Annonce
Ugeavisen Varde

Menighedsrådsformand: Tærsklen til kirken skal opleves så lav som muligt

Som menighedsråd skal man hele tiden finde balancen mellem at holde på det gamle og tænke nyt. Det er spændende, og det er vigtigt, synes jeg, siger Marianne Kobbelgaard Meyer, der har været med i menighedsrådet ved Aal og Børsmose kirker siden 2012. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Marianne Kobbelgaard Meyer har siddet i menighedsrådet for Aal og Børsmose kirker siden 2012, og hun har været formand siden 2015. Hun genopstiller ved den kommende valgforsamling, og motivationen er at skabe en kirke, der byder alle velkommen og inddrager lokalområdet.
Annonce

Oksbøl: 57-årige Marianne Kobbelgaard Meyer har siddet i menighedsrådet i Oksbøl siden 2012. Hun blev prikket på skulderen af den tidligere præst, Anne Grethe Christensen, for nu hvor hverken Mariannes far, faster eller andre i familien sad med i menighedsrådet længere, måtte det være hendes tur til at tage en tørn, lød præstens kærlige opfordring.


Jeg var med til at ansætte vores nuværende præst, Mette. Det var en stor opgave, for jeg vidste jo allerede, hvor vigtig præsten er for lokalsamfundet.

Marianne Kobbelgaard Meyer, menighedsrådsformand i Aal Menighedsråd


- Jeg havde ikke selv overvejet at sidde i menighedsrådet, men da jeg blev opfordret til det, tænkte jeg, at det kunne jeg da egentlig godt. Så jeg sagde ja til at stille op og blev valgt ind. Jeg synes, det er vigtigt at bevare vores gamle kirker, for de er så stor en del af vores historie og vores kultur. Kristendommen er vores fundament, og derfor er det vigtigt at bevare kirkens traditioner og de gamle bygninger. Og det at holde traditionerne i hævd i kirken og passe på bygningerne er noget af det, man arbejder med i menighedsrådet. Derfor giver det rigtig god mening for mig at bruge min fritid på det, siger Marianne Kobbelgaard Meyer, som betegner sig selv som kulturkristen.

- Måske lidt mere, siger Marianne Kobbelgaard Meyer, der kommer ud af en familie, der gennem generationer har taget stilling til deres tro, men med hver sit udfald.

Således var farfaren stærkt troende Blå Kors-mand med alt, hvad det indebærer. Hendes fars måde at være kristen på var mere let, Marianne selv er landet på det kulturkristne niveau med en pil op, og to af hendes tre børn har valgt at blive ase-troende. Så det er en broget flok, der alle har det tilfælles, at de har taget stilling til det med tro.

- Det er godt for os at have noget at tro på, der er større end os selv. Men hvad det så er, er egentlig ikke så afgørende for mig. Bare det ikke er noget med løftede pegefingre og fordømmelse. Det bryder jeg mig ikke om, understreger hun.

Annonce

Kirken er for alle

Menighedsrådsarbejdet tager i gennemsnit nok cirka fire timer om ugen for Marianne Kobbelgaard Meyer, der har været formand for menighedsrådet i Aal Sogn siden 2015. Sognet omfatter Aal Kirke, som kirken i Oksbøl hedder, og den lille Børsmose Kirke. Hun får et vederlag på godt 15.000 kroner om året før skat for det, så det er ikke en gylden post.

Som menighedsråd er man valgt. Så man skal spørge ud i menigheden, hvad den har brug for. Det er en af de vigtigste ting at holde sig for øje, når man er menighedsrådsmedlem, mener Marianne Kobbelgaard Meyer. Foto: Christine Aagaard-Kragh

- Det har intet med penge at gøre, jeg gjorde det også, hvis jeg ikke fik noget. Min motivation er at være med til at arbejde for, at tærsklen til kirken skal opleves så lav som mulig. Det er vores vision i Aal Menighedsråd. Alle skal vide, at de er velkomne, og der skal være noget for alle. Vi arrangerer for eksempel babysalmesang, påskefrokost, fastelavnsgudstjeneste sammen med konfirmanderne, friluftsgudstjeneste i ballonparken i Vrøgum, kirkesuppe og højskoledage. Vi skal i gang med at arbejde med ulvetimegudstjenester og kigge på vores gudstjenesteform. Mette, vores præst, er rigtig god til at fornemme, hvad der kan være brug for at arrangere, og det lytter vi til i menighedsrådet, siger Marianne, som er ganske bevidst om, at det primært er den ældre generation, der kommer i kirken.


Det er vigtigt, at man som menighedsråd er i øjenhøjde med menigheden. Vi er valgt, så vi skal repræsentere menigheden og spørge, hvad den synes.

Marianne Kobbelgaard Meyer, menighedsrådsformand i Aal Menighedsråd


- Men de har måske også mere brug for det, så det har jeg det helt fint med. Der er nogle år, mens man har små børn og selv går på arbejde, hvor man bare ikke har tid til at deltage i ret meget. Sådan er det bare. Men hvis de unge får glæde af bare et arrangement om året hos os, så er det dejligt. Jeg bryder mig ikke om, at kirken skal stå med løftet pegefinger. Den skal være et trygt sted at komme, og alle skal vide, at døren står åben, når man har brug for den. Og det kan man arbejde for i menighedsrådet, forklarer Marianne Kobbelgaard Meyer.

Annonce

Inddrager lokalområdet

En af de ting, hun og menighedsrådet i Aal Sogn arbejder aktivt for, er at inddrage lokalområdet. Også når der skal tænkes nyt eller arbejdes på noget til kirken.

- Vi havde en gammel kirkebøsse her ved Aal Kirke. Den var ikke ret pæn, og vi tænkte, at måske ville folk være mere tilbøjelige til at give penge til den, hvis den var lidt pænere. Så vi fik en af de lokale smede til at designe en. Vi har også lige fået den lokale keramiker Kirsten Winther til at skabe et nyt nadversæt til Børsmose Kirke, forklarer Marianne Kobbelgaard Meyer, som også har været med til at sælge den gamle præstebolig og bygge en ny i sin tid som formand.

Nadversættet til Børsmose Kirke af keramiker Kirsten Winther. Det bliver indviet ved høstgudstjenesten i den lille kirke på søndag 13. september klokken 10.30. Foto: Christine Aagaard-Kragh

- Menighedsrådsarbejdet giver et indblik i meget. Budgetter, vedligeholdelse, personaleledelse og meget mere, end man måske lige forestiller sig. Det er udfordrende og kræver noget, men det er også utrolig givende, når man ser, at det, man gør, har en betydning for lokalsamfundet. Det er en klar motivationsfaktor for mig, siger Marianne Kobbelgaard Meyer, som genopstiller til menighedsrådet ved den forestående valgforsamling 15. september.

Om der efter hende kommer endnu en Kobbelgaard Meyer i menighedsrådet i Aal Sogn, vil tiden vise. Foreløbigt tager Marianne nogle år endnu.

Blå bog

Marianne Kobbelgaard Meyer, 57 år.

Gift med Kim, 62, og sammen har de børnene Kristine, 30, Henning, 28 og Lærke, 23.

Født i Oksbøl, arbejder som leder i hjemmeplejen. Har siddet i Aal Menighedsråd siden 2012 og været formand siden 2015.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce