Annonce
Ugeavisen Varde

Region Syddanmark: Akuthjælperordninger redder liv

I Varde Kommune er der én akuthjælperordning, og det er i Blåvand. Foto: Malene Wonsbek
I Region Syddanmark er der to ordninger baseret på frivillige hjælpere. Der er akuthjælpere og hjerteløbere. I regionen er der i dag 23 akuthjælperordninger med cirka 500 akuthjælpere og over 15.000 hjerteløbere. I Varde Kommune er der foreløbig én akuthjælperordning, og det er i Blåvand.

Regionen: Akuthjælperordninger etableres i de områder af regionen, hvor det tager længst tid for første sundhedsprofessionelle at komme frem. De frivillige og ulønnede akuthjælpere kaldes ud til alle ambulance A-udkald (udrykning med horn og blink til livs- og førlighedstruende tilstande).

Hjerteløberne udkaldes i hele regionen til hjertestop, når de er nær ved et hjertestop.

- Regionen er dækket godt ind med akuthjælperordninger de steder, hvor det tager længst tid for de professionelle at komme frem. Præhospitalsudvalget i Region Syddanmark vil på deres møde i april drøfte vejledende kriterier for oprettelse af akuthjælperforeninger, oplyser Martin Grum-Nymann, der arbejder med frivillige på det præhospitale område i Region Syddanmark.

Annonce

Personer eller grupper, der er interesseret i at danne en akuthjælperordning, kan henvende sig til Martin Grum-Nymann på følgende mail: mgn@rsyd.dk

Ud fra bilag på regionens hjemmeside om akuthjælperordninger fremgår det, at Nørre Nebel er det postnummerområde, der i Varde Kommune har længst responstid.

Akuthjælperordningen i Blåvand blev oprettet i 2019. De tre akuthjælpere havde i 2020 i alt 111 Ambulance A-udkald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce