hun sælger på Instagram. Foto: Malene Wonsbek

Og Laura Fosgerau Juhl har ingen planer om at skulle rejse jorden rundt eller tilbyde sin frivillige arbejdskraft til et projekt i den 3. verden. Hendes sabbatår skal bruges hjemme i værkstedet ved drejeskiven, og herefter vil hun afgøre, i hvilken retning hun vil forme sin fremtid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Lav sund mad med Mette

Ugeavisen Varde

Spinat ud af ørerne

Ugeavisen Varde

Love matters

Annonce