Annonce
Ugeavisen Varde

Patienten skal tage ansvar, for vi har ingen stresspille

Når man er stresset, er det nødvendigt at ændre noget ved de situationer, der stresser, siger læge Rune Kjeldsen. Privatfoto
Annonce

Varde: Læge Rune Kjeldsen, Jacobilægerne i Varde, synes, at patienterne selv har et stort ansvar, når det gælder stress:

- Det er vigtigt at kunne skelne mellem den sunde og den usunde stress. Den sunde stress er en situation, hvor kroppens alarmberedskab sættes i gang af en pludselig opstået situation på arbejdspladsen eller i familien. En situation (sygdom, død, fyring eller lignende), hvor vi skal handle hurtigt og have styr på mange ting på én gang.

- Den usunde stress er en hverdag, hvor man mærker en konstant knytnæve i maven, hvor man ikke får sin nattesøvn, hvor man i en lang periode, typisk flere måneder, ikke synes, man slår til og når det, man skal.

- Lægen er som udgangspunkt ikke den første, man skal opsøge. Tal med familie, venner, og kolleger eller din arbejdsgiver om din situation. Det vigtigste er, at få gjort noget ved de problematikker, der stresser.

Annonce

Et personligt ansvar

- Den usunde stress medfører øget risiko for at udvikle eller forværre en stribe sygdomme, som depression, hjerte-karsygdomme, sukkersyge, astma og hudsygdomme med mere. Stress er en tilstand, som vi selv skal tage ansvar for og gøre noget ved, inden det ender med at udvikle sig til en sygdom.

- Vi oplever, at en hverdag, hvor man altid er online, også når man burde slappe af i sommerhuset, gå en tur, hygge med familien eller læse en bog, medfører flere stress-henvendelser i klinikken, men vi har stadig ingen stresspiller, og rådet er at have fokus på eget liv, for de fleste ved godt, hvad der skal til, for at de atter får balance i livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce