Annonce
Ugeavisen Varde

Millioner til nyt flygtningemuseum: Stor donation giver innovativ og nytænkende udstilling

Direktør for Vardemuseerne, Claus Kjeld Jensen, kan glæde sig over 25 millioner kroner i støtte til udstillingen i det nye museum, som åbner i sommeren 2022. Arkivfoto: Jacob Schultz
Flugt - Danmarks flygtningemuseum har netop fået 25 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden. Det skal sikre, at museet bliver et fyrtårn på formidling også.

Oksbøl: Museet Flugt har netop 25 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden. Det er penge til udstillingen.

- Takket være støtten til udstillingen har vi nu mulighed for at skabe et visuelt og auditivt oplevelsesdesign, som tager gæsterne med ud i hele området omkring museet og samtidig langt ind i emnet. Det er et komplekst tema, vi fortæller om, og det kalder på en innovativ og nytænkende formidling, der levendegør historien og giver plads til samtale, siger Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør, i en pressemeddelelse.

Museet skal formidle fortællingen om danmarkshistoriens største flygtningelejr i tiden efter Anden Verdenskrig. På sit højeste var flygtningelejren Danmarks femte største by. Derudover skal museet rumme aktuelle internationale flygtningehistorier.

Annonce

Den tidligere flygtningelejrs to oprindelige hospitalslænger har fået følgeskab af en nytegnet tilbygning, der forbinder de tre dele til ét stort museum.

Efter planen skal selve byggeriet stå færdigt ved årsskiftet, og derefter følger arbejdet med indretning af udstillingen. Museet er planlagt til at åbne i sommeren 2022.


Skelettet til det nye museum står nu og vidner om en smuk arkitektur, som besøgende gæster fra sommeren 2022 kan opleve, når museet har officiel åbning. Arkivfoto: Jacob Schultz

Nordea-fonden støttede også udstillingen i Tirpitz. Begge museer er tegnet af Bjarke Ingels Group, og begge er museumsbyggerier i kaliberen over 100 millioner kroner.

Takket være støtten til udstillingen har vi nu mulighed for at skabe et visuelt og auditivt oplevelsesdesign, som tager gæsterne med ud i hele området omkring museet og samtidig langt ind i emnet.

Claus Kjeld Jensen, museumsdirektør

Det er præcist 25.180.000 kroner, som Nordea-fonden støtter udstillingen med. Udstillingsdesignet er udviklet af Tinker Imagineers, som er et hollandsk firma, der også var med omkring Tirpitz.

Om Flugt

Danmark husede 250.000 flygtninge fra 1945 til 1950.

Den største flygtningelejr lå i Oksbøl og var oprindeligt bygget af tyskerne selv, som led i bestræbelserne på at forsvare Atlantvolden, til indkvarteringen af 10.000 mand og næsten 4000 heste.

Den danske stat brugte årene på at genopdrage tyskerne fra nazisme til demokrati. For at forebygge sindssyge blandt de mange indespærrede, traumatiserede og bekymrede kvinder, børn og gamle mænd havde alle krav på at komme i biografen eller teater en gang om ugen.

Flugt får en teatersal, hvor der vil blive vist originale film fra flygtningelejren.

Helt formelt er navnet FLUGT – Refugee Museum of Denmark.

Annonce
Ugeavisen Varde

Arne-pensionen skal rulles tilbage

Annonce
Ugeavisen Varde

35 års jubilæum: Jan Pedersen, Primo

Annonce
Ugeavisen Varde

Undgå bøde: Kend faldgruberne omkring cykellygter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Mads fra Næsbjerg er på sit livs iværksætter-eventyr:  Satser alt på bæredygtige børnesko

Ugeavisen Varde

Svensk fastelavnsbolle megahitter: Sådan bager du semlor selv

Ugeavisen Varde

Folk & Kultur er klar igen til sommer

Ugeavisen Varde

Lone er lige fyldt 60, har taget ny uddannelse og skifter nu branche: - Jeg kiggede mig selv i spejlet og tænkte, "hvad laver jeg her?"

Ugeavisen Varde

Hør om ytringsfrihed i den digitale tidsalder

Ugeavisen Varde

Tigermand vender tilbage til Varde med eventfirma

Ugeavisen Varde

Kammerkor gæster Varde med nordisk musik

Ugeavisen Varde

Esbjergenser udstiller på kunstmuseet i Tistrup

Ugeavisen Varde

Forfattere fortæller om de danske, som flygter

Ugeavisen Varde

Cykel for Sagen prøver ny rute - nu bliver start og slut i Varde

Ugeavisen Varde

Eventyrets og barndommens land

Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Annonce