Annonce
Ugeavisen Varde

Russisk gensyn med Blåvandlejren

Lørdag var russiske Artur Birger, der i dag bor i Riga i Letland, på besøg i Blåvandlejren, som han var deporteret til under 2. Verdenskrig.

Annonce

For 67 år siden var russiske Artur Birger interneret i den gamle baraklejr i Blåvand, som blev bygget til de danske arbejdere, der var med til at bygge Atlantvolden. I lørdags var han på besøg igen.

Med på besøget var også John Würfel, der i dag bor i Jægerspris, men dengang kendte de russiske børn fordi hans far var med i modstandsbevægelsen. Da krigen sluttede, blev faderen vagtkommandør ved politiet, så efter skole og i ferierne var John Würfel med ham derud.

- Artur og hans tvillingebror kom til Danmark i vinteren 1944/45 sammen med en masse andre børn og unge mennesker, som var blevet deporteret fra de lande som tyskerne havde besat under 2. verdenskrig. De to brødre kom fra Minsk i Rusland. Efter deres ankomst til landet blev de alle fordelt rundt om i Danmark. Det hold, som Artur hørte til, kom til Bramming Hovedgård og var der til krigens slutning, hvorefter de og mange andre russere blev flyttet ud til Blåvand, fortæller John Würfel.

Besøg fra Minsk
Anledningen til besøget er, at Røde Kors i Bramming i disse dage har besøg af nogle unge mennesker fra Minsk, og de unge ville meget gerne ud for at se, hvor lejren har ligget i sin tid.

Det falder sammen med, at Artur er på besøg hos sin datter og svigersøn, som bor lige syd for grænsen i Tyskland, så det kunne ikke passe bedre, at Artur Birger kunne komme til Blåvand for at fortælle om tiden i lejren.

- Det var et glædeligt gensyn, hvor Artur Birger kunne fortælle om sin tid ude i lejren, fortæller John Würfel

Efter nogle år kunne John Würfel og Artur Birger igen hilse på hinanden.
Artur Birger viser, hvor han boede i Blåvandlejren. (Fotos: Rene Hollmann)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce