Annonce
Ugeavisen Varde

NEJ jeg har ikke travlt - JA jeg har så travlt.

Er de travle mennesker "vindere"? Klummeskribent Linda Uhre Langvad stiller spørgsmålstegn ved vigtigheden af at kunne sige, at man har sååååååååååå travlt. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce

To modsætninger der har kolossal forskellige indvirkninger.

Jo flere gange man siger en sætning, jo mere sand bliver den for én selv og sine omgivelser. Jeg blev opmærksom på, at jeg, og de fleste andre, synes jeg er sådan en person, der altid har travlt.

Det første spørgsmål, jeg ofte bliver mødt med hos andre er: Har du travlt? Det første jeg ofte selv svarer, når nogle spørger ind til, hvordan det går er: "Ja, jeg har så travlt".

I samme sekund ordene kommer ud af min mund, bliver jeg så træt og anspændt i kroppen. Skuldrene ryger fluks op til ørene. Jeg er ikke alene om at have travlt og være belastet af spændinger. Fysioterapeuter og kiropraktorer har kronede dage. Det er vel nærmest et samfundsfænomen, at vi mennesker bilder os ind, at vi skal have travlt.

Tænk hvis andre går og tror om os, at vi ikke laver noget. Vi konkurrerer konstant med hinanden om at være den, der har mest travlt. ”Vinderne” får æren af at give ”taberne” dårlig samvittighed over, ikke at have travlt nok. ”Vinderne” er gode til at quickfixe, så alt fungerer på den korte bane. Nogle kalder det et quickfix-samfund. Vi skal vise, at vi løber meget stærkt for at nå det hele.

Vi bruger løbehjul for at komme hurtigere frem end fødderne kan klare. Nogle vil kalde det at arbejde solen sort. Men er vi, som ynder at fortælle, at vi har så travlt egentlig de reelle ”vindere”? Måske kunne vi lære noget meget nyttigt af ”taberne”. Måske har de ikke travlt, fordi de er mere realistiske, og bedre planlæggere end ”vinderne”.

Måske har de ikke travlt, fordi de bruger tiden til at lægge en langsigtet strategi, der er bæredygtig, i stedet for quickfix og hovsa-løsninger, der koster på den lange bane. Måske har ”taberne” brugt tiden på at lytte, for at forstå og lære af, hvorfor ”vinderne” har så travlt med at fortælle, at de har så djævle travlt.

I vores quickfix samfund tror vi, at vi er så smarte, når vi er kvantitative i forhold til tid. Men måske skulle vi blive klogere, sænke skuldrene og gøre det til en sandhed, at vi ikke har travlt, fordi vi bruger tiden kvalitativt.

Jeg må konkludere at ordene: Ja, jeg har så travlt er en rigtig dårlig vane, der i fremtiden ikke skal være min sandhed.

Det første jeg ofte selv svarer, når nogle spørger ind til, hvordan det går er: "Ja, jeg har så travlt".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce