Annonce
Ugeavisen Varde

Rejsegilde på nyt flygtningemuseum: - Det hæver niveauet i kommunen

Flugt - Danmarks flygtningemuseum - bliver verdens første museum for flygtningehistorier. I bygningerne i Oksbøl, hvor flygtningelejren lå, bliver der lige nu opført et internationalt museum tegnet af BIG – Bjarke Ingels Group. Fredag var der rejsegilde. Foto: Jacob Schultz
Byggeriet af Flugt - Danmarks flygtningemuseum – rundede fredag en vigtig milepæl. Efter fire år på det kommunale budget kunne det ambitiøse projekt fejre rejsegilde.

Oksbøl: Museet Flugt skal formidle fortællingen om danmarkshistoriens største flygtningelejr i tiden efter Anden Verdenskrig. På sit højeste var flygtningelejren Danmarks 5. største by. Derudover skal museet rumme aktuelle internationale flygtningehistorier.

Det er en vigtig historie, som hele verden har brug for at få fortalt. Sådan sagde direktør for Vardemuseerne, Claus Kjeld Jensen, da det BIG-tegnede museum fejrede rejsegilde fredag.

Den tidligere flygtningelejrs to oprindelige hospitalslænger har fået følgeskab af en nytegnet tilbygning, der forbinder de tre dele til ét stort museum.

Annonce

- Jeg er mega stolt over at kunne vise dette smukke hus frem, også allerede inden det er færdigt, siger Claus Kjeld Jensen og fremhæver, at rejsegildet markerer et vellykket samarbejde med arkitekter, ingeniører og håndværkere, der nu går ind i projektets afsluttende fase, så selve byggeriet kan stå færdigt ved årsskiftet.

Direktør for Vardemuseerne, Claus Kjeld Jensen, glæder sig over at kunne fortælle den vigtige historie om flygtningene i smukke rammer, som netop nu opføres i Oksbøl. Foto: Jacob Schultz

- De mange forskellige faggrupper samarbejder med stor gensidig respekt om at transformere og renovere de eksisterende bygninger og samtidig tilføje en markant tilbygning, der bliver en skulptur i sig selv. Det er ikke nemt. Men det bliver fantastisk flot, siger museumsdirektøren.

Skelettet til det nye museum står nu og vidner om en smuk arkitektur, som besøgende gæster fra foråret 2022 kan opleve, når museet har officiel åbning. Foto: Jacob Schultz

Det er anden gang, han står bag et museumsbyggeri i kaliberen over 100 millioner kroner. Tirpitz, der fyldte fire år i juni i år, er allerede blevet besøgt af over 800.000 gæster, og forventningen er, at Flugt kommer til at tiltrække mindst lige så mange gæster i løbet af sine første år.

Om Flugt

Danmark husede 250.000 flygtninge fra 1945 til 1950.

Den største flygtningelejr lå i Oksbøl og var oprindeligt bygget af tyskerne selv, som led i bestræbelserne på at forsvare Atlantvolden, til indkvarteringen af 10.000 mand og næsten 4000 heste.

Den danske stat brugte årene på at genopdrage tyskerne fra nazisme til demokrati. For at forebygge sindssyge blandt de mange indespærrede, traumatiserede og bekymrede kvinder, børn og gamle mænd havde alle krav på at komme i biografen eller teater en gang om ugen.

Flugt får en teatersal, hvor der vil blive vist originale film fra flygtningelejren.

Faktisk ville de tyske flygtninge gerne være draget hjem før 1950. Danmark var også gerne kommet af med dem før, for det krævede sit at forsørge så stor en gruppe flygtninge. Men Frankrig, England og USA krævede, at flygtningene først fik lov at vende tilbage, når det var muligt for dem at brødføde sig selv i Tyskland.

Flugt løber op i 100 millioner kroner, med udstillinger. Foreløbig kommer de 10 millioner kroner fra Tyskland.

Vardemuseerne skriver FLUGT med versaler. Helt formelt er navnet FLUGT – Refugee Museum of Denmark.

Det er samme arkitektgruppe, der står bag de to museer. BIG, Bjarke Ingels Group, men Flugt bliver knap så dyrt at bygge, knap så stort og i sin endelige udgave også en smule barberet i forhold til de første tegninger, da et tårn, der oprindeligt skulle sno sig mod himlen, er sparet væk.

Den tidligere flygtningelejrs to oprindelige hospitalslænger har fået følgeskab af en nytegnet tilbygning, der forbinder de tre dele til ét stort museum. Foto: Jacob Schultz

AP Møller Fonden lagde alle 102 millioner kroner, som det kostede at bygge Tirpitz. Flugt bliver finansieret via mange bække små. Der mangler stadig 40 millioner kroner, men museumsdirektøren oplyser, at de allerede er på vej til at blive hentet ind via fondsansøgninger.

Det viser, at vi sagtens kan lykkes med at sætte ambitionsniveauet højt og derved hæve niveau i kommunen.

Erik Buhl (V), borgmester, Varde Kommune

- Det er en milepæl, at vi nu rejser endnu et fyrtårn, som får Varde Kommune til at skille sig ud, siger borgmester i Varde Kommune, Erik Buhl (V).

I fire år har Flugt været på kommunens budget, og hvert år til erhvervslivets nytårskur har Erik Buhl sagt, at der inden for det kommende år ville være taget første spadestik til byggeriet.

- Nu holder det endelig, og det viser, at vi sagtens kan lykkes med at sætte ambitionsniveauet højt og derved hæve niveau i kommunen, siger borgmesteren.

Ved rejsegildet var der på klassisk vis mulighed for at nyde en pølse med brød. Det benyttede både gæster og håndværkerne sig af. Foto: Jacob Schultz

Byggeriet af Flugt forventes afsluttet ved årsskiftet, og museet åbner for offentligheden i foråret 2022.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Louis Nielsen holder åbningsfest til Late Night

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Konfirmationskjoler og inspirationsmesse i Smedeværkstedet

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kirsten og Anna vil hjælpe børn i hele Varde Kommune: Men de mangler frivillige hjælpere, der vil gøre en forskel

Ugeavisen Varde

Små halloweenkunstnere har pyntet butikkerne

Ugeavisen Varde

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

Ugeavisen Varde

Kæmpe halloween-arrangement i Varde Sommerland: Tag familien med ud i mørket og bliv skræmt for livet

Ugeavisen Varde

Nu står det nye lægehus i Varde Syd klar til brug: Nu kan du få tid ved lægen, samme dag, du ringer

Ugeavisen Varde

Kæmpe Outrup-græskar er blandt landets største: Sådan bar folkene bag sig ad

Ugeavisen Varde

Halloween bliver fejret i Varde: Politikerløb, livemusik og sene åbningstider

Ugeavisen Varde

Nybolig Nr. Nebel får lokalansigt som ny leder

Ugeavisen Varde

Lad os styrke og værne om vores ungdom

Ugeavisen Varde

Der er besparelsespotentiale i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Vi skal genoplive livet på plejehjemmene

Ugeavisen Varde

Lad os investere mere i oldekoller og andre bofællesskaber for seniorer

Ugeavisen Varde

Findes den politiske vilje til at ændre markant for bedre pleje og arbejdsforhold?

Ugeavisen Varde

Jeg vil have Vestkystvejen udvidet ud til Outrup

Ugeavisen Varde

Borgere med handicap - og deres familier - skal ikke kæmpe for at få hjælp

Ugeavisen Varde

Udstyk flere byggegrunde i Oksbøl

Ugeavisen Varde

Der bliver flere og flere huller i sikkerhedsnettet

Ugeavisen Varde

I Varde Kommune bør vi tage ved lære af Anker: - Har vi mon alle med?

Ugeavisen Varde

Derfor er en bedre politisk balance i Varde Kommune vigtig

Ugeavisen Varde

Jobcenter Varde koster alt for mange penge

Ugeavisen Varde

Så er der ræs i Blåbjerg: Lokal cykelklub forventer op mod 500 deltagere

Annonce