Annonce
Ugeavisen Varde

Ny roman kaster lys over dansk krigstabu i Oksbøl

Forfatteren Katrine Quorning (f. 1987) er cand.mag. i nordisk sprog og litteratur samt psykologi og har en række bøger bag sig. 'Den der flygter' er dog hendes første historiske roman. PR-foto
I en ny roman – Den der flygter – kaster forfatter Katrine Quorning lys over den dunkle historie om de 250.000 tyske kvinder og børn, der kom til Danmark i tiden efter Anden Verdenskrig. En stor del af flygtningene endte i Oksbøllejren, ligesom det også sker for bogens hovedpersoner.

Oksbøl: Når snakken falder på Danmarks rolle under Anden Verdenskrig, ynder vi at fortælle historier om modstand og sabotage eller eskorte af jøder over Øresund. Altså historier, hvor danskere er helte.

Men der er mange andre historier – mere skyggefulde – som også fortjener opmærksomhed, mener forfatteren Katrine Quorning, der er aktuel med en ny roman om de de tyske flygtninge, der kom til Danmark og ikke mindst Oksbøllejren efter Anden Verdenskrig.

Det oplyser hendes forlag, Byens Forlag, i en pressemeddelelse.

Annonce

- Historien om, hvad der skete med de mange civile tyskere, der efter Anden Verdenskrig kom til Danmark som flygtninge, er underbelyst og i nogen grad tabubelagt. Nu, trekvart århundrede efter krigens afslutning, er det på tide at kaste lys over denne skyggeside af dansk og europæisk historie, siger hun.

I romanen følger vi to tyske søstre, Eva og Irene, der flygter fra den russiske hær i slutningen af Anden Verdenskrig og ender i Danmark. Da de civile tyskere er blevet evakueret alt for sent, venter der kvinderne en farefuld færd, hvor de faldende bomber, manglen på mad og den strenge vinter tager mange liv.

Kvinderne når til Danmark, hvor de ved krigens afslutning bliver overladt i dansk varetægt. Modviljen over for de fremmede, krigens tabere, er meget stor, og ligesom det foregik i virkeligheden, så nægter de danske læger at yde tilstrækkelig lægehjælp til de tyske flygtninge, hvilket får store konsekvenser for særligt en af romanens hovedpersoner.

Parallelt med den historiske fortælling har romanen også et nutidigt spor, hvor en dansk familie konfronteres med nutidens flygtningekrise på deres charterferie i det græske øhav.

Romanen maner til eftertanke om, hvad det vil sige at være flygtning, og samtidig fortæller den en spændende og vedkommende historie om danskernes fortid, som er ret kontroversiel.

Vardemuseernes museumsinspektør John V. Jensen, der i 2022 slår dørene op til det nye danske museum FLUGT – Refugee Museum of Denmark i Oksbøl, har skrevet bogens efterskrift.

Bogens udgivelsesdato hedder 20. august.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Alle skuffer over tid

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Fuldtidsproffen fra Outrup fortsætter udlandseventyret: Janni Arnth skifter til skotsk traditionsklub

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Nichlas og David bidrager til nødvendigt generationsskifte: De bliver ikke millionærer, men de giver tryghed til samfundet som deltidsbrandmænd i Varde

Ugeavisen Varde

Plejecentre skal være fremtidens attraktive arbejdsplads

Ugeavisen Varde

Vi sejler ikke rundt i de brede spørgsmål

Ugeavisen Varde

Gør det, der virker for biodiversiteten

Ugeavisen Varde

Giv forældre 12 måneder med tilskud til at passe eget barn

Ugeavisen Varde

Bodil og Susanne har skabt Ravskolen: Se 98 millioner år gammel dinosaurfjer og spis en kiks med rav

Ugeavisen Varde

Rejsegilde på nyt flygtningemuseum: - Det hæver niveauet i kommunen

Ugeavisen Varde

Hjælp med at sænke gennemsnitsalderen

Ugeavisen Varde

Se billederne af Arnbjergs nye kæmpesatsning: Største sal i Varde Kommune og allerede nu aftaler med flere store navne i løbet af efteråret

Ugeavisen Varde

Outrup-komet med landsholdsdebut og ungdomskontrakt: - Jeg fik kuldegysninger, da jeg sang nationalmelodien

Ugeavisen Varde

Nu kommer de sidste grunde på Troldhøjen til salg

Ugeavisen Varde

15-årige Kalle fra Horne vil gå hele vejen: Tror på førsteholdsdebut inden for tre-fire år

Ugeavisen Varde

2. oktober: Øjeblikke af lykke i Varde Musikforening

Ugeavisen Varde

Næsten en halv million læste sider: Her er vinderne af klassekampen 2021 i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

2,3 elever mere i klasserne - nej tak

Ugeavisen Varde

Droppede ud af eliteklasserne i Esbjerg og røg hjem til Næsbjerg: Gustav kæmpede sig tilbage i varmen og scorede som 17-årige i sin debut for førsteholdet

Ugeavisen Varde

Så blev Henne Strand 67 kilo affald renere

Ugeavisen Varde

Kærup-borger med i populært TV-program: Cecilie fra "De grønneste fingre" har brugt livet i haven til at komme ovenpå igen

Ugeavisen Varde

LLO afliver kendt boligregel: Det er en ren myte

Ugeavisen Varde

Lær de fem erotiske sprog og giv parforholdet et boost

Ugeavisen Varde

Livet folder sig ud efter corona

Annonce