Annonce
Ugeavisen Varde

Mettes vej til livets hjerterum

- Mine erfaringer og mine værktøjer ville jeg gerne selv have haft mulighed for at benytte mig af, da jeg havde det værst, fortæller Mette, som har som hjertesag i sin klinik at hjælpe andre i samme situation, hun selv har stået i. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Det er ikke nemt at stå op imod angst. Det ved Mette Søgaard, for hun har levet med den gennem mange år.

Varde: - Jeg ved, at angsten holder mig nede, hvis jeg giver den lov, og at jeg har poweren til at stoppe den, forklarer Mette Søgaard, der fortæller, hvordan hun for kort tid siden besluttede sig for nærmest i trods mod et angstanfald at begynde at danse midt i køkkenet, optage det og lægge det ud på Instagram.

Det var vanvittig grænseoverskridende, men det fik hende igennem angstanfaldet og beviste overfor hende, at hun har et valg.


Annonce

Jeg øver mig i at se på mine muligheder og ikke bruge min psyke som en undskyldning, selvom det kan være trygt at gøre. Men man har meget tit mange flere muligheder, end man regner med, hvis man leder efter dem.

Mette Søgaard


Slås lettere ud

Mette Søgaard er diagnosticeret med det, der hedder en depressiv personlighedsstruktur. Det betyder kort sagt, at hun har mere tilbøjelighed end gennemsnittet til at være fokuseret på de negative tanker, til at overtænke forskellige situationer og blive slået ud, hvis tingene ikke går som forventet.

Det har hun taget konsekvensen af og erkendt, at hun skal indrette sit liv på en måde, så hun kan tilrettelægge sin hverdag selv. Hun er derfor selvstændig med klinikken Livets Hjerterum, og en af hendes mærkesager er at hjælpe andre, som kæmper med de samme ting, hun har været igennem.

Det er få år siden, Mette fik diagnosen efter en del års kamp med angst og depression. Første gang, hun blev sygemeldt på grund af det, var, da hun fra den ene dag til den anden sagde op på sin læreplads som klinikassistent.

- Jeg var glad for min arbejdsplads. Men jeg havde gradvist mistet troen på mig selv og på andre og kunne pludselig ikke være i det. Så jeg sagde op, og så blev jeg sygemeldt i et halvt år, fortæller Mette, som dengang var 19 år gammel.

Siden blev hun uddannet både pædagogisk assistent og pædagog - det sidste semester på assistenuddannelsen og det første semester på pædagoguddannelsen tog hun ovenikøbet samtidig. Og det kostede på helbreddet.

- Hos mig får man ikke kun 45 minutters behandling. Man får det, der er brug for, og man behøver ikke snakke så meget. Det er vigtigt at føle og mærke, understreger Mette om sin tilgang til sine behandlinger i Livets hjerterum. Foto: Christine Aagaard-Kragh

- Det var helt vildt hårdt. Men jeg ville det, og jeg følte, at det kunne jeg godt klare. Det kunne jeg også. Men ikke uden at måtte sygemeldes undervejs. Jeg havde mærkes tics i mit ene øje, trykken for brystet, jeg var træt og modløs. Jeg kendte symptomerne, så jeg vidste, hvad det var, men jeg kunne ikke stoppe i tide, forklarer Mette.

Annonce

Flere omgange

I dag ved hun, at når ticsene ved øjnene viser sig, så skal hun stoppe. Med det samme. Og mærke efter hvad der skal til for at få sjælen med. Og når hun gør det på denne måde, kan hun ofte klare det med en dags pause fra resten af verden. Men den viden og det kendskab til sig selv har været mange år undervejs, og sygemeldingen under studiet var ikke den sidste for Mette.

- Jeg blev færdig i januar 2012, og jeg fødte Lykke i februar 2012. Det at blive mor var slet ikke, som jeg havde forventet. Og amningen fungerede slet ikke. Mine brystvorter var to åbne sår, og Lykke gylpede blod op, så slemt var det. Jeg kunne ikke præstere det, jeg havde forventet, fortæller Mette, som endte i en fødselsdepression.

