Annonce
Ugeavisen Varde

Planlæg din høst og få haven til at bugne hele sæsonen

En forudsætning for en god og lang sæson i køkkenhaven er også, at planterne og jorden har det godt. Grøntsagerne skal have meget sol, så det bliver en kort sæson, hvis køkkenhaven ligger i et nordvendt hjørne. Du skal også huske at gøde jorden. Arkivfoto: Lee Reich/Ritzau Scanpix
Tænk diversitet og flere sorter ind, når du planlægger høstsæsonen. Så varer den længere.

Hvis du har køkkenhave og gerne vil kunne hente grønt derfra hele sæsonen, så handler det især om planlægning.

Ifølge Christine Granild, som driver online havemagasinet Hverdagshaven, kan mange planter nemlig drage nytte af hinanden, hvis de plantes i forlængelse af hinanden.


Annonce

Er man meget dygtig, så kan man planlægge en sæson, så der er noget at høste hele tiden.

Carla Prip


- Har man høstet de første salathoveder, kan kålen komme ud efterfølgende, for både spinat og salat går hurtigt i stok om sommeren, hvis det er for varmt. Her kan kålen så afløse og plukkes til efteråret.

- Ærter og bønner kan også have en lang høstperiode, og de kan nemt afløse andre afgrøder.

Et godt redskab til planlægningen er en såkalender, som viser, hvilke afgrøder der er gode at så på bestemte tidspunkter.

Hold styr på haven

Du kan også føre havedagbog, hvor du holder styr på havens udvikling og noterer, hvilke erfaringer du gør dig, siger Christine Granild.

Hun foreslår også at dyrke flere sorter af den samme afgrøde.

Du kan for eksempel begynde med ærter, der spirer tidligt, og så erstatte dem med en sort, som kan høstes senere på sæsonen.

- Man kan også begynde med de almindelige grønne squash og sideløbende dyrke butternut-squash. Mens man spiser de grønne squash i løbet af sommeren, kan man vente på, at butternut-squashen vokser.

- Tænk gerne i flere sorter, for det er både sjovt og meget flot med en køkkenhave, hvor der både er klassiske røde tomater, men også sorte eller stribede.

Christine Granild opfordrer i det hele taget til at tænke diversitet ind i de afgrøder, du vælger.

- Nogle planter, for eksempel radiser, vokser hurtigt og skal høstes ofte, hvorimod man kan have glæde af andre som squash og græskar over længere tid.

- Det giver et stort udvalg i haven, og de mange forskellige afgrøder tiltrækker smådyr, som gavner biodiversiteten.

Annonce

Forskel på cyklus

Ifølge Carla Prip, som er chefgartner for Fælleshaverne og underviser på digitale havekurser, kan du med fordel skelne mellem, hvad du kan høste én eller flere gange.

- Kartofler høster man for eksempel kun én gang, mens man kan gå og plukke af krydderurter flere gange.

- Hvis der skal være noget at høste hele sæsonen, uden at det kræver en stor indsats, så kan man især gå efter krydderurter, siger Carla Prip, der dog tilføjer, at du hovedsagligt skal vælge grøntsager ud fra, hvad du kan lide.

På den længere bane er der også forskel på planternes livscyklus, forklarer hun.

De fleste grøntsager som for eksempel kål, rødbeder, gulerødder og ærter er énårige og varer derfor kun en sæson, hvorimod flere planter som purløg og timian kan blive ved i flere år.

Carla Prip forklarer, at selv om mange grøntsager har ideelle tidspunkter at vokse på, kan det være svært at styre livet i køkkenhaven.

- Er man meget dygtig, så kan man planlægge en sæson, så der er noget at høste hele tiden. Men selv for en gartner er det svært, når det foregår udendørs, fordi der er mange variabler, siger hun.

Tips og tricks

  • Gulerødder smager godt og er lette at dyrke. Afhængigt af, om du vælger sommer- eller vintergulerødder, kan du høste af dem næsten hele året.
  • Radiser kan plantes i krukker eller på altanen, for de kan vokse på meget lidt plads. De kan plantes hver 14. dag, for længere tid er de ikke om at spire.
  • Salat vokser ret hurtigt, og vandes den flittigt, kan du høste sprøde salatblade med jævne mellemrum. Salat spirer dog ikke ved temperaturer over 20 grader, og det er derfor en perfekt afgrøde i forsommeren.
  • En enkelt squashplante giver mad nok til en hel familie, og hele sommeren kan du næsten dagligt gå en tur ned i køkkenhaven for at høste squash.
  • De fleste krydderurter passer i høj grad sig selv, så det er et oplagt valg, hvis du vil have et stort udbytte uden at bruge meget tid på dyrkningen. Dermed kan du sæsonen igennem plukke buketter af de friske urter.


/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Maren sagde sit faste lærerjob op for at blive kunstner på fuld tid: - Jeg kniber mig selv i armen – er det virkelig sandt?

Ugeavisen Varde

Ro på

Annonce