Annonce
Ugeavisen Varde

Ny friskoleleder er ikke bange for at flytte sig

Per Jacobsen, ny forstander på Mejls-Orten-Tinghøj Friskole, bliver indtil videre boende i Ringkøbing, hvor han og hustruen Birgit flyttede til for få år siden. Privatfoto
Når Mejls-Orten-Tinghøj Friskole og Naturbørnehave får ny skoleleder 1. april, er det den 56-årige Per Jacobsen, der sætter sig i den varme stol.

Mejls-Orten-Tinghøj: Han er lidt svær at fange fysisk for tiden, Per Jacobsen, for han ligger og kører en hel del mellem hjemmet i Ringkøbing og et midlertidigt skolelederjob i Vilstrup ved Haderslev, og det er alligevel et par timer hver vej.

Sidste år i november sagde Per Jacobsen og hans kone Birgit op som forstanderpar på behandlingshjemmet Schuberts Minde i Ringkøbing efter det mest tumultariske kapitel i deres arbejdsliv, som endte med, at stedet lukkede.

En lang historie, der har været oppe og vende i både lokale og nationale medier.

I en TV2-udsendelse forleden fremgik det, at en tidligere leder af Schuberts Minde er politianmeldt for overgreb mod børn. Der er ikke tale om Per Jacobsen.

- Det er første gang i mit arbejdsliv, jeg ikke vidste, hvad jeg skulle gøre. Jeg følte mig simpelthen magtesløs i forhold til at løse den opgave, der lå i at forny menneskesynet, pædagogikken og kulturen, siger Per Jacobsen helt ærligt om det år, han og Birgit prøvede kræfter med ansættelsen på Schuberts Minde.

Annonce

Fra skoletræt til vækkelse

Per Jacobsen er friskolemenneske ind til marven. Selvom det egentlig ikke lå i kortene, at det var en naturlig vej for ham at gå.

- Faktisk var jeg helt enormt skoletræt, da jeg var færdig med gymnasiet. Det havde jeg været i flere år. Men det var heldigvis ikke så farligt at være dengang, for man kunne altid lige tage lidt arbejde og tage ud og se på verden. Så jeg tog på højskole på Møn, og i mødet med højskolen åbnede der sig et helt nyt univers for mig. Det var lysten og glæden, der drev værket, og jeg oplevede lærere, der var interesserede i både de fag, de underviste i, og i de mennesker, de underviste. Jeg havde det bare sådan ”hold da op, kan det også være sådan at gå i skole”, fortæller Per Jacobsen, som blev så grebet af oplevelsen, at han besluttede, han selv ville være lærer i den frie skoleverden og give børn en anden oplevelse af at gå i skole, end han selv havde haft i folkeskolens overbygning og gymnasiet.

Dermed var vejen til Den Frie Lærerskole, de frie skolers eget seminarium på Sydfyn, brolagt for ham. Under et praktikophold på Kolding Design og Idrætsefterskole mødte han Birgit, som var lærer der. Det blev han også, og siden har de kørt parløb både privat og professionelt.


Som mennesker skal man turde at være uenige og give plads til forskellighed. Plads og frisind giver respekt for hinanden.

Per Jacobsen


Langt de fleste af årene – fra 1997 til 2017 - som forstanderpar på Humble Efterskole på Langeland, som under deres ledelse blev til Musikefterskolen, hvor det ene år tog det andet, fordi det var både sjovt og spændende.

- Vi har hele tiden vidst, at vi ikke ville blive gamle på Langeland. Men tiden gik jo godt, så vi var lidt længe om at søge videre. For hvor finder man lige et job begge to, som det kan lade sig gøre at køre til, eller endnu bedre: Et sammen igen. I vores alder, spørger han retorisk.

Per mødte sin Birgit, da han kom i praktik som friskolelærer i Kolding. Siden har de to kørt parløb både privat og på arbejde ad flere omgange. Birgit er pt. barselsvikar på Bork Havn Efterskole, mens Per 1. april begynder som skoleleder på friskolen i Mejls. Privatfoto

Men modet til at sige op på Langeland og søge mod Ringkøbing, hvor Per stammer fra, havde de, og de fandt hver især job. Og da chancen for atter at kunne arbejde sammen som par på Schuberts Minde bød sig, slog de til. Og mødte en verden, der var markant anderledes end friskoleverdenen.

- Det var en helt anden tilgang og nogle meget udsatte unge. Det var nok lidt naivt at sige ja, set i bakspejlet, men det lokkede os, at vi kunne arbejde som par igen, siger Per igen ganske ærligt og med åben pande.

Og selvom han flere gange nævner sætningen "i vores alder", når han taler om at skifte både arbejde og landsdel, så er der på fascinerende vis ingen frygt at spore. Det er bare sådan, det er, og hvis man gerne vil noget andet i livet, så må man jo prøve at få det til at lykkes, og det kan ikke gå helt galt, virker tilgangen til at være.

Annonce

Undervisning i stedet for læring

Og således er Per Jacobsen nu på vej til et arbejde som skoleleder for en af de friskoler, han elsker så højt. Nemlig i Mejls-Orten-Tinghøj.

- Jeg glæder mig. Det føles helt rigtigt, siger Per Jacobsen, som foreløbigt bliver boende i barndomsbyen Ringkøbing.

Per Jacobsen er friskolemenneske helt ind til marven. Han var vanvittig skoletræt efter gymnasiet, men et højskoleophold gav ham lysten til at lære - og ikke mindst til at lære fra sig - igen. Privatfoto

- Det, de frie skoler stadig kan, er at tilbyde undervisning for både hjerne og hjerte. Alt, hvad der hedder dannelse, er jo skrevet ud af folkeskolen efterhånden, og man taler ikke længere om undervisning, men om læring. Undervisning handler om at vise undere, noget der vækker elevens undren og udfordrer deres evne til at reflektere og tænke selv. Læring er noget, man måler og vejer. Men det er ikke alt i livet, der kan måles og vejes, siger Per Jacobsen.

- Opgaven er ikke kun at sørge for, at eleven får 12 i matematik. Mindst lige så vigtigt - eller vigtigere - er det, at sørge for, at der kommer et livsdueligt menneske ud af skolen. Som har lyst til at kaste sig ud i livet og kan klare tilværelsens udfordringer. Det skal skolen også handle om. Jeg vil gerne være medvirkende til at give børn et skoleliv, så man ikke ender der, hvor jeg selv gjorde, da jeg gik ud. Når tingene fungerer, er det helt vildt, hvad man kan få til at lykkes. Men hvis de ikke fungerer, kan det være så godt som umuligt blot at tage et skridt, slutter Per Jacobsen.

Blå bog

  • Per Jacobsen, 56 år.
  • Ny skoleleder på Mejls-Orten-Tinghøj Friskole og Naturbørnehave.
  • Gift med Birgit, 58, far til Stine, 31, og Jeppe, 27, og farfar til David på 4.
  • Bor i Ringkøbing, hvor han også er født.
  • Blandt meget andet er han rutineret jazzfestivalgæst i København, har et næsten livslangt lidelsesforhold til EfB og er vild med Bruce Springsteen.

Mejls-Orten-Tinghøj Friskole

Friskolen startede i 1992 efter lukningen af den gamle kommuneskole. I 2008 kom naturbørnehaven til, og seneste skud på stammen er vuggestuen, der åbnede i 2018. Der går 178 elever på skolen, 54 i naturbørnehaven og 15 børn i vuggestuen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Endelig kommer cykelstien

Annonce