Annonce
Ugeavisen Varde

Maik Graf von Leonstein i Blåvand: Jeg er tysk, men mit hjerte har altid været dansk

35-årige Maik Graf von Leonstein venter på, at de danske myndigheder skal godkende ham som tilflytter. Som EU borger er det en formsag, men i coronatid tager sagsbehandlingen længere tid end normalt. Maik glæder sig dog til, at han sammen med dukkerne kan få papir på sit ophold. Foto: Malene Wonsbek
Siden Maik blev født, har han været i Blåvand og Vejers mindst fire gange om året. I dag er han 34 år. Corona-pandemien gav ham en uventet mulighed for at flytte permanent til Danmark. Når alle tilladelserne er på plads, er han klar med egen butik, ravslibning for børn og dukketeater.

Blåvand: Maik Graf von Leonstein. De fleste bogstaver er købt for at skabe en eventyrlig identitet om Maik Abramowski, der er født og opvokset i Dortmund. Og netop eventyr er omdrejningsmomentet i Maiks liv såvel professionelt som privat.

Siden 2014 har han levet af sit ”Dortmunder Puppentheater”. Han opfører dukketeater, skriver selv to nye opsætninger hvert år, og med gennemsnitlig 300 forestillinger om året var han i Tyskland en efterspurgt herre. Men også i Vejers er der mange, der kender Maik Graf von Leonstein og hans Hohensteiner dukker. I år indtager han for femte sommer i træk parkeringspladsen ved feriehusudlejningsbureauet Die Hyggelige Dänen i Vejers. I løbet af en sommer opfører han typisk fire shows om dagen, seks dage om ugen, i syv uger.

Lige for tiden er Maik meget optaget af at lave små strandløbere, der monteret på et stykke drivtømmer - en fin souvenir fra Vesterhavet. Foto: Malene Wonsbek


Annonce

Oprindelig er jeg uddannet kirkegårdsgartner, herefter var jeg gøgler i forskellige cirkus. Da jeg så et dukketeater, tænkte jeg, det er det, jeg skal leve af, så jeg etablerede mit eget.

Maik Graf von Leonstein, indehaver af Dortmunder Puppentheater i Blåvand


- I 2019, året før den første corona-sommer, havde jeg på syv uger i alt 6.800 gæster til mine forestillinger i Vejers, fortæller Maik på tysk. Han forstår næsten alt dansk, men til trods for sit store hjerte for Danmark, kan han endnu ikke tale sproget.

Ravsliber Palle Bønnelykke og Maik tilbringer meget tid sammen. – Palle er som en far for mig, jeg har kendt ham, siden jeg var lille, og han har hjulpet mig med alt. Det er også ham, der har lært mig at slibe rav, fortæller Maik og viser sin læremester den lille strandløber, han netop er blevet færdig med. Foto: Malene Wonsbek

- Men jeg arbejder på det, tilføjer han med et smil.

Corona skabte muligheden

Maik, der nu er blevet registret med kunstnerefternavnet Graf von Leonstein, er ud af en familie, der har været i Vejers på ferie mindst fire gange om året. Hvert år. Derfor kom det heller ikke som nogen overraskelse, da han sidste efterår fortalte sin familie i Dortmund, at han flyttede permanent til Danmark.

Maik Graf von Leonstein, Dortmunder Puppentheater, Blåvand.

- Da jeg havde haft mit dukketeater i et års tid, blev jeg af den tyske tv-kanal, WDR, kåret til Årets Sommertalent 2015. Det gav travlhed. I Tyskland havde jeg ofte flere forestillinger på samme dag og rejste fra by til by. Jeg spillede teater i børnehaver, ved byfester og private fødselsdage. Så kom corona, og fra den ene dag til den næste blev alt aflyst. Det gav ro til at tænke, og pludselig øjnede jeg muligheden for at opfylde min drøm om at flytte til Danmark, fortæller Maik.

- ”Er det ikke dig fra dukketeatret i Vejers”, Maik er blevet genkendt utallige gange af både danskere og tyskere, når han blandt andet går på stranden for at samle rav og drivtømmer. Foto: Malene Wonsbek.


Jeg elsker børn og vil selv gerne finde en kone og have mindst ti børn.

Maik Graf von Leonstein, tilflytter og ny iværksætter i Blåvand


Han havde allerede masser af venner og bekendte ved vestkysten. Og især har ravsliberen Palle Bønnelykke i Blåvand spillet en stor rolle for Maik.

Den engelske designer af muldyrs-bunkerne ved Hvidbjerg, Bill Woodrow, har givet Maik tilladelse til at kopiere hans kunstværk i rav og drivtømmer. PR-foto
Annonce

Vild med rav

Ud over dukketeater har Maik nemlig en anden stor passion – rav.

