Annonce
Ugeavisen Varde

Nichlas og David bidrager til nødvendigt generationsskifte: De bliver ikke millionærer, men de giver tryghed til samfundet som deltidsbrandmænd i Varde

Nichlas Tange og David Christensen har allerede nu været med til flere udtrykninger, hvor alarmen har bippet, og de har skulle skynde sig hen til Ndr. Boulevard 73. Foto: Martin Jørgensen
Nichlas Tange og David Christensen har for nyligt bestået den afsluttende eksamen som deltidsbrandmænd. Nu er de klar til at give en hånd med i et fag, der er presset i Varde Kommune.

Varde: Til dagligt er de henholdsvis lærervikar og sygeplejerskestuderende, men fremover kommer de - afhængigt af antallet af alarmer - til at udskifte skolebøgerne med vandslanger, i jobbet som som deltidsbrandmænd hos Station Varde.

- Jeg synes, at det er en superfed vej at gå, og jeg glæder mig til at komme i gang. Det handler både om at hjælpe andre mennesker, men også om de oplevelser, man selv får på jobbet, siger 20-årige Nichlas Tange, da Ugeavisen Varde møder ham på stationen på Nordre Boulevard.

Også David Christensen ser frem til at være en del af stationen i Varde, der kører ud til alt lige fra gårdbrande til færdselsuheld.

Annonce

- Jeg søgte faktisk ind som brandmand for 10 år siden, men dengang var der ikke plads. Det var der så heldigvis denne gang, og jeg ser frem til at gøre en forskel og blive en del af sammenholdet her på stationen, fortæller den 30-årige David Christensen, som bor i Varde med sin kone og parrets to børn.

De er blandt de yngste på Station Varde, men de er klar til at træde til, når der er brug for hjælp. Foto: Martin Jørgensen

Brug for generationsskifte

Det bliver ikke taget for givet, at Nichlas Tange og David Christensen er startet på Station Varde. Det fortæller Benne Rodkjær, som er stationsleder.

- Lige nu har vi faktisk fyldt op i forhold til vores mandskab, hvilket vi er privilegeret med at kunne sige, hvis vi sammenligner os med andre lokale brandstationer i kommunen, siger han og tilføjer i samme ombæring:

- Men hvis vi kigger i krystalkuglen, så er situationen en anden om fire-fem år, når flere af vores øvrige brandmænd bliver ældre. Vi har brug for dette generationsskifte, så vi fortsat kan stille 22 mand i vores beredskab. Så vi har løbende brug for nye folk. Det er lige meget, om du er advokat, revisor eller noget helt tredje. De fleste kan lære det, og man behøver ikke nødvendigvis at være håndværker eller noget andet.

Der stilles krav om, at stationen i Varde kan stille 10 brandmænd døgnet rundt, som er klar til at rykke ud, hvis der skulle ske et uheld. I øjeblikket kan Varde stille 13 mand, hvilket er yderst positivt. På de øvrige stationer i kommunen er kravet kun seks, da Varde kører støtte til de andre stationer ved større hændelser og færdselsuheld.

Benne Rodkjær er 30 år og bor i Varde. Foruden jobbet som stationsleder er han også oversergent ved beredskabsstyrelsen. Foto: Martin Jørgensen

Benne Rodkjær sidder med det overordnede ansvar på stationen, og han hilser alle nye ansigter velkommen. I særdeleshed den yngre generation, som kan bidrage med en masse på en brandstation.

- De har en kæmpe gnist, når de kommer, som de, der har været her i 40 år, måske ikke har på samme måde. De erfarne har derimod en kæmpe "know-how", og det er vigtigt at have denne dynamik, hvor man har forskellige kvaliteter, der kan supplere hinanden.

Han håber, at medarbejderantallet forbliver stabilt, og at der i fremtiden bliver ved med at komme nye, yngre kræfter til stationen i Varde. Hvis ikke kan det have store konsekvenser.

- Det vil jo betyde, at vi ikke kan køre ud til de uheld, der måtte komme, så vi har virkelig behov for, at folk vil være brandmænd. Men det er svært i dag, hvor de fleste ikke lige kan undvære deres medarbejdere. En børnehavepædagog kan jo ikke bare smutte fra sin vagt, og produktionsmedarbejderen mangler bare, hvis han heller ikke er der i det daglige arbejde i flere timer, fortæller 30-årige Benne Rodkjær.

Annonce

Næsten for alle

Men hvem kan så blive brandmand? Det kan alle i princippet, fortæller stationslederen. Det handler om at have en stor portion engagement og samfundssind, slår han fast.

Alligevel er der nogen, for hvem jobbet nok ikke lige er sagen.

- Folk med klaustrofobi og højdeskræk egner sig måske ikke lige til jobbet. Vi kan ende på tage eller andre høje steder eller bevæge os ind på arealer, hvor der er meget røg. Så det kan godt være svært, hvis man lider af noget af det, fortæller Benne Rodkjær, som er ansvarlig for den daglige drift på stationen med alt hvad det indebærer lige fra personaleansvar, løn, øvelsesplanlægning til sikring af, om alle køretøjer er funktionsdygtige.

Stationslederen lægger stor vægt på, at de nye ansigter får lov til at snuse til jobbet, før de - groft sagt - bliver kastet i ilden.

- Alle får lov til at se, om det er noget for dem. Vi tager ikke folk med ud til nogle situationer og overlader en masse ansvar til dem, hvis de ikke er klar til de. Vi gør en dyd ud af at hjælpe folk ordentligt på plads, fortæller Benne Rodkjær.

Krav for brandmænd

Ren straffeattest og være minimum 18 år gammel

Skal kunne tale og forstå dansk.

Være i fornuftig fysisk form. De fleste stationer stiller en række fysiske krav, som at du skal kunne løbe en bestemt strækning, kunne løfte/slæbe en bestemt vægt over en vis strækning og så videre. Disse krav er individuelle fra station til station.

Ikke have højdeskræk, klaustrofobi, skræk for mørke rum etc.

Ikke lide af fysiske skavanker som fx dårlig ryg, knæ eller hofter. Arbejdet som brandmand kræver både styrke i ryggen, stærke muskler og god udholdenhed.

Være mentalt stærk. Hermed menes, at du skal kunne tåle at se blod og det, der er værre. Du ved aldrig helt, hvad du kommer ud til – især ved trafikuheld og forskellige redningsindsatser. Derfor er det vigtigt, at du er i psykisk balance og ikke er sart.

Have accept fra din arbejdsgiver, uddannelsesinstitution og lignende om, at du kan stå til rådighed, når du har vagt, så du kan komme frem til stationen på fem minutter, da brandbilerne skal være kørt ud af porten efter senest fem minutter efter alarm.

Kilde: Blivbrandmandnu.dk

Billeder af de forskellige brandmænd i Varde hænger på væggen i det lille køkken på stationen. Foto: Martin Jørgensen
Annonce

Ikke millionær

De to nye, unge brandmænd har ikke fortrudt et eneste sekund, at de har takket ja til jobbet. De har fra årets begyndelse været med på alle typer af udrykninger, hvor de har hjulpet til i forskellige funktioner.

- Der er en høj grad af spænding i jobbet, fordi det er så uforudsigeligt. Men der er også meget hårdt og kedeligt arbejde, og det er bare en del af pakken, siger David Christensen og uddyber:

- Vi skal sørge for, at vi har et trygt samfund at leve i, og folk skal føle, at de er i gode hænder. Man håber selvfølgelig aldrig, at der sker en ulykke, men hvis det skulle ske, så skal vi bare være der i en fart.

Vi skal sørge for, at vi har et trygt samfund at leve i, og folk skal føle, at de er i gode hænder. Man håber selvfølgelig aldrig, at der sker en ulykke, men hvis det skulle ske, så skal vi bare være der i en fart.

David Christensen

Det er tydeligt at mærke på dem, at den vigtige samfundsopgave, som de er med til at løse, er meget værd i sig selv. Og måske endda vejer tungest, når alt kommer til alt.

- Hvis man skal se på det med økonomiske briller, så giver jobbet til en ekstra flaske rødvin i ny og næ. Du bliver i hvert fald ikke millionær af det - lad mig sige det sådan, siger David Christensen med et blink i øjet.

Heller ikke Nichlas Tange gør det for pengenes skyld. For når alarmen går, så er der kun ét mål, og det er, at hjælp, at det man kan.

Station Varde er én af fem brandstationer i Varde Kommune, der også tæller Station Agerbæk, Station Nørre Nebel, Station Oksbøl og Station Ølgod.

Uddannelsen som deltidsbrandmand

Uddannelse til deltidsbrandmand består af to dele: en grunduddannelse og efterfølgende en funktionsuddannelse.

Grunduddannelsen, som også kaldes Indsatsuddannelsen, er tilrettelagt som en blanding af aften- og weekenduddannelse med ét modul pr. uge. Der tages hensyn til den enkelte og deres arbejdssituation og privatliv. Det samlede omfang er 74 timer. Du vil oftest blive uddannet på den lokale brandstation

Grunduddannelsen efterfølges af Funktionsuddannelsen, som er på 148 timer. På funktionsuddannelsen bliver du undervist i førstehjælp, røgdykning, eftersøgning, frigørelse fra biler og alle de funktioner, du skal kunne som fuldt befaren brandmand.

Kilde: blivbrandmandnu.dk

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Louis Nielsen holder åbningsfest til Late Night

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Konfirmationskjoler og inspirationsmesse i Smedeværkstedet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kirsten og Anna vil hjælpe børn i hele Varde Kommune: Men de mangler frivillige hjælpere, der vil gøre en forskel

Ugeavisen Varde

Små halloweenkunstnere har pyntet butikkerne

Ugeavisen Varde

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

Ugeavisen Varde

Kæmpe halloween-arrangement i Varde Sommerland: Tag familien med ud i mørket og bliv skræmt for livet

Ugeavisen Varde

Nu står det nye lægehus i Varde Syd klar til brug: Nu kan du få tid ved lægen, samme dag, du ringer

Ugeavisen Varde

Kæmpe Outrup-græskar er blandt landets største: Sådan bar folkene bag sig ad

Ugeavisen Varde

Halloween bliver fejret i Varde: Politikerløb, livemusik og sene åbningstider

Ugeavisen Varde

Nybolig Nr. Nebel får lokalansigt som ny leder

Ugeavisen Varde

Lad os styrke og værne om vores ungdom

Ugeavisen Varde

Der er besparelsespotentiale i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Vi skal genoplive livet på plejehjemmene

Ugeavisen Varde

Lad os investere mere i oldekoller og andre bofællesskaber for seniorer

Ugeavisen Varde

Findes den politiske vilje til at ændre markant for bedre pleje og arbejdsforhold?

Ugeavisen Varde

Jeg vil have Vestkystvejen udvidet ud til Outrup

Ugeavisen Varde

Borgere med handicap - og deres familier - skal ikke kæmpe for at få hjælp

Ugeavisen Varde

Udstyk flere byggegrunde i Oksbøl

Ugeavisen Varde

Der bliver flere og flere huller i sikkerhedsnettet

Ugeavisen Varde

I Varde Kommune bør vi tage ved lære af Anker: - Har vi mon alle med?

Ugeavisen Varde

Derfor er en bedre politisk balance i Varde Kommune vigtig

Ugeavisen Varde

Jobcenter Varde koster alt for mange penge

Ugeavisen Varde

Så er der ræs i Blåbjerg: Lokal cykelklub forventer op mod 500 deltagere

Annonce