Annonce
Ugeavisen Varde

Nu kan de brænde ni meter majs af gangen

I alt er de tre brændere ni meter - tre gange så bredt som de nuværende brændere. Foto: Karina Øhlenschlæger
Som et alternativ til sprøjtemidler tilbyder Varde maskinstation nu at brænde ukrudt mellem majsplanterne på marken.
Annonce

Varde: Verdensnyhed - intet mindre kunne gøre det, da Varde Maskinstation forleden viste deres nye ukrudtsbrænder frem. Det gjorde til en dag, hvor omkring 90 kunder havde sagt ja tak til invitationen.

- Vi har haft det nogle år. Vi vil gerne vise, hvad vi kan, og få kunderne ind og fortælle, hvad vi forventer til næste sæson. Landmanden skal sætte tiden af til det, så vi håber at give dem lidt fagligt med hjem, så der skal helst være lidt krummer i det, fortæller Anker Vestergaard, driftsleder ved Varde Maskinstation.

Ukrudtbrænderen kan brænde ukrudt mellem majsplanter, da de kan tåle varmen fra ilden i vækstperioden. Dermed er brænderen målrettet økologer, men på sigt ser Anker Vestergaard den også i brug ved konventionalle landmænd.

- Hvis der er planter, der bliver resistente over for kemi, så kan den hjælpe os, siger han.

Anker Vestergaard fra Varde Maskinstation og Ole B. Jensen fra Envo-Dan ved en af brænderne, som Envo-Dan har udviklet. Foto: Karina Øhlenschlæger
Annonce

Kartofler

Det er ikke kun ukrudt, den kan brænde.

- Ved kartofler, der skal visnes ned, kan brænderen svitse toppen, så svampesporerne ikke trækker ned i knoldene, siger han.

Til at præsentere brænderen var Ole B. Jensen fra Envo-Dan, som har udviklet brænderen. Først til en tysk løg-bonde, siden er der lavet justeringer, så den også passer til det behov Varde Maskinstation har.

- Den er ni meter, så det passer til 12 rækker lige som såmaskiner, fortæller Anker Vestergaard.

Med sin hånd viser Ole B. Jensen, hvor planten står, så kommer der ild fra siderne og brænder ukrudtet. Løg og majs er blandt de planter, der kan tåle ilden, fortæller han. Foto: Karina Øhlenschlæger
Pladerne på kæderne er med til at skærme for vinden, så ilden udnyttes mest muligt. De var et ønske fra Varde Maskinstation, fortæller Ole B. Jensen. Foto: Karina Øhlenschlæger
Cirka 90 landmænd var samlet ved Varde Maskinstation til en inspirationsdag. Foto: Karina Øhlenschlæger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce