Annonce
Ugeavisen Varde

Nutidens soldater kan relatere til befrielsen

På Varde Kaserne har de en mindelund for faldne soldater, her ses Martin Hillmann foran den væg, hvor der ligges en krans i anledning af befrielsen. Foto: Karina Øhlenschlæger

Om en krig blev kæmpet for 100, 70, 20 eller to år siden, så efterlader den spor i soldaten.

Annonce

Varde: Det er over 70 år siden, at Danmark blev frit efter den tyske besættelse, men betyder den krig og markeringen af befrielsen noget for en moderne soldat?

Kaptajn Martin Hillmann fra Hærens Efterretningscenter mener, at nutidens soldater kan relatere til krigen, fordi de netop selv har været i krig.

- Det, en soldat oplevede for 100 år siden, er de samme følelser som i dag. I hver sin ramme har vi oplevet det samme, siger Hillmann, der understreger, at Forsvaret bygger på tradition og det at have nogle færdigheder, der er trænet så meget, at de sidder på rygraden den dag, de skal bruges i en farlig situation.

Han mener, det kan have stor værdi at tale om befrielsen i en nutidig kontekst.

- Det er nemt at overføre det til nutiden, for næsten alle, der arbejder her, har på et eller andet tidspunkt været udsendt. Glæde, savn og sorg er universelle følelser, siger Hillmann.

Det, en soldat oplevede for 100 år siden, er de samme følelser som i dag

Kaptajn Martin Hillmann

4. maj i Mindelunden

I Mindelunden i Arnbjerg torsdag den 4. maj klokken 20.20 begynder fejringen af befrielsen med at befrielsesbudskabet, som det lød fra London.Derefter er der sange og taler ved blandt andre oberst Birger Mejlholm og borgmester Erik Buhl (V).

Det er de lokale forsvarsbrødre, der i mange år har holdt liv i traditionen, men de senere år har fremmødet været over 100 personer.

Annonce

Tænder selv lys

På det personlige plan var Martin Hillmanns farfar selv modstandsmand.

- Det har fyldt meget i hans liv, fortæller kaptajnen, hvis kæreste holder fast i, at de sætter lys i vinduet den 4. maj.

Han tænker også af og til over, hvordan udfaldet af 2. Verdenskrig har været med til at forme nutidens Danmark.

- Jeg tænker over, at vi taler engelsk og ikke tysk eller russisk. Jeg tænker over, at det er godt, det gik, som det gjorde.

Annonce

Krig fra varde

Professionelt mener Martin Hillmann, at især krigen på Balkan i 90'erne medførte store ændringer.

- For Forsvaret og Hæren har krigene siden Balkan ændret meget. Både vores opgaver men også den måde, samfundet ser på os. Der er kommet flere hjem, der er såret på både krop og sjæl, siger han.

Selv var han civil i knap ti år fra begyndelsen af årtusindeskiftet, og da han kom tilbage i grønt, var der sket store ændringer

- Det var en stor mental forandring, det er blevet langt mere professionelt og alvorligt, siger Hillmann.

Noget de færreste måske tænker over er, at det at have soldater i byen er mere end at møde en uniform på gaden og lyden af øvelser. Det er bare det, vi oftest ser og hører i hverdagen.

- Det, vi laver her, er opgaver, der relaterer sig til opgaver og soldater ude i verden, fortæller Hillmann og forklarer, at der skal sendes efterretninger hjem fra de udsendte, de data bearbejdes i Varde, og så sendes resultatet tilbage til marken, hvor de soldater, der er ude, kan bruge dem.

- Vi er med til at øge sikkerheden for de soldater, der er udsendt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce