Annonce
Ugeavisen Varde

Nyt samarbejde: Tre teaterforeninger om én forestilling

Kathrine Lund er freelance instruktør og dramaturg og oprindelig fra Varde, men bor nu i København og har igennem ti år arbejdet sammen med Barbara Simonsen. På forestillingerne i Varde er hun medinstruktør, dramaturg og produktionsleder. PR-foto.
Fredag og lørdag er der middelalderteater, og for første gang nogen sinde arbejder 7-kanten, Hats og Drabanterne sammen i én forestilling.
Annonce

Varde: Skuespillerne kan fint være med i forskellige forestillinger på tværs af teaterforeningerne, men teaterforeningerne Hats med base i Agerbæk, 7-kanten i Janderup og Drabanterne fra Ølgod har aldrig tidligere arbejdet sammen om en fælles opsætning, men det gør de nu.

I anledning af Middelalderfestivalen er Barbara Simonsen fra Teater Seachange i Aarhus hyret som instruktør til opgaven.

- Egentlig er det Agnethe Vestergaard fra 7-kanten, der har født ideen, der er blevet bakket op af alle tre teaterforeninger. Jeg har tidligere arbejdet sammen med Agnethe, fordi hun leverede kostumer til et rollespil i Ringkøbing, som jeg instruerede, fortæller Barbara Simonsen, der glæder sig over at kunne forene stærke lokale kræfter i to opsætninger.

Autentiske opskrifter på Troldom

Teaterinstruktør Barbara Simonsen har fundet et par autentiske eksempler på Cyprianus- eller Sortebogs-opskrifter, som man måske nok lige skal tænke over en gang eller to, før man går i kast med dem.

1: At faa en Pige til at løbe efter dig

Tag en Hugorms Braad og læg den i din Mund under din Tunge og giv hende et Kys, så løber hun efter dig, så længe som du vil.

2: At blive Lykkens Barn

Forskaf dig Seierssærken af et nyfødt Barn, spiis den på fastende Hjærte og du faar Lykke i Alt hvad du foretager dig.

3: At gå usynlig

Tag et Øre af en sort Kalv, kog det i sød Melk, derefter gjør dig en Tomling og sæt derpaa din Tommelfinger, så kan ingen see dig, hvor du gaar.

Fredag den 30. august vil der være rollespil i midtbyen fra klokken 17.30–21.

Lørdag den 31. august klokken 16 og søndag den 1. september klokken 14.30 opføres "Sortebogen og Alt for meget laks til middag" ved Varde Å.

Annonce

Genfærd i byen

Fredag aften vil der være rollespil rundt omkring i midtbyen.

- Rollespil opføres ikke efter et manuskript. Det er en tidslomme fra 1400-tallet, som folk, der færdes i byen, kan falde ind i. Hver skuespiller får tildelt en rolle, men de henvender sig ikke til publikum, de opfører sig som om, de er i middelalderen. I grupper vil disse "genfærd" fra 1400-tallet cirkulere rundt og skabe en autentisk stemning, forklarer teaterinstruktøren, der sammen med repræsentanter fra de tre teaterforeninger har været med til at sætte rammerne for den underholdning, de vil byde ind med til Middelalderfestivalen.

Annonce

Alt for meget laks

"Sortebogen eller Alt for meget laks til middag" er titlen på et teaterstykke, som er skrevet af Barbara Simonsen og Kathrine Lund fra Varde.

- Kathrine er medinstruktør, dramaturg og produktionsleder. Vi har arbejdet sammen i ti år, og det er sjovt at designe en opsætning på hendes hjemmebane. Forestillingen handler om Sortebogen, der i middelalderen var også kendt som en "Cyprianus". En trolddomsbog med opskrifter, trylleformularer og gode råd. Sådanne håndskrevne bøger cirkulerede rundt. Og det er ikke løgn. Vi har arbejdet sammen med museumsfolk her fra egnen og fået en masse sjove og sandfærdige beretninger, som skrives ind i forestillingen, forklarer Barbara og tilføjer:

- Tidligere var laks her i området en så triviel spise, at tjenestefolk i deres kontrakter fik indskrevet, at de maksimalt skulle have laks tre gange om ugen, deraf er titlen på teaterstykket opstået.

Siden 2004 har Barbara Simonsen haft sit eget teater - Teater Sechange, hvor hun blandt andet tilbyder sig selv som instruktør, dramaturg, kunstnerisk leder og alle mulige andre opgaver indenfor teater. PR-foto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce