Annonce
Ugeavisen Varde

Outrup-kører på 15 år kan blive Danmarks nye speedwaystjerne: Klub kalder ham kæmpetalent med enorme muligheder og belønner ham nu med flerårig kontrakt

Nicolai Heiselberg er kun 15 år gammel, men er allerede nu godt på vej mod det højeste niveau inden for speedway i Danmark. Det er hans nye kontrakt et bevis på, og der er da også store forventninger til ham og hans ubestridte talent. Foto: Martin Jørgensen
Nicolai Heiselberg er i en ung alder ved at skabe sig et navn inden for speedway. For nyligt underskrev han en kontrakt med Region Varde Elitesport, der binder det unge talent på en flerårig aftale, og han tør allerede nu at drømme om en stor karriere.

Outrup: Et talent fra den øverste hylde. Blandt de allerstørste i Danmark.

Ordene kommer fra Thomas Valsted, pressechef hos Region Varde Elitesport. Han taler om den blot 15-årige Nicolai Heiselberg, der i sidste måned underskrev sin første speedwaykontrakt med Region Varde Elitesport.

Hovedpersonen selv var da også jublende lykkelig, da han satte signaturen på kontrakten, der holder ham til den vestjyske speedwayklub.

Annonce

- Det var rigtig fedt, at jeg fik den kontrakt. Det er da også lidt sejt, at man kan gå og fortælle sine kammerater, at man har fået tilbudt en kontrakt, siger Nicolai Heiselberg med et smil på læben, da Ugeavisen møder ham på hjemmebanen lidt uden for på Outrup.

Det var rigtig fedt, at jeg fik den kontrakt. Det er da også lidt sejt, at man kan gå og fortælle sine kammerater, at man har fået tilbudt det

Nicolai Heiselberg

Faktisk var Region Varde Elitesport ikke den eneste klub, der har haft fingrene ude efter speedwaytalentet. Ifølge Nicolais far, Hjalmar Heiselberg, har flere speedwayklubber i Danmark haft snøren ude efter talentet.

- Vi ved, at der har været interesse fra flere adresser i Danmark, men vi ville gerne beholde Nicolai her i området, og han har været i klubben altid, så det var oplagt, at han også sagde ja til kontrakten her i Outrup, så han kunne fortsætte sin gode udvikling, fortæller Hjalmar Heiselberg, der kan være stolt over mere end bare kontrakten, da Nicolai også er blevet udtaget til U19-landsholdet.

Nicolais far Hjalmar støtter ham i tykt og tyndt. Familien har kørt land og rige rundt til diverse løb. For et års tid siden gik turen også til Gdansk i Polen. En tur på 11 timer, hvor Nicolai i alt skulle køre i fem minutter. Det gør de hellere end gerne. Nicolai står dog selv for rengøring og meget af vedligeholdelsen, da planen er, at han, når han fylder 18 år, også skal kunne stå for meget selv, så forældrene ikke er tvunget til at tage med hver gang. Foto: Martin Jørgensen

Speedway ved et tilfælde

Nicolai er på ingen måde født ind i sporten. Han blev som mange af sine jævnaldrende introduceret til fodbold, hvor han tog til sin lokale fodboldklub for at give det et skud.

På grund af sin dengang klejne størrelse fløj han rundt til højre og venstre, som faren beskriver det. Det var ikke den bedste oplevelse for Nicolai, men en dag efter en træls træning, fik han en åbenbaring på parkeringspladsen ved fodboldbanerne.

Jeg gik og var sur og ked af det efter en træning, da jeg så en mand tage en lille speedway ud af bilen. Den endte jeg med at få lov til at prøve, og jeg kørte rundt på parkeringspladsen. Siden den dag har jeg været forelsket i sporten

Nicolai Heiselberg

- Jeg gik og var sur og ked af det efter en træning, da jeg så en mand tage en lille speedway ud af bilen. Den endte jeg med at få lov til at prøve, og jeg kørte rundt på parkeringspladsen. Siden den dag har jeg været forelsket i sporten, fortæller Nicolai Heiselberg, som herefter startede i speedwayklubben, hvor han senere skulle vise sig at have et kæmpe talent for sporten.

Om speedway

Speedway køres på special-motorcykler på ovale baner. Banerne er 200-400 meter med belægning af slagger, knust tegl eller lignende materiale. Der køres i forskellige klasser afhængig af alder, erfaring og dygtighed samt maskinstørrelse.

DMU giver mulighed for at købe licens til at køre træning og løb. For at købe licens skal du først tage kontakt til en speedwayklub i DMU og blive medlem i klubben. Nye medlemmer eller kørere uden licens i +3 år kan købe et billigere indslusningslicens.

Alle i alderen 3-11 år kan dyrke sporten i klassen micro-speedway på laveffektmaskiner. Speedway på 85cc-maskiner kan dyrkes af piger og drenge på 8-18 år. Når man fylder 8 år, kan man deltage i turneringer. Speedwaykørere i alderen 13 år kan kørere på de lidt større 250cc maskiner.

I en alder af 16 år kan man køre speedway i den mest kendte klasse på de store 500cc maskiner.

Kilde: Danmarks Motor Union

Annonce

Træning hele tiden

Årene er gået, og det er blevet til utallige medaljer og pokaler i ungdomsrækkerne. Han har netop skiftet til en "voksen" speedway, der kaldes 500 kubik, som han allerede føler sig godt tilpas på, selvom det går noget stærkere.

Han træner én-to gange i ugen på selve banen, når sæsonen er i gang, mens han løber- og styrketræner hver anden dag for at komme i bedst muligt fysisk form. Noget, Nicolai har accepteret er et vilkår, hvis man gerne vil nå langt inden for speedway.

- Det er selvfølgelig hårdt at træne så meget både på speedwaybanen og til løb- og styrketræning, men det er en del af det, hvis man gerne vil nå til tops. Speedway handler ikke kun om at køre. Det handler også om styrke og cardio, så det gør jeg gerne, fortæller han.

Lige nu er sæsonen på vinterpause, mens vejret er dårligt. Nicolai træner fortsat og holder sin form ved lige. Han går på Bork Havn Efterskole, hvor forstanderen har stor forståelse for, at speedway skal passes, så han får lov til at gå, når han skal til træning.

For træning skal der til, hvis man gerne vil gå hele vejen, og det vil Nicolai.

- Jeg drømmer om at blive professionel en dag. Det kræver hårdt arbejde, men jeg tror på, at det kan ske i fremtiden.

Indtil da skal han arbejde videre. Lære at sidde ordentligt på cyklen og få endnu bedre starter, fortæller han om sine udviklingsområder.

Nicolai bliver kaldt "The Black Devil", når han kører rundt. Det er et navn, der hænger fast efter han til en træning troppede op iført helt sort tøj og med sort cykel. Det hænger ved, og han har taget det til sig og adskiller sig på mange måder fra de øvrige farverige kørere. PR-foto: FPL-FOTO
Annonce

Et kæmpe talent

Spørger man klubben, der tilbød ham en kontakt, er svaret også klart. De tror ekstremt meget på ham.

- Det var helt naturligt for os at beholde Nicolai hos Region Varde Elitesport. Han er nærmest født og opvokset i klubben, og vi har trænet og guidet ham i mange år, så selvfølgelig skulle vi have ham på kontrakt, nu hvor han er blevet 500 kubik-kører, fortæller Thomas Valsted.

En klasse, hvor de professionelle og fuldvoksne kørere er, men også en klasse, som Nicolai måske kan få lov til at snuse til.

- Han er tiltænkt en plads i 1. division, men med den fart han har på sin udvikling, er han også i spil til en plads på ligamandskabet. Det er op til ham selv, men det er også vigtigt at understrege, at vi ikke ønsker at pace ham frem. Det skal ske i et roligt tempo.

Allerede nu har Nicolai Heiselberg da også vist, at han kan køre på niveau med ældre kørere end ham selv. Til U21 DM i september i år kom han i top 10, og han vandt et enkelt heat mod kørere, der var tre-fire år ældre end ham selv.

- Han er et kæmpe talent, og hans muligheder er enorme. Han kan nå langt, for han er så rolig og afbalanceret som kører, hvilket er atypisk for en ung kører som ham. Han kører mod andre, der mere rutineret på papiret, men han kan bare nogle ting, som er imponerende, fortæller Thomas Valsted.

Nicolai Heiselberg har underskrevet en "flerårig" kontrakt, som Thomas Valsted ikke vil præcisere yderligere. Også det danske U19-landshold har fået øjnene op for talentet. Han er netop blevet udtaget til næste års landshold, selvom han kun er 15 år.

Nicolai er kun 15 år gammel, men han drømmer allerede nu om, at han en dag bliver god nok til at leve af at køre speedway. De allerbedste kører i Polen, hvor pengene er store og de bedste kørere er, så det er drømmescenariet. Foto: Martin Jørgensen
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Mød politihjemmeværnet ved Kvickly

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Corona har smittet positivt af på boligmarkedet i Varde Kommune

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Dykkerklubben i fantastiske nye lokaler

Ugeavisen Varde

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Ugeavisen Varde

Få nemt mere bevægelse ind i hverdagen

Ugeavisen Varde

Outrup-kører på 15 år kan blive Danmarks nye speedwaystjerne: Klub kalder ham kæmpetalent med enorme muligheder og belønner ham nu med flerårig kontrakt

Ugeavisen Varde

Få kokkenes hemmeligheder til den perfekte brune sovs

Ugeavisen Varde

Stort interview med 7-kantens formand: Nordsjællænderen, der vil arbejde for Vardes nye kulturfyrtårn og vende et faldende medlemstal

Ugeavisen Varde

Valgplakaten i lygtepælen

Ugeavisen Varde

Lidt er ALTID godt nok…

Ugeavisen Varde

Gør som de professionelle: Her er decembers vigtige haveopgaver

Ugeavisen Varde

Juletræet kom op på Torvet i Varde

Ugeavisen Varde

Janderup-kæmper snupper DM-titlen for fjerde gang på syv år

Ugeavisen Varde

Nu får Varde sit eget julekort lavet af lokal kunster: Udleveres gratis i byens butikker

Ugeavisen Varde

Nye skilte skal formidle kulturhistorie ved populære lokale naturområder

Ugeavisen Varde

- Jaaaaa, vi gjorde det piger: En fantastisk sæson for pigerne endte med en kæmpe sejr og kvalifikation til oprykningsspillet

Ugeavisen Varde

Blodpropper satte livet i perspektiv: Nu rykker Lisbeth og Jens fra Varde til Samsø

Ugeavisen Varde

Berit fra Oksbøl har skiftet slagterkniven ud med en skalpel: Blev omskolet i en alder af 49 år og boede på kollegie i Randers, mens hun studerede

Ugeavisen Varde

Gunnvør og Stine var i USA, da corona buldrede afsted: Boede hos Trump-supportere og stod på snowboard med batman

Ugeavisen Varde

Få overblikket: Det ved vi om kommunalvalget 2021 i Varde

Ugeavisen Varde

Sæt ord på kærligheden hver dag

Ugeavisen Varde

Afhængig af telefonen? Væn dig af med at tjekke dine apps hele tiden

Ugeavisen Varde

Morten var 20 år gammel og levede et liv i fest og farver, da han fik en diagnose, der ændrede hans liv: - Man bliver hurtigt voksen og finder ud af, hvad der er vigtigt i livet

Annonce