Annonce
Ugeavisen Varde

Sådan går det forsamlingshusene i Varde Kommune: 150.000 kroner uddeles - men ikke alle får glæde af den økonomiske håndsrækning

Bestyrelsen i Lindbjerg Forsamlingshus har valgt at åbne op for fester uden husets faste kogekone. Her er det Tina Rossen, som er kasserer i forsamlingshuset. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Både 2020 og 2021 har været hårde år for kulturlivet. Også for forsamlingshusene, hvor fire ud af 10 forsamlingshuse gik ud af begge regnskabsår med negative tal. Varde Kommune har afsat 150.000 kroner som en økonomisk håndsrækning.

Varde: På et 2020's sidste udvalgsmøder i Kultur og Fritid var forsamlingshusene på dagsordenen. På dette møde blev det besluttet, hvilke forsamlingshuse, der får økonomisk støtte - og hvor meget de får.

Kigger man nærmere på tallene har fire forsamlingshuse i kommunen haft to svære år med røde tal på bundlinjen. Det drejer sig helt konkret om Billum Forsamlingshus, Hodde Forsamlingshus, Lindbjerg Forsamlingshus og Strellev Forsamlingshus.

Værst står det til hos Lindbjerg Forsamlingshus ved Ølgod. Samlet set har stedet haft et underskud på 51.198,36 kroner for årene 2020 og 2021.

Annonce

Det har selvfølgelig været svært at drive forsamlingshus i de seneste par år, hvor der ikke har været mange arrangementer. Vi har kun haft det lejet ud 14-15 gange per år siden 2020, og det er markant lavere, end hvad vi er vant til

Jacob Sørensen, formand for Lindbjerg Forsamlingshus

- Det har selvfølgelig været svært at drive forsamlingshus i de seneste par år, hvor der ikke har været mange arrangementer. Vi har kun haft det lejet ud 14-15 gange per år siden 2020, og det er markant lavere, end hvad vi er vant til, fortæller Jacob Sørensen, formand for Lindbjerg Forsamlingshus.

Vigtigt med tilskud

Derudover har forsamlingshuset ved Ølgod en negativ egenkapital på -105.599,86 kroner.

Årsagen til dette tal er, at foreningen for år tilbage optog et kreditlån til en køkkenrenovering, som stadig løber i tre år endnu. Derudover er der ikke anden gæld i huset, som, hvis det blev solgt i dag, ville stå til mellem 700.000 og 800.000, er Jacob Sørensens bedste bud.

For at få vendt skuden har det naturligvis været en fordel at kunne få den kommunale støtte på 22.500 kroner, som dækker næsten halvdelen af underskuddet for de to år. Derudover får foreningen tilført 35.000 kroner i det nye år fra støtteforeningen til forsamlingshuset, som blandt andet arrangerer fællesspisning og loppemarked for at samle penge ind til driften.

- Både tilskuddet fra kommunen og støtteforeningen er altafgørende for vores eksistens. Ingen tjener penge på at drive forsamlingshuset i Lindbjerg, men vi er afhængige af, at folk bruger det, for ellers får det til sidst en ende. Jeg synes, at det er et vigtigt samlingspunkt, og det er det eneste tilbage i byen. Efter den kommunale skole døde, skete det samme med mange andre foreninger, og nu er der ikke andet tilbage end forsamlingshuset, siger han og tilføjer:

- Vi skal ikke holde det i live bare for at gøre. På den måde er jeg realist. Kan vi få det til at løbe rundt, så gør vi det, men hvis man skal til at samle penge ind hvert kvartal, så lukker det.

Foruden støtteforeningens midler har Lindbjerg Forsamlingshus også en 75 kvadratmeter stor lejlighed på første sal, som udlejes, hvor der også kommer en indtægt fra, men stigende varmepriser har også været en medvirkende faktor til en presset økonomi. Jacob Sørensen fortæller, at det i dag koster 60.000 kroner om året at varme forsamlingshuset op, hvor det for få år tilbage lå i omegnen af 40.000 kroner.

Lindbjerg Forsamlingshus er løbende blevet renoveret. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Ugeavisen Varde

Arne-pensionen skal rulles tilbage

Annonce
Ugeavisen Varde

35 års jubilæum: Jan Pedersen, Primo

Annonce
Ugeavisen Varde

Undgå bøde: Kend faldgruberne omkring cykellygter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Mads fra Næsbjerg er på sit livs iværksætter-eventyr:  Satser alt på bæredygtige børnesko

Ugeavisen Varde

Svensk fastelavnsbolle megahitter: Sådan bager du semlor selv

Ugeavisen Varde

Folk & Kultur er klar igen til sommer

Ugeavisen Varde

Lone er lige fyldt 60, har taget ny uddannelse og skifter nu branche: - Jeg kiggede mig selv i spejlet og tænkte, "hvad laver jeg her?"

Ugeavisen Varde

Hør om ytringsfrihed i den digitale tidsalder

Ugeavisen Varde

Tigermand vender tilbage til Varde med eventfirma

Ugeavisen Varde

Kammerkor gæster Varde med nordisk musik

Ugeavisen Varde

Esbjergenser udstiller på kunstmuseet i Tistrup

Ugeavisen Varde

Forfattere fortæller om de danske, som flygter

Ugeavisen Varde

Cykel for Sagen prøver ny rute - nu bliver start og slut i Varde

Ugeavisen Varde

Eventyrets og barndommens land

Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Annonce