Annonce
Ugeavisen Varde

Sådan passer du på dit sexliv

Jytte Agnete Iversen er blandt andet uddannet sexolog og har sin egen forretning, Rum til Ro, hvor hun ofte hjælper par med at få talt om sexlivet. - Det allervigtigste for ens sexliv er faktisk, at man skal kunne tale om det, og man skal huske intimiteten både åndeligt og fysisk, selvom man har travlt, siger hun blandt andet. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Alle kender det. Sexlivet i parforholdet bliver udfordret af børn, hverdag, kropslige forandringer og så videre, alt efter hvor man er i livet. Men sexlivet er vigtigt, og der er metoder til at holde det i gang - også i de perioder, hvor det ikke rigtig kører.
Annonce

Varde: Hvornår har du sidst haft sex? God sex? Med både tid og eventyr og begær og tilfredsstillelse. Hvis det ligger i frisk erindring, så hurra for det og fortsæt endelig, så meget som overhovedet muligt. Det er nemlig virkelig sundt for både krop og sjæl.


Kys er vigtige. Kys åbner porten til sexlivet. Kys kys kys!

Jytte Agnete Iversen


Hvis du skal noget længere tilbage i erindringen og skubbe til både børn og vasketøj og realkreditlån og fuldtidsarbejde for at komme i tanker om det, så fortvivl ej. Du er ikke alene, og, måske vigtigst af alt, så er der råd for det. Det understreger sexolog og parterapeut Jytte Agnete Iversen, som i sin forretning hjælper mange par gennem kriser – også de kriser, der handler om sex eller manglen på samme.

- Mange går rundt og tror, de er helt alene om at have det svært i sexlivet. Men faktum er, at mange er utilfredse med deres sexliv i perioder gennem livet – også længere perioder. Det er helt normalt. Det vigtigste for at få det tilbage på sporet er, at man får talt om det. Derfor kan jeg ikke understrege nok, at et godt sexliv altid begynder med god kommunikation, siger Jytte Agnete Iversen.

Vis hinanden, hvad I tænder på

- Skiftes til at invitere hinanden ind i hver jeres univers, lyder et af de konkrete råd fra sexologen.

Den ene er måske en stor romantiker og drømmer om at sidde og nusse og slappe af sammen i et karbad med masser af rosenblade, stearinlys og et glas vin. Den anden har måske altid drømt om at se sin kæreste i noget frækt undertøj eller et frækt kostume. Køb det og giv det til din partner, når det er din tur til at invitere inden for i dit univers.

- Det vigtigste er, at man går med på den leg, man inviteres ind til. Tag det alvorligt, men ikke højtideligt, og grin gerne sammen undervejs. Latter skaber også samhørighed og frigiver dejlige hormoner i kroppen. Det afgørende er, at I er sammen og rører ved hinanden både fysisk og sjæleligt, så I plejer intimiteten og fylder overskud på hinanden, siger Jytte Agnete Iversen.

Annonce

Sig noget

Hun oplever, at der stadig er en del tabu forbundet med at tale om sex – også mellem partnere – og derfor er det en af de ting, hun ofte hjælper med at få taget hul på, når et par kommer til hende.

- Jeg oplever, at mange bliver meget forsigtige, når det kommer til at tale om sex. Fordi det er så personlig en ting og så vigtig en del af et parforhold. Derfor er mange utrolig bange for at komme til at såre den anden, blotte sig selv eller sige noget forkert. Men så siger man tit ingenting, og det kan være lige så slemt, siger Jytte Agnete Iversen, der ofte er den, der bryder isen, når det kommer til den svære samtale ved at skabe et fortroligt og humoristisk rum for den.

Og så går det egentlig helt godt med at få talt, når først man har fået åbnet ballet.

- Jeg har tit oplevet, at det er her hos mig, der er blevet åbnet for en åben samtale om sex mellem to partnere. Og det er utrolig værdifuldt. Mange gange har jeg hørt par sige ting som "det vidste jeg slet ikke, du havde det på den måde", eller "det kunne jeg også godt tænke mig", når samtalen først er kommet i gang, og det viser sig, at sexlivet jo faktisk er noget, der er vigtigt for begge parter. Måske bare ikke på samme måde. De har bare ikke fået talt om det før, men pludselig bliver det legitimt at tale om, og så kan man arbejde med det, siger Jytte Agnete Iversen.

Intimiteten er vigtig, og den behøver ikke skulle føre et samleje med sig. Men intimiteten skaber samhørighed, og det er en vigtig grundpille for et sexliv, siger Jytte Agnete Iversen. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce

Husk intimiteten

Alene det at tale om sex, betyder imidlertid ikke, at man pludselig kommer til at gå fra minus sex til at hænge i lysekronerne i vildskab. For eksempel hvis man har et familieliv med små børn.


Rør ved hinanden. Berøring skaber samhørighed og intimitet og det frigør hormoner.

Jytte Agnete Iversen


- Her er det virkelig helt normalt, at sex ikke er så meget på tapetet, understreger Jytte Agnete Iversen og uddyber:

- Helt klassisk er det, at især kvinden oplever, at kroppen er optaget til anden side. Enten helt bogstaveligt af et lille barn eller også ved at der simpelthen er fyldt op med alt muligt, der skal nås i en travl hverdag. Det er tit kvinden, der har mindst lyst til sex, når børnene er små, men det er faktisk også helt normalt, at det er manden, der ikke har så meget lyst i en periode, siger Jytte Iversen og understreger:

- Alle bør huske, at perioden med små børn, den kan trække tænder ud. Det er helt normalt, og man skal ikke fortvivle – men heller ikke give op, siger hun og forklarer:

- En af de ting, man kan gøre, hvis den ene part for eksempel ikke har lyst til sex, er, at man kan bevare intimiteten og berøringerne. For eksempel ligge tæt, ligge i ske, kysse. Men uden forventning om, at det skal føre til et samleje. Aftal det på forhånd så presset på den front er væk. Men berøring og ikke mindst intim berøring er med til at skabe en samhørighed og sætte gang i vores hormoner, så vi på sigt kan få lyst til hinanden igen, forklarer Jytte Iversen og fortsætter:

- Det kan være, det ender med, den ene part går under bruseren for at tilfredsstille sig selv bagefter. Det kan være helt forskelligt, hvad der er lyst til. Men tal om det, så ingen går og gætter på, hvad den anden tænker, og respekter, at en samtale ikke nødvendigvis ender med, at I er enige. Men I kommunikerer og har en åbenhed omkring det, og det er det vigtigste, siger Jytte Agnete Iversen.

Husk tosomheden

Det kan være svært at tænke på sex, når børnene er små, og der samtidig er en hverdag, der kræver meget med job og praktiske gøremål. Her er det vigtigt, man finder lidt af det frem, man gjorde sammen, inden men fik børn. Om det er at gå en tur, gå i biografen, dyrke sport sammen, eller hvad det kan være, er lige meget. Men selv blot en time, hvor det kun handler om jer, inden I blev mor og far, kan have en stor betydning for samhørigheden.

Afstem forventningerne og vær tålmodig. Tal sammen jævnligt om sex. Gør det lige så naturligt og vigtigt at tale om, som alt muligt andet i jeres hverdag.

Flirt med hinanden. Også over havregrøden eller mellem alle teenageproblemerne. Send en sød eller fræk sms, gå på date med hinanden og lig tæt. Tænk på, at hver gang, I bruger bare lidt energi på den måde, putter I faktisk overskud på hinanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce