Annonce
Ugeavisen Varde

Psykologen: - Dem, der får stress, er fightere

Henriette Lundquist arbejder med stressramte mennesker i sin praksis, Arbejdspsykologisk Klinik, i Varde. Hun har også selv prøvet at være ramt af stress. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Psykolog Henriette Lundquist arbejder til daglig med mennesker, der er blevet ramt af stress. Fælles for dem, hun møder i sin klinik, er, at det er mennesker, der kæmper langt ud over, hvad krop og hjerne kan holde til.

Varde: Dem, der bliver hårdt ramt af stress, er fightere. Det er dem, der fortsætter langt ud over, hvad deres krop og sind forsøger at fortælle dem, de i virkeligheden kan holde til. Sådan siger arbejdspsykolog Henriette Lundquist, indehaver af Arbejdspsykologisk Klinik i Varde.

- Dem, der kæmper, tænker ofte, at de bare lige skal hen på den anden side af et eller andet, så letter det. Men faktum er jo, at der altid er lige så meget ovre på den anden side. Og så forsætter de, selvom kroppen faktisk kommer med alle mulige signaler om, at de skal stoppe. Når de så går ned, går de ofte ned med et brag og kan have lang vej tilbage, forklarer psykologen.

Især mænd er ifølge Henriette Lundquist tilbøjelige til at undervurdere stresssymptomer. Faktisk har mange ligefrem kørt sig selv så langt ud, at de bliver kørt på hospitalet med hjertetilfælde, som i virkeligheden ikke er hjertetilfælde, men kroppen, der siger fra.

Annonce

- Det er min oplevelse, at de kan have sværere ved at erkende, at de har stress. Mænds symptomer er måske lidt mere underspillede, og så vurderer mænd generelt deres eget helbred til at være bedre, end kvinder gør. Derfor kommer mænd ofte så langt ned i deres stress, at de bliver hårdere ramt end kvinder, forklarer Henriette Lundquist og understreger, at det er generelle betragtninger.

Ikke blot teoretisk erfaring

Faktisk har den 36-årige Henriette også selv været sygemeldt på grund af stress.

- Det var, da jeg var studerende. Jeg var sygemeldt et års tid, og i dag ser jeg sådan på det, at jeg ikke ville have været det foruden, fortæller Henriette.

Oplevelsen med stress gav hende en indsigt. Både i sig selv og i, hvad der var vigtigt for hende.

- Jeg fandt ud af, at det måske ikke var så skidevigtigt med 12-taller. Mindre kan sagtens gøre det. Og så lærte jeg ikke at være for optimistisk i forhold til, hvad jeg kan klare. Det var da ikke sjovt, men i dag ser jeg det som en vigtig efteruddannelse, hvor jeg i høj grad lærte, hvordan jeg fungerer, siger Henriette Lundquist.

Kræver ændringer

Hvor lang tid, det tager at komme igennem en stresssygemelding, er meget individuelt.

- Stress er ikke en sygdom, men man kan blive syg af stress. Det fører også ofte til forværring af fysiske lidelser og øget modtagelighed for sygdomme. Jo længere, man kommer ind i et forløb med stress uden at tage hånd om det, jo længere tid tager det at komme sig, forklarer Henriette Lundquist, som, selvom der bliver talt meget om stress, og der er kommet meget fokus på det de senere år, stadig oplever, at det bliver betragtet som et individuelt problem.


Det er en reaktion på, at man har misbrugt sig selv. Det er ikke svaghed. Det er kroppen, der siger stop

Henriette Lundquist, psykolog


- Der er stadig en tendens til, at det betragtes som den enkeltes sygdom. En ting der skal hjem og overstås. Men faktum er, at det kan kræve ændringer i omgivelser eller andre forhold, fordi de har været medvirkende til, at man er gået ned med stress overhovedet. Derfor er det utrolig vigtigt, at man lytter – virkelig lytter – hvis et menneske lukker sig op omkring, at vedkommende føler sig stresset, siger Henriette Lundquist og understreger, at man ikke selv kan vælge, om man vil gå ned med stress.

- Det er en reaktion på, at man har misbrugt sig selv. Det er ikke svaghed. Det er kroppen, der siger stop, understreger hun.

Blå bog

Henriette Lundquist er uddannet psykolog og indehaver af Arbejdspsykologisk Klinik i Varde, som hun netop har overtaget efter Edtvar Krog, som stadig arbejder i klinikken.

Arbejdspsykologisk Klinik er specialiseret i at hjælpe folk med stress, angst og depression, og klinikken fungerer som anden aktør for Varde Kommune.

Her kan du få hjælp

Egen læge – Som udgangspunkt anbefaler jeg, at man kontakter sin læge, men man kan også kontakte en psykolog direkte.

Arbejdspladsen – Det er vigtigt med et godt samarbejde med arbejdspladsen, hvis det er muligt. Kontakt TR/AMR.

- Det vigtigste er at være åben om det – overfor sig selv og sine omgivelser. Det er vigtigt at erkende, at man har behov for hjælp og at søge den, siger Henriette Lundquist.

Annonce
Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny privatrådgiver i Ringkjøbing Landbobanks afdeling i Tarm

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Ugeavisen Varde

Den elektrikeruddannede musicalskuespiller Christoffer Sonnich Møller afløser Liv Stevns som leder af talentskole

Ugeavisen Varde

Mere kunst i Vardes Midtby

Ugeavisen Varde

Træn kroppen og hjertet med hjertevandring

Ugeavisen Varde

Varde Bibliotek kan fejre tredobbelt jubilæum i 2022

Ugeavisen Varde

Anette var 48 da hun fik en hjerneblødning: Mediyoga har hjulpet hende tilbage til det gode liv

Ugeavisen Varde

Naturvejleder fortæller om naturens afslappende påvirkning

Annonce