Annonce
Ugeavisen Varde

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Toldvæsenet kontrollerer blandt andet pakker i Københavns Lufthavn. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Næsten halvdelen af danskerne kender ikke til nye momsregler, der betyder, at der også skal betales moms for de helt billige varer købt på netsider uden for EU.

Du klikker dig ind på en netbutik fra Kina, hvor du finder et par høretelefoner, du har ledt efter, og så er de ovenikøbet ganske billige - kun 60 kroner inklusive fragt. Det er en god handel, tænker du.

Men nu står du med pakken i hånden, og pludselig er du kommet af med 225 kroner.

Lignende eksempler har en del danskere oplevet siden 1. juli, oplyser Toldstyrelsen.

Annonce

Det skyldes, at reglerne er blevet ændret, så du som forbruger ikke længere er fritaget for at betale moms for varer under 80 kroner, der er købt over nettet fra sider uden for EU.

Dermed skal du nu både betale 25 procent i moms og sandsynligvis et transportørgebyr - eller importgebyr - til fragtfirmaet. Postnord tager for eksempel 160 kroner.

Og fire ud af ti borgere i Danmark er endnu ikke klar over de nye regler, fortæller Annette Høve Nielsen, der er funktionsleder i Toldstyrelsen.

Tjek grundigt

Lars Arent, der er direktør for Forbruger Europa, råder dig til at være ekstra opmærksom, når du handler på hjemmesider uden for EU.

- Helt overordnet skal du være opmærksom på, at når du køber varer et sted uden for EU, så er den pris, du ser, ikke altid den pris, du ender med at betale.

Annette Høve Nielsen råder dig til at holde øje med, om hjemmesiden oplyser, om der kommer en ekstra udgift oveni.

Hos Forbruger Europa får man en del henvendelser fra borgere, der ikke forstår, regningen pludselig er løbet op. Selv en lille ting kan løbe op i 250 kroner med moms og transportafgift.

Du bør altid tjekke for eksempel Trustpilot og google dig frem til, hvem du handler med. Og skab dig så et overblik. Nogle er nemlig slet ikke klar over, de køber varer fra en virksomhed uden for Europa.

- Det kan være svært at gennemskue, om en hjemmeside er EU-baseret eller ej. Nogle ved ikke, at hjemmesiden sender fra uden for EU.

- Det kan være, at hjemmesiden har adresseoplysninger inden for EU, og så alligevel ryger forsendelsen afsted fra et lager i Asien, og du kommer til at betale de her ekstraudgifter, siger Lars Arent.

- Gå til en hjemmeside med sund skepsis. Er priserne så lave, at det ikke rigtig giver mening?

Annonce

Hul er lukket

De nye momsregler er skabt for at ensrette nethandlen, fortæller Annette Høve Nielsen. Reglerne har lukket det hul, der tidligere betød, at netbutikker med billige varer uden for EU - for eksempel legetøj - kunne have en fordel, fordi køberen ikke skulle betale moms.

EU har samtidig lavet en ny importordning, så virksomheder uden for EU kan stå for at indberette og betale momsen, så forbrugeren ikke får sig en overraskelse, når pakken ankommer.

Men også her er der mangler, siger Annette Høve Nielsen.

- Der er situationer, hvor forbrugere tror, de har betalt momsen, men så har de det ikke, når varen kommer til Danmark.

- Nogle gange betaler de to gange, fordi netbutikken uden for EU ikke har håndteret de nye regler helt korrekt, siger hun.

Hvis du ikke ønsker at betale udgifterne, kan du hos flere transportører blot lade være med at betale regningen, og så sender de pakken tilbage til afsender. Hos nogle transportører udleveres pakken dog, inden at du modtager regningen.

Derfor skal du betale moms og transportørgebyr

  • Du skal betale moms for varer, der koster under 80 kroner, som er købt i netbutikker uden for EU, fordi EU's e-handelspakke trådte i kraft 1. juli.
  •  Aftalen skal blandt andet sikre lige konkurrence mellem virksomheder i og uden for EU. Tidligere har virksomheder uden for EU i nogle tilfælde haft en fordel, fordi det har været dyrere for forbrugerne at købe det samme produkt inden for EU's grænser.
  •  Transportørgebyret skal du betale, fordi varerne skal angives til Toldstyrelsen, og det vil i praksis være transportøren, der står for det og lægger ud for momsen. Derfor vil transportøren sandsynligvis opkræve et gebyr for sit udlæg for moms, afgifter og eventuel told.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Mød politihjemmeværnet ved Kvickly

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Corona har smittet positivt af på boligmarkedet i Varde Kommune

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Dykkerklubben i fantastiske nye lokaler

Ugeavisen Varde

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Ugeavisen Varde

Få nemt mere bevægelse ind i hverdagen

Ugeavisen Varde

Outrup-kører på 15 år kan blive Danmarks nye speedwaystjerne: Klub kalder ham kæmpetalent med enorme muligheder og belønner ham nu med flerårig kontrakt

Ugeavisen Varde

Få kokkenes hemmeligheder til den perfekte brune sovs

Ugeavisen Varde

Stort interview med 7-kantens formand: Nordsjællænderen, der vil arbejde for Vardes nye kulturfyrtårn og vende et faldende medlemstal

Ugeavisen Varde

Valgplakaten i lygtepælen

Ugeavisen Varde

Lidt er ALTID godt nok…

Ugeavisen Varde

Gør som de professionelle: Her er decembers vigtige haveopgaver

Ugeavisen Varde

Juletræet kom op på Torvet i Varde

Ugeavisen Varde

Janderup-kæmper snupper DM-titlen for fjerde gang på syv år

Ugeavisen Varde

Nu får Varde sit eget julekort lavet af lokal kunster: Udleveres gratis i byens butikker

Ugeavisen Varde

Nye skilte skal formidle kulturhistorie ved populære lokale naturområder

Ugeavisen Varde

- Jaaaaa, vi gjorde det piger: En fantastisk sæson for pigerne endte med en kæmpe sejr og kvalifikation til oprykningsspillet

Ugeavisen Varde

Blodpropper satte livet i perspektiv: Nu rykker Lisbeth og Jens fra Varde til Samsø

Ugeavisen Varde

Berit fra Oksbøl har skiftet slagterkniven ud med en skalpel: Blev omskolet i en alder af 49 år og boede på kollegie i Randers, mens hun studerede

Ugeavisen Varde

Gunnvør og Stine var i USA, da corona buldrede afsted: Boede hos Trump-supportere og stod på snowboard med batman

Ugeavisen Varde

Få overblikket: Det ved vi om kommunalvalget 2021 i Varde

Ugeavisen Varde

Sæt ord på kærligheden hver dag

Ugeavisen Varde

Afhængig af telefonen? Væn dig af med at tjekke dine apps hele tiden

Ugeavisen Varde

Morten var 20 år gammel og levede et liv i fest og farver, da han fik en diagnose, der ændrede hans liv: - Man bliver hurtigt voksen og finder ud af, hvad der er vigtigt i livet

Annonce