Annonce
Ugeavisen Varde

Præmie-vin fra kolonihaven

Susanne og Allan Nørgård med deres flotte Cabernet Sauvignon-druer. Høsten i 2019 resulterede i en guldmedalje ved Dansk Vinskue i september måned. Hvad årets druer byder på, vil vise sig næste år. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Allan og Susanne Nørgård dyrker vin i deres kolonihave midt i Varde. Forleden vandt de endda en guldmedalje for deres Cabernet Sauvignon fra 2019 ved Dansk Vinskue.
Annonce

Varde: For udenforstående uden nogen forstand på hverken vin eller havebrug virker det måske humlebi-agtigt at give sig i kast med at producere vin på disse breddegrader. Susanne og Allan Nørgård topper den så lige op med at gøre det i en kolonihave i Kærhaven i Varde.


Vores bedste år var 2018. Der lavede vi 360 flasker.

Allan Nørgård


Og det er ikke noget sprøjt, de dyrker. Det er derimod vin, der har opnået både guld- og bronzemedaljer ved blindsmagninger på anerkendte vinskuer. Senest på Dansk Vinskue, der blev afviklet i begyndelsen af september, og som er for både erhvervs- og hobbyavlere i Skandinavien.

Annonce

Måtte sadle om

Det vardensiske vineventyr begyndte i 2011, hvor Allan Nørgård blev førtidspensioneret på grund af lidelsen Hortons Hovedpine, der kom i kølvandet på en blodprop i 2006. Han og hustruen Susanne havde ellers både været minkavlere gennem 25 år og haft værtshuset Det lille Apotek nogle år, efter de solgte minkfarmen. Men hovedpinerne blev for voldsomme, Susanne ville ikke fortsætte med at drive værtshus alene, og så måtte der sadles om igen. En ting, hverken Allan eller Susanne har været bange for gennem tilværelsen.

- Man skulle jo nødig gro fast, siger 58-årige Allan Nørgård med et lille grin, inden han bliver alvorlig igen.

- Jeg skulle have noget at fylde tiden med, når jeg ikke længere kunne passe et arbejde. Vi har nogle venner i Vilslev, som har dyrket vin gennem flere år, og han kendte en mand, der havde nogle vinstokke stående i en kolonihave, forklarer Allan Nørgård om, hvordan ideen til at konvertere 400 kvadratmeter klassisk kolonihave i Varde til vinmark.

Årets gang som vinavler

  • Cirka 1. marts begynder Allan og Susanne at beskære stokkene og binde dem op.
  • Omkring maj måned springer de ud, og omkring juni måned begynder arbejdet med at nippe sideskud af og binde druerne op.
  • På et eller andet tidspunkt i august tager de topskuddene af vinstokkene, så al saften bliver i de druer, der er sat.
  • Der skal høstes engang i slutningen af september/begyndelsen af oktober. Alle druerne puttes i baljer, ryger gennem afstilkeren og bliver presset. Så hældes saften i store gærespande på 40 liter hver, og de bliver sat ned i en kælder, hvor temperaturen er godt 24 grader.
  • Det tager omkring en måneds tid, før høsten er gæret færdig, og Allan måler løbende alkoholprocenten, der skal op på 12 procent. Når den er der, bliver vinen hældt på balloner, og der kommer svovl i, som stopper gæringen og konserverer.
  • Efter en uges tid kommer der et klaringsmiddel i hver ballon, som får det sidste eventuelle bundfald til at lægge sig netop ned på bunden.
  • Omkring juletid sættes ballonerne på køl for at udskille vinsyre, og omkring marts bliver vinen stukket om på en ren ballon.  Og så kan det hældes på flasker og drikkes.

Han og Susanne bor på Kærhøgevej, så det er nemt lige at gå over i kolonihaven, og det har stor betydning, for det er en tidskrævende opgave at dyrke vin. Susanne og Allan har 120 stokke i kolonihaven fordelt på 45 styk af typen Solaris, man laver hvidvin af, og resten er klassisk Cabernet Sauvignon, der bliver til rødvin.

- Vores bedste år var 2018. Der lavede vi 360 flasker. Sidste år blev det til 170. I år skulle det gerne lande på et sted midt imellem, siger Allan Nørgård, som er godt tilfreds med udbyttet.

- Vi kan ikke drikke mere, som han siger med et lunt smil, og Kærhøgevin, som ægteparret Nørgårds vin hedder, er ikke som sådan til salg.

Vinspecialisten i Varde sælger indimellem et par flasker, men Allan og Susanne er og bliver hobbyavlere.

Allan og Susanne Nørgård mellem vinstokkene i kolonihaven. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce

Flere om arbejdet

Hvor selve dyrkningen af druerne, der bliver til vin, foregår i kolonihaven, foregår arbejdet med at gøre vinen drikkelig, stikke den om, som det hedder, når man hælder den fra beholder til beholder undervejs i processen, måle alkoholprocent, passe gæringen, hælde den på flasker og så videre, i en kælder i Stationsparken. Her holder Lauget for Håndbryggere og Vinmagere til. Lavet består af en flok gutter med bryggeri som fælles interesse, og her bliver både udvekslet gewesener og gode råd undervejs.

Derudover får Allan og Susanne hjælp fra deres familie, når der for eksempel skal høstes. Så kommer børn og børnebørn og hjælper, og når det er overstået, er der fest med god mad og hygge i kolonihaven. Og det er lige på trapperne, for årets høst er netop kommet i hus. Om den er lige så vellykket som den sidste år, må Allan og Susanne vente et års tid med at finde ud af.

Indtil da kan de kigge på medaljerne og diplomerne fra det nyligt overståede vinskue.

Blå bog

Susanne og Allan Nørgård, 57 og 58 år.

Bor på Kærhøgevej og dyrker vin i en kolonihave i Kærhaven i Varde.

Forældre til Søs, 32, og Morten, 36, og bedsteforældre til i alt seks børnebørn i alderen 2,5 til 10 år.

Har tidligere haft minkfarm i Orten og ejet værtshuset Det Lille Apotek i Varde. Allan er førtidspensioneret, og Susanne arbejder ved Jobcentret.

Den hvide Kærhøgevin er lavet på druen Solaris, der er meget udbredt som grøn drue herhjemme, mens den røde er lavet på Cabernet Sauvignon, hvilket er ret atypisk at få succes med på disse breddegrader. Men det er lykkes for Allan og Susanne Nørgård. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Allan og Susanne Nørgård har vundet præmier for deres Kærhøgevin ved Dansk Vinskue forleden. De har netop fået årets druehøst i hus, så det er spændende, om årgang 2020 kommer til at leve op til 2019-standarden. Det vides først til næste år. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce