Annonce
Ugeavisen Varde

Musikkens skønhed

På det seneste har jeg lagt mærke til noget bestemt, når jeg har set indslag om krigen i Ukraine. Noget, som ikke bare rører mig dybt, men som også minder mig om, hvad der er vigtigt her i livet.

Musikken rummer en klang af livets inderste skønhed. En skønhed, som trænger sig endnu mere på, når krigens vold og mord forsøger at trænge enhver skønhed ud af livet.

Morten Thaysen

Et er indslagene om byer, der bliver bombet og mennesker, der flygter. Noget andet er, at der midt i ødelæggelserne tilsyneladende er noget smukt, som krigen ikke kan få bugt med. Sådan har jeg set et indslag om, hvordan der midt i Kievs ruiner spilles klassisk musik fra byens højttalere. I et andet indslag har jeg set en en soldat på en af byens gader, der spiller klaver, mens han synger smukt til. I går har jeg set et indslag fra en metrostation, hvor nogle unge mennesker har taget deres violiner frem for at spille for de andre, der havde søgt tilflugt nede under jorden. Det er som om, at musikken hver gang minder dem om noget, der er vigtigt. En skønhed midt i krigens ødelæggelse, som de ikke må glemme. En skønhed som vi som mennesker har fået betroet.

Når jeg hører deres musik, forstår jeg, at musik ikke bare er underholdning. Den er liv og død for dem. Glem derfor alt om X-factors banalisering af musikken. Musikken rummer noget dybere end, hvad Blachman og co. lader os forstå. For musikken rummer en klang af livets inderste skønhed. En skønhed, som trænger sig endnu mere på, når krigens vold og mord forsøger at trænge enhver skønhed ud af livet. Jeg tror derfor ikke, at det er uden grund, at de gamle har sagt, at verden er blevet skabt ved, at Gud synger en sang for verden. Det er heller ikke uden grund, at de har sagt, at der derfor ikke bare lyder musik i verden. Verdenen er musik.

Annonce

Som så mange andre har jeg været dybt bekymret over billederne fra Ukraine. Bekymret over krigen. Bekymret over de mennesker, som er mærket af den. Bekymret over, hvad krigen gør ved dem – og hvad den ender med at gøre ved os. Bekymringerne får mig til at frygte det værste, men musikerne i Ukraine får mig alligevel til at tro det bedste.

For mig viser deres musik, at der selv midt i værste er en skønhed, som har været der før krigen. En skønhed, som krigen ikke kan gøre tavs. Selvom alting kan virke håbløst, spiller musikken op til håbet midt i håbløsheden.


Annonce
Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny privatrådgiver i Ringkjøbing Landbobanks afdeling i Tarm

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Ugeavisen Varde

Den elektrikeruddannede musicalskuespiller Christoffer Sonnich Møller afløser Liv Stevns som leder af talentskole

Ugeavisen Varde

Mere kunst i Vardes Midtby

Ugeavisen Varde

Træn kroppen og hjertet med hjertevandring

Ugeavisen Varde

Varde Bibliotek kan fejre tredobbelt jubilæum i 2022

Ugeavisen Varde

Anette var 48 da hun fik en hjerneblødning: Mediyoga har hjulpet hende tilbage til det gode liv

Ugeavisen Varde

Naturvejleder fortæller om naturens afslappende påvirkning

Annonce