Varde: For to år siden stod Dan og Line Bergendorff i deres kælder og kiggede direkte op i himlen. Alt havde de rykket ud af villaen på Juulsvej, som de havde smidt et bud på en lille million kroner på, efter den havde været til salg on-off ved forskellige mæglere gennem ti år.
Line BergendorffVi bor i et lækkert hus, ja. Men også på en fantastisk vej med en god blanding af ældre og børnefamilier. Og så er det en lukket vej. Det betyder meget, når man har små børn.
Det var en ældre dame, der solgte huset, og hun endte med at acceptere Dan og Lines bud, selvom det faktisk var lidt lavere end et tidligere, hun havde sagt nej til. Hun ville nemlig gerne sælge til en børnefamilie, og så var det vigtigt for hende, at huset grundlæggende blev bevaret og ikke væltet. Dan og Line havde fortalt om deres planer om en markant renovering, men lagde også vægt på, at det netop var et ældre hus, de gerne ville sætte i stand – og ikke et nyt de ønskede at bygge.
I dag efter to års massiv renovering, der har kostet langt over det dobbelte af, hvad de gav for huset, har familien et supermoderne hus fyldt med kreative løsninger, der er et boligmagasin værdigt.
- Jeg er rigtig god til at komme med ideerne, og Dan tager dem som en udfordring, forklarer 31-årige Line og sender sin mand et anerkendende blik i det store, åbne køkken-alrum, man træder ind i som noget af det første i huset.
Line og Dan BergendorffDet kan godt være et pres at have en stor instagramprofil, for indholdet skal være stilet, og man skal give følgerne det, de gerne vil se. Der må ikke være rodet på billederne, og det kan godt være lidt en udfordring, når man også er børnefamilie.
Det er nemlig Dan, der har lavet alting selv i villaen lige med undtagelse af el og VVS. Et kæmpe arbejde, og han erkender også blankt, at han har svært ved at sidde stille. Stort set hver aften er han i gang med et eller andet projekt. Og hvis det ikke er et byggeprojekt, så er det med at opdatere instagramprofilen diydanmark, hvor godt 19.000 følger med i familiens byggeprojekter på Juulsvej.
Godt makkerpar
Line og Dan er henholdsvis 31 og 32 år gamle. De mødte hinanden, da de var 18 og 19 til en privat fest i Næsbjerg. I 2013 blev de gift, og i dag har de børnene Emilie på 6, Mads på 5 og Maja på 1 år sammen. Line arbejder ved Lauritz.com, og Dan er selvstændig tømrer. Sammen udgør de et helt fantastisk makkerpar, hvor de både får familielivet, arbejdslivet og livet som gør-det-selv-folk til at hænge sammen.
- Vi er gået ned i TV-pakke, for vi brugte det ganske enkelt ikke, griner Dan.
- Vi har altid gang i et projekt, og jeg tror aldrig, vi bliver helt færdige. Der kommer altid en ny ide, der skal prøves af. For eksempel er jeg begyndt at overveje, hvilken farve køkkenlågerne skal males i næste gang, men jeg har lovet Dan, at det først bliver til foråret. Men så er der jo også haven, siger Line og åbner ud til en imponerende træterrasse.
Dan BergendorffVi slider ikke på sofaen. Når børnene er lagt i seng, har vi som regel gang i nogle projekter.
I bunden af haven har Dan for længst sørget for at bygge sig et værksted, og der er allerede store planer for, hvordan der skal indrettet børneområde, bålplads og så videre.
Prøvet der før
Huset på Juulsvej er ikke det første, Line og Dan sætter i stand sammen.
Da de lige havde mødt hinanden, købte de et hus i Ansager. Det var lige før finanskrisen, og det betød, at det unge par som så mange andre sad i et hus, der tabte i værdi.
- Vi havde huset i 10 år, og vi kom ud med et stort rundt 0, hvis man ser bort fra de penge, vi løbende brugte på at renovere og sætte i stand. Vi var lykkelige for, at vi kunne komme derfra uden gæld, for det var jo det, der skete for en del andre, der købte hus på det tidspunkt. Men vi kom ikke derfra med en stor friværdi, som vi kunne komme videre for, fortæller Line, som er revisoruddannet, og som styrer budgetterne derhjemme med hård hånd.
Ganske vist vil parret bo lækkert og give den gas med fede løsninger. Men der skal være penge til det, og for at sørge for, at der er det, kræver det planlægning og til tider kreativ tænkning for at se, om en løsning kan laves billigere.
Line BergendorffJeg vil gerne blive boende. Men det kan godt være, vi i fremtiden køber flere huse og renoverer dem. Det vil vise sig.
- Vi bruger nok mellem 2000 og 4000 kroner om måneden på at bygge om og indrette. Det er vores hobby, og vi er vildt glade for at bo her. Ikke bare på grund af huset, men også på grund af naboerne og det fællesskab, der er på vejen. Jeg synes, vi har fået os en god rede her. Jeg er i hvert fald meget sikker på, vi bliver boende, siger Line.
Livet som influencere
Line og Dan går meget op i at renovere på budget og vise kreative løsninger på deres instagramprofil diydanmark. En stor del af at holde prisen på projekterne nede kommer naturligvis af, at Dan som tømrer kan lave det meste selv, og at han har nogle gode forbindelser. Men der er også jævnligt samarbejder og kampagner for leverandører og producenter, som gerne vil have parret til at bruge deres produkter og tagge dem på Instagram.
- Vi kunne sige ja til meget mere, end vi gør. Men vi siger faktisk tit nej. For eksempel blev vi tilbudt at reklamere for havemøbler, der kostede over 100.000 kroner. Men det kunne vi ikke få til at hænge sammen med, at vi har slået os op på Instagram som nogle, der renoverer på budget. Så vi sagde nej tak, siger Dan.
Blå bog
Dan og Line Bergendorff er 32 og 31 år gamle. Dan kommer fra Kolding, og Line kommer fra Varde. Han er selvstændig tømrer med firmaet TømrermesterDK, og Line arbejder ved Lauritz.com i Esbjerg. Sammen har de børnene Emilie, Mads og Maja.
Huset, de bor i, ligger på Juulsvej i Varde. Det er på 265 kvadratmeter, og oprindeligt er det bygget i 1943, men ombygget i henholdsvis 1971 og 1976. I 2019 medvirkede Dan og Line i tv-programmet "Mesterskaberne", der handlede om at renovere.
De viser deres bolig frem på instagramprofilen diydanmark, hvor du kan gå ind og følge dem.
Dan og Lines gode råd til at renovere på budget
- Planlæg alt ned i mindste detalje og hent tilbud på byggematerialer og håndværkere flere steder. Vi har altid fået 2-5 forskellige tilbud hver gang.
- Brug alle rester eller gem dem til senere til sjove projekter.
- Undersøg om der er billigere alternativer til de ting, du gerne ville lave. Husk altid forskellen på et must have og et nice to have.
- Få en håndværker til at sætte dig i gang og få ham til at lave det færdigt. Der er rigtig mange penge at hente ved at lave det hårde arbejde selv.
- Man kan købe rigtig mange ting brugt, som man med få midler kan forvandle til noget unikt.