Blå bog

 • Mette Søgaard, 33 år. Indehaver af Livets Hjerterum.
 • Bor lige uden for Varde sammen med sin mand Kenneth, 37 år, som er borebisse, og deres tre børn, Lykke, 9 år, Morten, 6 år, og Ida, 2 år.
 • Mette er uddannet holistisk energiterapeut og har desuden taget kurser inden for øreakupunktur, zoneterapi, EFT, meridianbanebassage, cupping, reiki healing, kraniosakralterapi og akupressur.
 • Hun har klinik i hjemmet og drømmer om at lave en tilbygning, så hun kan vækste sin virksomhed.
 • Følg hende på instagramkontoen Livets hjerterum.

Hvilket var ret uventet for hendes omgivelser, for hun var god til at smile og skjule, hvordan hun virkelig havde det. Men en dag, hvor hendes mand Kenneth kom hjem fra en arbejdstur, meldte hun klart ud.

- Jeg sagde til ham, at vi skulle finde nogen til at passe Lykke, og så skulle han køre mig på psykiatrisk skadestue, ellers ville jeg ende med at tage livet af mig selv. Jeg havde gået og ventet på, han kom hjem, så jeg kunne få hjælp, fortæller Mette ærligt.


Min opfordring til andre, der gerne vil ændre noget i deres liv, men ikke tør, er: Luk øjnene og spring! Og sats på, at faldskærmen folder sig ud.

Mette Søgaard


Hver dag trækker Mette englekort. De er både smukke og kan guide en i den rigtige retning, er hendes erfaring. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce

Brug for ro og frihed

Der gik nogle år, hvor det gik op og ned med angst og depression, inden Mette omsider efter en længere udredning fik diagnosen depressiv personlighedsforstyrrelse.

- Det gav mig noget ro at blive udredt, for det gav mig en forklaring på, hvorfor jeg for eksempel hurtigt kan miste modet eller blive grebet af tankemylder med selvdestruktive tanker. Der er en forklaring, og det har givet mig en bevidsthed om, at det er noget, jeg ikke kan lave om på. Jeg kan til gengæld håndtere det, og det øver jeg mig stadig på, siger Mette.

Et af de valg, hun har truffet omkring sit liv på baggrund af det, hun har været igennem, er, at hun skal være selvstændig. Det har hun været med firmaet "Livets Hjerterum" gennem godt fem år, og hun har ikke planer om at vende tilbage til et klassisk lønmodtagerjob.

- Jeg har brug for den fleksibilitet og den frihed, man har som selvstændig. Jeg har brug for selv at kunne tilrettelægge min tid og for at kunne lytte til min krops signaler, siger Mette og priser sig lykkelig for, at Kenneth har et job, der betyder, at de kan dække deres faste udgifter alene ved hans indtægt, og at hun derved ikke skal stå for presset om at hive et bestemt beløb hjem hver måned.

- Jeg vil gerne hjælpe andre med at finde de udfordringer, der kan spænde ben for deres drømme. Jeg kan sætte mig i deres sted, for jeg har jo selv været der, siger Mette Søgaard. Foto: Christine Aagaard-Kragh

- Det giver da en kæmpe frihed, og jeg er helt med på, at jeg er privilegeret. Men uanset så ville jeg ikke arbejde fuld tid, så ville vi indrette os anderledes, for jeg har brug for roen og friheden, så jeg ikke bliver syg igen, siger Mette, som har fuld støtte fra Kenneth.

Faktisk var det også ham, der i sin tid sparkede hende af sted på uddannelsen som holistisk energiterapeut, som man skal betale for.

- Jeg var lidt tøvende, men han sagde "gør det". Og så gjorde jeg det, selvom det var på Sjælland, og vi havde små børn, og der var mange ting, der var angstprovokerende. Men det var det helt rigtige, og det har været med til at give mig mere mod på at tage springet en gang imellem og tro på, at faldskærmen nok skal folde sig ud undervejs, fortæller Mette, som siden har taget flere uddannelser inden for den alternative verden, og som drømme om at udvide sin forretning.

Hvornår det bliver, er ikke fastlagt endnu, men der er tegninger til en tilbygning i gang ved arkitekten lige nu, og Mette kan mærke, at hun er klar til at tage et spring og se, om faldskærmen folder sig ud.


Jeg har brug for den frihed, der er ved at være selvstændig. Jeg skal selv kunne tilrettelægge min tid, og jeg vil gerne kunne hente mine børn tidligt.

Mette Søgaard


Mettes gode råd til dig med angst

 • Bed om hjælp – også selvom det svært. Det kan være til de mindste småting.
 • Stop op hvis du får det dårligt – hvad kan du gøre anderledes? Er der noget, der kan ændres her og nu?
 • Gå efter det, du drømmer om – også selvom det kan føles langt væk.
 • Find noget du holder af at lave, noget du slapper af ved.
 • Tag pauser i løbet af dagen.
 • Gør noget godt for dig selv.
 • Lav små og få overskuelige mål for dagen.
 • Lyt til din krops signaler – stop op i tide.
 • Sæt musik på med gang i – det løsner op.
 • Vær dig selv – der findes kun én af dig, og du er lige præcis, som du skal være.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Golfklubbens juniorer tog alle fem 1. pladser

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Hun fik 4.000 kroner: Fordi Karoline er en rigtig god kammerat

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

7-kanten i Varde melder klar scene til sommerens store forestilling med Martin Brygmann i rollen som H.C. Andersen

Ugeavisen Varde

Børn og gamle biler på Torvet

Ugeavisen Varde

Malene Wonsbek bliver ny handelschef i Varde Handel

Ugeavisen Varde

KONKURRENCE: Alle på scenen - gæt antal medvirkende...

Ugeavisen Varde

Malersvend fra Varde blev færdiguddannet med bronze

Ugeavisen Varde

Ugeavisen Varde har bedt fire aktører anbefale en sommerferieaktivitet

Ugeavisen Varde

De har bestået del af kloakmesteruddannelsen

Ugeavisen Varde

Kæmpe nerver til sidste eksamen: Nu vil Miriam være sygeplejerske eller jordemoder

Ugeavisen Varde

Det kan du lave i din sommerferie – hvis du er VAKS i Varde

Ugeavisen Varde

Vinder af Ugeavisens Sommerspilskonkurrence: - Mor, du vinder helt vildt for tiden

Ugeavisen Varde

Gæster i Tambours Have kan lave blomster-versioner af mandala-tegninger

Ugeavisen Varde

Derfor lukker Claus Sandholt Nielsen Havecentret på Ndr. Boulevard i Varde

Ugeavisen Varde

Prinsessen fra Holstebro kom med på et afbud

Ugeavisen Varde

Højsæson for hugorme: Det her må du aldrig gøre

Ugeavisen Varde

Udstillingen er gul og lyserød - og lige til at tage en bid af

Ugeavisen Varde

Ingrid og Ove Arnbjerg hædret som årets ildsjæle 2021 i DGI Sydvest

Ugeavisen Varde

John slog sit sjette hole in one i Varde

Ugeavisen Varde

Livreddertårnet i Vejers fejrer 20 års fødselsdag - tårnet åbner med kage på fredag

Ugeavisen Varde

Kommunen forbereder at skære ned på testkapaciteten

Ugeavisen Varde

Nysø er næsten blevet for populær – bøder skal dæmpe gemytterne

Ugeavisen Varde

Poul Erik og Ketty Bech-fond betaler for planen: Vardes sydlige indfaldsveje skal være grønnere og skønnere

Annonce