Annonce
Ugeavisen Varde

Ny klummeskribent: Kunstmaler Agnete Brinch Jeg ønsker ligeret og ligemagt til kvinderne

- Min mor var selvstændig tandtekniker. Og hun var faktisk med til at få ændret en lov om forældelsesfrist for autorisation for tandteknikere, så jeg har modet til at kæmpe for en sag i mine gener, siger Agnete Brinch, der med Puk Damsgård, Margrethe Vestager, Helle Thorning-Schmidt og Suzanne Brøgger i ryggen er kommet i godt selskab. Foto: Malene Wonsbek
Kvinder, der tilkæmpede sig frirum og betydning, er det univers, kunstmaler Agnete Brinch fra Billum ønsker, vi skal blive nysgerrige på, og det vil også være omdrejningsmomentet i mange af hendes klummer.
Annonce

Varde: Kender du historien om Johanne Louise Heiberg? Hvorfor blev Katarina von Bora kaldt ”die Lutherin”? Agnete Brinch inspireres af kvinder, som på forskellig vis har vist vovemod og styrke.

- Jeg er helt klart blevet mere feminist med alderen. Gennem mine billeder kan jeg være med til at skabe opmærksomhed omkring FN’s femte verdensmål: At fremme kvinder og pigers universelle rettigheder og muligheder, siger den 50-årige kunstmaler med et stort smil.

Og med flere udstillinger på Danmarks højborg for portrætkunst, Frederiksborg Slot, tilhører Agnete Brinch en kunstnerisk elite, hvor budskaber bliver hørt. I år har Agnete Brinch portrætteret Suzanne Brøgger, Helle Thorning-Schmidt og Puk Damsgård i serien ”Kvinder der forandrer verden”, som blev afsløret på den internationale Kunsthal i København – Kunstforeningen Gl. Strand.

Annonce

Mere magt til kvinderne

- Der er ikke ligestilling mellem mænd og kvinder. Det kæmper jeg for, at der bliver. Vi kvinder skal ikke lulles ind i en holdning om, at det går meget godt. Jeg vil være med til at sikre, at mit barnebarn vokser op i et samfund, hvor mænd og kvinder har lige meget magt, siger hun og tilføjer:

- Når jeg portrætterer modige kvinder, så bliver jeg selv lidt mere modig. Og jeg ønsker, at endnu flere piger tør sigte efter højere mål fra starten af deres liv, end de gør i dag. Jeg maler kvinder, vi kan spejle os i, nogen der mod alle odds opnåede anerkendelse og banede vejen for kommende generationer af kvinder.

Annonce

Selvstændig

Selv om Agnete Brinch har tegnet, siden hun kunne holde om en blyant, så gik hun som ung ikke selv efter drømmen om at blive professionel og få sit eget værksted.


I dag er der frit valg på alle uddannelseshylder for mænd og kvinder, men der er stadig ikke lige løn...

Agnete Brinch, kunstmaler og feminist


- Mine søskende uddannede sig til geolog og ingeniør, to blev sygeplejersker og den sidste økonom. Selv blev jeg fysioterapeut. Først da maleriet for fem-seks år siden kom til at fylde mere end mit fuldtidsarbejde, tog jeg springet og blev selvstændig. Jeg ville være sikker på, at jeg kunne bidrage til vores fælles familieøkonomi, derfor ventede jeg så længe, fortæller Agnete, der er er gift med Kim, og mor til fem piger i alderen 10-25 år.

Agnete Brinch

  • Født i Varde i 1970
  • Opvokset i Oksbøl og bosat i Billum
  • Gift med Kim. Parret har i alt fem piger i alderen 10-25 år – og et lille barnebarn.
  • Uddannet fysioterapeut.
  • Uddannelsesforløb på Århus Kunstakademi og Herning Billedskole - Master Class.
  • Siden 2016 kunstner på fuld tid.
  • Har udstillet på Danmarks højborg for portræt-kunst, Frederiksborg Slot, hele to gange i 2015 og sidste gang i 2018, med en solo-udstilling, hvor Margrethe Vestager var den ene portrætterede af i alt 22 historiske ”Kvinder der har forandret verden”.
  • I år har Agnete Brinch portrætteret Suzanne Brøgger, Helle Thorning-Schmidt og Puk Damsgård i serien ”Kvinder der forandrer verden”, som blev afsløret på den internationale Kunsthal i København – Kunstforeningen Gl. Strand.
  • Salg af billeder og grafisk tryk på webshop. Yderligere information: www. agnetebrinch.dk

Nu har kunstmaleren fra Billum for alvor fundet sit eget sprog. Både i billeder, men også verbalt for Agnete Brinch tager også gerne ud og holder foredrag om sine ”Kvinder der forandrer verden”. Og med klummen ”Seje piger og seje drenge” på side 8 får hun fremover som klummeskribent i Ugeavisen endnu et lærred, hvor hun kan motivere og inspirere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce