Annonce
Ugeavisen Varde

Meretes virksomhed er fanget i coronalovgivningen

Merete Vigen er utilfreds med, at de instanser, der laver lovgivning og retningslinjer i forbindelse med corona, ikke kan fortælle hende klart og præcist, hvordan de skal tolkes. Arkivfoto: Ole Gudmundsen
Merete Vigen lever af at arrangere guidede ture og events i den vestjyske natur, men hverken styrelselser eller ministerier kan fortælle hende, om de nyeste lempelser af coronarestriktionerne omfatter hendes arbejde.

Filsø: Erhvervsstyrelsens hotline kunne ikke give svar. Derfor blev hun omstillet til Kulturstyrelsen, som straks sendte hende videre til Kulturministeriet. Her blev hun lovet, at en medarbejder ville ringe tilbage, og selvom det ganske rigtigt skete, så var der stadig intet svar på Merete Vigens spørgsmål.

Hun driver virksomheden Merete Vigen Kultur- og Naturformidling, hvor hun arrangerer guidede ture og events i den vestjyske natur til blandt andet firmature, foreningsudflugter, runde fødselsdage og familietræf.

Alle aktiviteterne foregår udendørs, og det fik Merete Vigen til at spekulere på, om hun derfor må genoptage sit arbejde, nu hvor forsamlingsforbuddet er hævet fra 25 til 50 personer for udendørs idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter.


Jeg ytrede en ret præcis kritik af, at dem, der laver lovgivning og retningslinjer, ikke kan fortælle mig, hvordan de skal tolkes.

Merete Vigen, indehaver, Merete Vigen Kultur- og naturformidling


Med andre ord er Merete Vigens spørgsmål: Kan min virksomhed defineres som en udendørs kulturinstitution?

- Det er ret frustrerende, at jeg ikke har noget svar at give de kunder, der gerne vil booke mig, men det virker som om, der ikke rigtigt er nogen, der ved, hvor min virksomhed placerer sig i lovgivningen, siger Merete Vigen.

Annonce

Politiet bestemmer

Efter flere gange at have udrullet sin sag og sine overvejelser for diverse medarbejdere hos Kulturministeriet, blev Merete Vigen på et tidspunkt ringet op af netop en sådan medarbejder, der efter at have vendt problematikken med sine kolleger i ministeriet, stadig ikke kunne sige præcist, om Merete Vigen måtte genoptage sine aktiviteter eller ej.

Medarbejderens svar var, at det i sidste ende er politiet, der beslutter, hvad der er lovligt.

- Jeg ytrede en ret præcis kritik af, at dem, der laver lovgivning og retningslinjer, ikke kan fortælle mig, hvordan de skal tolkes. Det kan i mine øjne ikke være den vagthavende lokale betjent, jeg skal ringe til, hver gang jeg skal lave noget i mit firma. Det er jo helt på månen, siger Merete Vigen.

Annonce

Spørgsmål til minister

Med stor frustration besluttede Merete Vigen at skrive et indlæg med sine oplevelser. Hovedpointen var, at det ikke er gangbart, at ingen kan fortælle, hvor hendes virksomhed lovgivningsmæssigt hører til.

- Alle, som jeg har haft kontakt med i ministerierne og hos politiet, har været imødekommende og forstående, og jeg ønsker ikke at hænge nogen ud, for det er en ekstraordinær situation med corona, men nogen må kunne skære igennem og give et svar, siger Merete Vigen.

Tidligere har Merete Vigen i en årrække arbejdet som kultur- og naturformidler på Nymindegab Museum. Hun er oprindeligt uddannet vævelærer og har arbejdet indenfor skoleverdenen. Arkivfoto: John Randeris

Hun sendte sit indlæg til nogle personer i sit netværk, der blandt andet rummer bestyrelsen for Destination Vesterhavet, Dansk Erhverv og et par folketingsmedlemmer, som hun kender.

- Jeg havde ikke en forventning om, at de nødvendigvis kunne ændre noget, men jeg havde brug for, at problematikken, som vi små selvstændige står med, bliver kendt, understreger Merete Vigen og tilføjer, at hun med det samme fik støttende feedback.

En af dem, der havde modtaget Merete Vigens indlæg, er folketingsmedlem Niels Flemming Hansen (K). Kort efter at have modtaget mailen med indlægget, ringede han til Merete Vigen og sagde, at han gerne ville tage hendes problematik op og stille et spørgsmål direkte til erhvervsministeren.

- Lige så frustreret jeg er over at blive sendt rundt i systemet, lige så glad og taknemmelig er jeg over, at vejen ikke er længere til vores Folketing, og til politikere, der vil tage de helt konkrete problemstillinger op, som man henvender sig med, siger Merete Vigen.

Annonce

Et tabt forår

- Det vigtigste er at få klarhed, så jeg ved, hvornår jeg kan gå i gang i min virksomhed. Selv hvis det ikke må være lige nu, så vil jeg gerne vide det, til når der kommer yderligere åbning, siger hun.

Om Merete Vigen:

Merete Vigen er født og opvokset nær Filsø og efter nogle år i andre egne af landet, lever hun nu af at formidle sit barndomsland. Især Filsø, klitplantagerne, klithederne, Vesterhavet og den vestjyske flora og fauna har Merete Vigens fokus.

Merete Vigen startede virksomheden Merete Vigen Kultur- og naturformidling 1. februar 2013. Hun driver virksomheden selv, men hun har en række samarbejdspartnere i turist- og formidlingsverdenen. Hun løser forskellige freelanceopgaver for Aage V. Jensen Naturfond, der ejer Filsø.

Tidligere har Merete Vigen i en årrække arbejdet som kultur- og naturformidler på Nymindegab Museum. Hun er oprindeligt uddannet vævelærer og har arbejdet indenfor skoleverdenen.

Selvom det på nuværende tidspunkt er tilladt at samles ti personer til udendørs aktiviteter, er det ikke økonomisk holdbart for Merete Vigen. Normalt deltager 25-30 personer i de aktiviteter, som hun arrangerer, og med den store usikkerhed, som hun står i lige nu, har hun valgt at aflyse alle arrangementer til og med påsken.

- Der er heller ingen, der tør booke, så selvom forsamlingsloftet hæves, eller jeg kan kategorisere min virksomhed som en udendørs kulturinstitution, så er foråret tabt, siger Merete Vigen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Endelig kommer cykelstien

Annonce