- Palle er som en far for mig. Jeg har kendt ham, siden jeg var helt lille, og er ofte kommet i hans butik. Palle har hjulpet mig med mange ting og har lært mig at slibe rav. Nu laver jeg forskellige ravnips i en kombination med drivtømmer, som jeg sælger forretningen, der næsten ligger dør om dør med Palles ravbutik, fortæller den nye iværksætter i Blåvand.

Her et billede fra en af de utallige familieferier ved Blåvand – mor og Maik. Privatfoto

Dortmunder Puppentheater

På grund af corona er der endnu ingen faste datoer på de mange aktiviteter, som Maik Graf von Leonstein vil sætte i gang. Han vil tilbyde forestillinger både i butikken på Blåvandvej, og han holder også fast i aftalen hos Die Hyggelige Dänen i juli og august.

Interesserede kan følge ham på Facebook under Kreativ Blåvand.

Maik Graf von Leonstein er foreløbig ansat som bestyrer af Galleri Kunst Stuen, der nu har skiftet navn til Kreativ. Når alle bureaukratiske formaliteter er gået i orden, overtager Maik butikken, og så bliver Kreativ ankerpunktet for hans mange aktiviteter. Her vil han både sælge sine egne ravting og andet kunsthåndværk. Han vil samtidig tilbyde ravslibning til børn, og efter lukketid, laver han butikken om til en lille teatersal, hvor han vil opføre sit dukketeater. Corona har sat de fleste planer på standby, og den tyske tilflytter kan næsten ikke vente til genåbningen.

Maik spiller teater med de klassiske Hohensteiner dukker, der har været i produktion siden 1920. Dukkerne har med deres træansigter et helt særligt udtryk. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Jeg er hjemme

- Når jeg har lært dansk, er det meningen, at jeg, ligesom i Tyskland, vil tilbyde mine forestillinger til alle, der kunne have interesse i dem. Jeg elsker børn og vil selv gerne finde en kone og have mindst ti børn, tilføjer han smilende.

På spørgsmålet om det er en omvæltning at flytte fra Dortmund til Blåvand svarer Maik:

I år indtager Maik for femte sommer i træk parkeringspladsen ved feriehusudlejningsbureauet Die Hyggelige Dänen i Vejers. I løbet af en sommer opfører han typisk fire shows om dagen, seks dage om ugen, i syv uger. I sommeren 2019 så 6.800 feriegæster hans forestilling. Privatfoto

- Overhovedet ikke. For mig er det en kæmpe drøm, der er gået i opfyldelse. Jeg føler mig mere hjemme i Danmark end i Tyskland. Det har jeg altid gjort. Det kan godt være at jeg er tysk, men lige så længe jeg kan huske, har mit hjerte været dansk…

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Golfklubbens juniorer tog alle fem 1. pladser

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Hun fik 4.000 kroner: Fordi Karoline er en rigtig god kammerat

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

7-kanten i Varde melder klar scene til sommerens store forestilling med Martin Brygmann i rollen som H.C. Andersen

Ugeavisen Varde

Børn og gamle biler på Torvet

Ugeavisen Varde

Malene Wonsbek bliver ny handelschef i Varde Handel

Ugeavisen Varde

KONKURRENCE: Alle på scenen - gæt antal medvirkende...

Ugeavisen Varde

Malersvend fra Varde blev færdiguddannet med bronze

Ugeavisen Varde

Ugeavisen Varde har bedt fire aktører anbefale en sommerferieaktivitet

Ugeavisen Varde

De har bestået del af kloakmesteruddannelsen

Ugeavisen Varde

Kæmpe nerver til sidste eksamen: Nu vil Miriam være sygeplejerske eller jordemoder

Ugeavisen Varde

Det kan du lave i din sommerferie – hvis du er VAKS i Varde

Ugeavisen Varde

Vinder af Ugeavisens Sommerspilskonkurrence: - Mor, du vinder helt vildt for tiden

Ugeavisen Varde

Gæster i Tambours Have kan lave blomster-versioner af mandala-tegninger

Ugeavisen Varde

Derfor lukker Claus Sandholt Nielsen Havecentret på Ndr. Boulevard i Varde

Ugeavisen Varde

Prinsessen fra Holstebro kom med på et afbud

Ugeavisen Varde

Højsæson for hugorme: Det her må du aldrig gøre

Ugeavisen Varde

Udstillingen er gul og lyserød - og lige til at tage en bid af

Ugeavisen Varde

Ingrid og Ove Arnbjerg hædret som årets ildsjæle 2021 i DGI Sydvest

Ugeavisen Varde

John slog sit sjette hole in one i Varde

Ugeavisen Varde

Livreddertårnet i Vejers fejrer 20 års fødselsdag - tårnet åbner med kage på fredag

Ugeavisen Varde

Kommunen forbereder at skære ned på testkapaciteten

Ugeavisen Varde

Nysø er næsten blevet for populær – bøder skal dæmpe gemytterne

Ugeavisen Varde

Poul Erik og Ketty Bech-fond betaler for planen: Vardes sydlige indfaldsveje skal være grønnere og skønnere

Annonce