Annonce
Ugeavisen Varde

Ulovligt fyrværkeri kostede hans to venner livet: Nu uddanner Morten sig til fyrværker og vil hjælpe andre til ikke at ende i samme situation

Morten Pedersen ser frem til, at han modtager sit fyrværkerbevis. Når den tid kommer, vil han ud på skoler og vise børn og unge, hvor slemt det kan gå, hvis man ikke passer på, når man fyrer krudt af. Foto: Martin Jørgensen
Morten Pedersen mangler kun få affyringer for at kunne kalde sig uddannet festfyrværker. Han har altid elsket krudt, men for nogle år siden var han ude for en episode, der fik ham til at ændre det hele.

Oksbøl/Varde/Vester Nebel: De var "pissefulde" og "havde brug for, at der skete lidt ekstra", fortæller Morten Pedersen om episoden tilbage i 2015, hvor to af hans kammerater kom ud for en forfærdelig ulykke med dødelig udgang.

Morten Pedersen var til en fest i Hobro i Nordjylland, da det skete. Stemningen var høj, og der blev drukket alkohol.  Han og resten af fest-deltagerne havde regnet med, at de to ville fyre batterier af, da de nævnte, at nu skulle der fyres noget af.

Men nej - det viste sig at være luftbomber, som de to havde fundet frem. Derefter gik det grueligt galt, da det hele gik fra at være en spontan idé til at ske for øjnene af deltagerne, som ikke afbrød dem i deres projekt.

Annonce

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg selv har fyret meget krudt af - også ulovligt krudt. Da jeg var yngre, gjorde jeg det meget, og det var, som om at det gjaldt om at overgå hinanden.

- De kom til at vende dem forkert, da de satte bomberne i røret, så de røg ikke så langt op i luften. Her sprang de i stedet tæt på dem. De overlevede desværre ikke, og den oplevelse var helt klart med til at give mig lyst til at hjælpe med at forebygge, så andre ikke kommer ud for lignende situationer og kender til alvoren af fyrværkeri - både det lovlige og det ulovlige. Personligt stoppede jeg selv med ulovligt fyrværkeri herefter, fortæller Morten Pedersen og tilføjer:

- Jeg tror på, at man fra starten skal lære folk, hvor farligt fyrværkeri kan være. Mange tror, at de er verdensmestre og ikke kan komme til skade, men virkeligheden er bare, at mange ikke har styr på det, og år efter år er der folk, der kommer til skade, fordi de ikke passer nok på.

De fem fyrværkeriråd

Brug altid beskyttelsesbriller.

Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri.

Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden.

Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet.

Gå aldrig tilbage til en fuser.

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Fascination for krudt

Morten har altid været fascineret af krudt i alle former og størrelser. Som bare seksårig blev han introduceret til det, og herefter fik han lov til at lege med lidt mere fyrværkeri, end de fleste andre på hans alder, fortæller han. Det er blevet til mange dage i Oksbøl med høje brag og dumme beslutninger.

- Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg selv har fyret meget krudt af - også ulovligt krudt. Da jeg var yngre, gjorde jeg det meget, og det var, som om at det gjaldt om at overgå hinanden. Man ville hele tiden være den med det største brag. Når jeg tænker tilbage på det, så har jeg været heldig, for jeg kunne lige så godt være endt med at sprænge mine hænder i småstykker.

Morten Pedersen fortæller, at markedet er stort for ulovligt fyrværkeri. Der er masser af det, og det er nemt at komme til, er hans erfaringer fra førhen. I dag holder han sig langt fra det og sætter kun ild til lovligt krudt.

- Det vrimler med ulovligt fyrværkeri i hele samfundet. Det er lige før, at du kan gå ned foran Normal og hente noget, fordi det bare er alle steder. Det er bare vigtigt, at folk ved, at det er helt vildt farligt, og selvom man er "heldig" og måske ikke mister fingre eller øjne, så kan man godt få høreskader, som man ikke opdager lige med det samme, fortæller Morten Pedersen.

Fyrværkeri må larme med op til 120 decibel. I løbet af en dag kan øret højest tåle at høre så høje lyde i syv og et halvt sekund.

Morten Pedersen lærte meget af den voldsomme ulykke tilbage i 2015. Han er stadig stor fortaler for lovligt fyrværkeri, og han håber, at han snart kan få klaret sine sidste affyringer, så han kan kalde sig uddannet fyrværker. Han hjælper til hos Mahd Fireworks, som har en Youtube-kanal, hvor man kan se forskellige fyrværkerishows, som de har lavet. Han og resten af holdet skulle have leveret et show til Comwell Kellers Park i Brejning til nytårsaften, men det blev aflyst på grund af corona. Foto: Martin Jørgensen
Annonce

Kærlighed og forebyggelse

Kærligheden til fyrværkeri er stadig intakt her cirka 20 år efter, han for første gang satte ild til sin første lunte på gaderne i Oksbøl. Sidste nytårsaften underholdte han sit lokalområde i Vester Nebel med et 24 minutters langt fyrværkerishow.

Men lige så meget som han holder af et flot fyrværkerishow med farver, former og fantastiske effekter, lige så meget fremhæver han vigtigheden af at have respekt for raketter, batterier og hvad folk ellers fyrer af. For om nogen ved han, hvor vigtigt det er at overholde alle sikkerhedsforanstaltninger, når man har med fyrværkeri at gøre.

Morten Pedersen bruger altid sikkerhedsbriller og overholder de fem fyrværkeriråd. For ham er sikkerhed altafgørende, og den viden vil han gerne give videre, når han engang er færdig med sin uddannelse som fyrværker, hvor han mangler seks "affyringer", før han kan kalde sig færdiguddannet.

Fyrværker

En fyrværker afbrænder fyrværkeri ved festlige lejligheder som for eksempel koncerter og byfester.

De monterer og opstiller fyrværkeriet og sørger for, at reglerne, der gælder for fyrværkeri, overholdes. Fyrværkere benytter fyrværkeri, der er fremstillet på fabrikker - som oftest i udlandet. Kun i sjældne tilfælde fremstiller fyrværkeren selv fyrværkeriet.

For at arbejde som fyrværker skal man have et sikkerhedskursus og være godkendt af Sikkerhedsstyrelsen. For at blive godkendt som fyrværker kræves Sikkerhedsstyrelsens kurser for henholdsvis scenefyrværker og festfyrværker med godkendelse.

Kilde: www.ug.dk

- Jeg vil gerne ud på skolerne og vise børn og unge, hvor vigtigt det er at passe på, når man fyrer krudt af. Jeg synes, at det er lidt for drastisk at tage fyrværkeriet væk fra folk. I stedet bør man blive ved med at oplyse om sikkerhed. Og så skal folk lade være med at drikke, når de fyrer krudt af.

Undersøgelser viser nemlig, at langt den største del af dem, der kommer til skade med fyrværkeri, er påvirket af alkohol. Morten holder sig langt væk fra de våde varer, inden han skal fyre af.

- Selvfølgelig skal man ikke blande alkohol og fyrværkeri. Folk skal passe på sig selv, for der sker jo ulykker hvert eneste år. Jeg synes, man skal tænke på, om man gerne vil være der for sine børn i fremtiden. Hvis man gerne vil det, så lad være med at drikke alkohol, før du fyrer nytårskrudt af, siger Morten Pedersen, der selvfølgelig glæder sig til nytår, som han har gjort, siden han var en lille dreng.

Der skal festes med familie og venner, og han skal nok drikke sig hegnet, som han selv formulerer det. Men først efter han har fyret krudt af, siger han:

- Man kører jo heller ikke bil, når man har drukket, gør man vel?

Ved nytåret 2020/2021 kom 165 danskere på skadestuen på grund af ulykker med fyrværkeri.

Det er især unge drenge og yngre mænd, som fylder i ulykkesstatistikkerne, og mange af de tilskadekomne havde ikke sikkerhedsbriller på og stod for tæt på fyrværkeriet.

Morten Pedersen fyrede lidt mere af end de fleste sidste år. Nytårsaften fik Vester Nebel noget af en oplevelse, da alt dette nytårskrudt blev fyret af. Der var stor afstand mellem alt krudtet, og Morten tændte kun ét batteri/raket ad gangen. Du må højst opbevare fyrværkeri med fem kg NEM (netto-eksplosivmængde) i dit hjem, og derfor var det hos naboer og familie, indtil det skulle i brug. Privatfoto
Privat bor Morten Pedersen i Vester Nebel sammen med sin kæreste Julie Schmidt, men han er oprindeligt født i Varde. Herefter flyttede han til Oksbøl, hvor han har tilbragt det meste af sin opvækst og gået på Blåvandshuk Skole. Når han ikke bruger tid på fyrværker-uddannelsen, arbejder han som mekaniker. Begge Mortens forældre bor i dag i Varde, hvor også Mortens bedstemor bor. Foto: Martin Jørgensen


Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

For Mie og Betina er hjemmearbejdspladsen kommet for at blive - også efter corona

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Eksperter: Sådan skal du køre i glat føre

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kom indenfor i Trine og Flemmings hyggelige hjem: Et hjem i konstant flow - og med plads til alle

Ugeavisen Varde

Landstrygerne inviterer til vintertræningstur

Ugeavisen Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Ugeavisen Varde

Det er en kold tid …

Ugeavisen Varde

På tur med detektorfolket - drømmen om Danefæ

Ugeavisen Varde

Per Ottosen udstiller malerier i Center for Sundhedsfremme

Ugeavisen Varde

Tandlægeklinik i Varde har travlt - for det er svært at lokke nye tandlæger til

Ugeavisen Varde

Ernæringseksperter: Disse tendenser vil præge kosten i 2022

Ugeavisen Varde

Sygeplejersken Nanna har taget springet fra akutafdelingen til skønhedsklinikken

Ugeavisen Varde

Invester i dit kærlighedsliv

Ugeavisen Varde

Hack dit nervesystem med din vejrtrækning

Ugeavisen Varde

Uventede problemer lurer på årets skiferie

Ugeavisen Varde

Ruth kom til Mejls som husbondafløser og blev der i 30 år

Ugeavisen Varde

Søg nu: Feriehusudlejer spreder sol og millioner til lokale projekter

Ugeavisen Varde

Standser dit hjerte er hjælpen nær: Boligselskabet Filsø investerer i hjertestartere

Ugeavisen Varde

Lokale kunstnere og musikere efterlyses til Tambours Have

Ugeavisen Varde

Danske Bank i Varde skrumper igen

Ugeavisen Varde

Skål for middelmådigheden

Ugeavisen Varde

Der er taget skridt mod nyt liv, efter forretningen pludselig lukkede: Ejer af tomt butikslokale har tidligere udviklet butikker

Ugeavisen Varde

Dette trick får tørt brød til at smage næsten nybagt

Ugeavisen Varde

Sådan går det forsamlingshusene i Varde Kommune: 150.000 kroner uddeles - men ikke alle får glæde af den økonomiske håndsrækning

Annonce