Annonce
Ugeavisen Varde

Martin er selvstændig og far til tre: Jeg vil ikke servere alt for mine børn

- Man bliver mere pjevs, når man bliver far. For eksempel så jeg "Armadillo" i fjernsynet forleden, hvor en far skal sende sin søn af sted i krig. Det påvirkede mig følelsesmæssigt, siger Martin Hansen. Foto: Christine Aagaard-Kragh
For 44-årige Martin Hansen er det at være far et solidt fundament under tilværelsen og den, han er. Han håber, han med sin måde at være far på, gør sine børn selvstændige og lærer dem, at der skal arbejdes for tingene.
Annonce

Kjelst: Martin Hansen var 29 år, da han blev far for første gang. Altså lige et par år under gennemsnittet, der de seneste mange år har ligget i omegnen af de 31,5 år. Det var også tilfældet for 15 år siden, da Martins kone Lone fødte Albert, og de blev forældre for første gang.

Siden kom både Georg og Alma, der i dag er henholdsvis 13 og 11 år, til.

- Børnene er jo hele fundamentet for de valg, man træffer i livet. Når man får børn, bliver ens valg taget i en tro på, at man gør det rigtige - ikke mindst for dem. At det så ikke altid er populært, det man vælger, det er så noget helt andet. Men man er ikke rigtig forælder, hvis ens børn ikke synes, man er et røvhul engang imellem, siger Martin Hansen med et tørt grin.

Fakta:

Martin Hansen, 44 år.

Gift med Lone, som han har kendt, siden de var 19 år gamle.

Far til Albert på 15, Georg på 13 og Alma på 11 år.

Bor på Enghavegård i Kjelst, hvor han og Lone driver gårdbutikken og producerer egen ost.

Annonce

Alt skal ikke serveres

For fem år siden solgte han og hustruen Lone deres virksomhed "Mad med mere" inde i Varde. De rykkede et år ud af kalenderne og rejste rundt med børnene. Både for oplevelsen og for at blive kloge på, hvordan resten af livet skulle strikkes sammen. Det endte med, de købte Enghavegård i Kjelst. Herfra driver de både virksomhed og familieliv, og rammerne er strikket sådan sammen, så der er god plads til det hele og ikke mindst til, at man kan lave noget hver for sig - selvom man er sammen.

For eksempel har Albert gang i at lave en bålplads, og han smeder knive i en esse omme bagved huset, og Georg er i gang med at dyrke kartofler og grøntsager til sin egen konfirmation i september. Der er plads til projekter, og Martin Hansen deltager gerne - børnene skal bare komme og spørge.

- Jeg vil ikke servere alting for mine børn. De skal selv komme med noget initiativ og nogle ideer, og det bliver jeg stolt af, når de gør. Så vil jeg også gerne hjælpe, selvom det nogle gange kniber lidt med tiden, siger Martin Hansen og slår ud med armen i retning af bålpladsen, det har haltet lidt med at få færdig.

- Men vi når det nok, som han siger.

Og så må børnene i øvrigt gerne vide, at det kræver en indsats og et stykke arbejde, hvis man vil opnå noget. At tingene ikke bare kommer af sig selv.

- Det vigtigste er, at jeg er der. Jeg - eller vi - skal være grundbasen for vores børn, og en del af det er også at presse dem til at skulle selv og gøre ting, man ikke altid gider, men som har betydning for andre eller for ens liv. Jeg vil gerne vise dem, at der er nogle ting, der er vigtige for mig, og at jeg selv har arbejdet for dem, siger Martin Hansen.

Annonce

En god far

På spørgsmålet om, hvad en god far er for en størrelse, kommer han med det samme ind på sin egen far:

- Han var landmand, så han var der jo altid et eller andet sted, og vi kunne altid gå til ham, hvis der var noget. Han var meget afslappet, og der var ikke så megen kontrol med os børn, men vi skulle mange ting selv. Det husker jeg som godt, siger Martin Hansen, som er opvokset i Alslev.

Hvornår synes du selv, du er en god far?

- Det er jeg, når jeg har overskud til at lytte og være coachende overfor dem. Når jeg spørger ind til det, de siger, selvom jeg synes, det er vildt åndssvagt, og min første indskydelse er, at det gider jeg simpelthen ikke høre på! Eller når jeg er med til at løse konflikter. Det er en fed følelse. Så føler jeg mig som en god far, siger Martin Hansen.

Martin Hansen bor og arbejder på Enghavegård i Kjelst. Her er god plads til udfoldelse for alle generationer. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce