Varde: De står i kø for at få opmærksomhed. Nisserne. Store og små. I keramik, filt og strik. Sammen med glimmer, guirlander, lyskæder, julekugler og kravlenisser, er der pyntet op i samtlige vinduer. Nisserne er kravlet op på bjælkerne i loftet, de gemmer sig på gulvet, ved skranken, på toilettet – alle steder er der nisser. Der er ikke tale om almindelig julestemning, men et ualmindeligt nisseboom, der både overrasker og glæder. Og det er præcis det, der er formålet.
- Det er en ret frustrerende tid. Corona fylder vildt meget. Så meget at det måske går ud over juleglæden, og det, synes jeg, er synd, siger 26-årige Didde Christiansen, der selv er total julevild.
Det er Diddes fortjeneste, at restaurant Gl. Daws fra nu og frem til nytår er omdannet til en sand julestue. Stod det til hendes medindehaver Malene Fjord Schantz, så var juleudsmykningen nok ikke så vild, men budskabet er de enige om:
- Vi trænger til glæde og opmuntring. Vi trænger til at blive mindet om, at der er andet i hverdagen end corona. Når gæsterne træder indenfor rammes alle uden undtagelse af wow-effekten fra 15 flyttekasser med julepynt. En skam at Didde er kok og står i køkkenet og laver mad, for så oplever hun ikke folks positive reaktioner, fortæller Malene.
Malene Fjord Schantz medindehaver af restaurant Gl. DawsJeg er ikke voldsom vild med en farverig jul. Hver dag i den seneste tid har Didde sagt, at NU køber hun ikke mere julepynt. Det holder bare ikke. Hver dag kommer hun med nyt, hun kan ikke lade være. Og jeg kan se, at det gør gæsterne glade, så det tjener et godt formål.
Gæsterne får dog mulighed for at vælge, om de vil sidde i julestuen eller i den nye afdeling, hvor julepyntningen er mere diskret.
Juleglæde smitter
På Gl. Daws plejer en julemenu både i restauranten eller som take away at bestå af minimum fire kuverter. Det er nu sat ned til to.
- Vi kan mærke, at folk af frygt for smitte ikke samles i større selskaber, og det er fint, derfor har vi tilpasset julemenuen i år. Det er bare så vigtigt at have fokus på det positive, så julen ikke dør i coronabekymringer. Husk at leve livet. Husk de hyggelige julefrokoster på restaurant eller hjemme. Husk at glæde jer over byens juleudsmykning, når I er ude og købe julegaver, men det kan jeg jo sagtens sige, indrømmer Didde Christiansen.
Didde Christiansen, kok og medindehaver af restaurant Gl. DawsJeg ved ikke hvorfor. Men julenisser og den røde farve. Lys og glimmer, det gør mig bare vildt glad, og hvis jeg har det sådan, så er vi sikkert flere.
Hun begyndte at se julefilm allerede i sommers. Hun er på evig jagt efter julepynt. Før hun fik restaurant, og inden hun fik barn, var hun juleglad i en mildere grad. Nu har Didde masser af plads og en lille fyr, der bare synes at mors julepynt er vildt spændende. To-årige Tobias er begejstret. Det samme er gæsterne, så Diddes julemission virker.