Annonce
Ugeavisen Varde

Lyse hoveder fra 2.x har regnet på lyskædernes energiforbrug

2.x på Varde Gymnasium brugte et par af deres fysiktimer på at udregne forskelle faktuelle tal for brugen af lyskæder. En tilsyneladende underholdende opgave. Foto: Malene Wonsbek
En stor tak til fysiklærer Jesper Lahn Rasmussen og 2.x fra Varde Gymnasium. Varde Handel gav klassen forskellige lyskæder og bad dem omregne energiforbruget til sjove fakta.
Annonce

Varde: Hvis man vil vide, hvor meget energi lyskæder kræver, og hvad det koster, så har 2.x på Varde Gymnasium lavet følgende beregning:

  1. Hvis man har en lyskæde med 160 LED-pærer til at køre hele døgnet rundt, hele året, koster det kun 64 kroner, hvor det koster 320 kroner for en lyskæde med 50 glødepærer.
  2. LED-lyskæder er meget energivenlige, og vi har målt, at de har en nyttevirkning på 96 procent. Det vil sige, at 96 procent af den elektriske energi laves om til lys.
  3. En LED-lyskæde kan lyse i 13 timer, før den har brugt lige så meget energi, som man bruger på at lave en kop te.
  4. At have en LED-lyskæde kørende hele året rundt uafbrudt svarer til at lave 318 liter kaffe om året i forhold til den strøm, der bliver brugt.
  5. At have en LED-lyskæde kørende uafbrudt svarer til at bruge en bærbar computer, mens du er vågen.

Den energiøkonomiske LED-kæde havde 160 dioder og en effekt på 3 W. Den anden var med 50 glødepærer og en effekt på 15 W. Mængden af lys er nogenlunde ens for de to kæder. Glødepærernes resterende forbrug bliver til varme, som man ikke har brug for udendørs.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Lav sund mad med Mette

Ugeavisen Varde

Spinat ud af ørerne

Ugeavisen Varde

Love matters

Annonce