Annonce
Ugeavisen Varde

Samstyrkens værksted i Ølgod fylder hylderne op for lukkede døre

Bjarne Svendsen fra Varde Kommer hos Samstyrken i Ølgod hver dag. Her er han ved at forberede det påskepynt, som Ølgod Handel og Erhverv har bestilt til byen. Foto: Jóhann Thór Haahr Hansen
De 12 borgere, der arbejder på Samstyrkens værksted på Torvet som kommunalt tilbud, kreerer varer for fulde drøn, mens de tålmodigt venter på, at kunderne må komme igen. Pædagog frygter, at nedlukningen påvirker trivslen hos brugerne.

Ølgod: Samstyrkens butikker i Ølgod holder lukket, men medarbejderne er langt fra hjemsendt.

Værkstedet Samstyrken på Torvet i Ølgod er daglig arbejdsplads for omkring 12 borgere som et kommunalt beskæftigelsestilbud for personer med varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsniveau, hvor der males, bygges, sys og kreeres på anden vis.

I lokalerne hos den tidligere lægepraksis er der god plads, og foruden værkstederne er der i bygningen en butik og en café, hvor der sælges kaffe, kage og andet mundgodt. Det sikrer ifølge pædagog Jannie Svane, at Samstyrkens brugere, der ofte er udviklingshæmmede, har en mening med tilværelsen og føler, at der er brug for dem.

Annonce
Clara Najbjerg (t.v) og pædagog Jannie Svane. Foto: Jóhann Thór Haahr Hansen

- Jeg tror, at alle har brug for at vide, at der er nogen, der står og venter på en og forventer, at man kommer, og det har vores brugere også brug for. I en butik bliver det ekstra tydeligt, fordi der kommer kunder og køber vores ting. Lige nu lægger vi på hylderne og sætter i butikken. Men vi håber, at vi kommer videre, siger Jannie Svane.

Nedlukningen påvirker trivslen

Selvom myndighederne endnu ikke har sat i udsigt til, hvornår mindre butikker må åbne igen, er der ikke sat pause på produktionen, tværtimod. Butikken på Torvet og det større værksted producerer stadig for fulde drøn.

Men på grund af corona-restriktionerne skal de ansatte holde afstand fra hinanden og må undvære de kunder, der dagligt giver liv i bygningen. Og det kan mærkes på medarbejdernes trivsel, siger pædagog Jannie Svane, der arbejder hos Samstyrken.

- Mange af vores borgere har sociale mål om at være mere sammen med andre. Og det er en udfordring, når man egentlig ikke må det, siger Jannie Svane og fortsætter.

- Vi har nogle, hvor vi har kunnet mærke på deres sprog, at de mangler noget social aktivitet.

Det kan Birgitte Kristensen, Lis Mikkelsen og Birgit Rasmussen nikke genkendende til. De savner den daglige kundestrøm, kunderne i cafeen og ikke mindst at kunne bruge svømmehallen igen.

- Det er meget mere hyggeligt, når vi har gæster, siger Birgit Rasmussen.

Birgitte Kristensen (t.h) er ved at lave lakridsglaserede mandler til salg som takeaway, mens Birgit Rasmussen hækler påskepynt. Til juletid viste mandlerne sig at være vældigt populære. Foto: Jóhann Thór Haahr Hansen
Annonce

En vigtig samarbejdspartner

Kirstine Faber Krog, der er erhvervsudviklingschef hos Ølgod Handel og erhverv, er glad for at have en samarbejdspartner hos Samstyrken. Det sikrer liv i bybilledet i en tid, hvor det meste må holde lukket.

- Det er rigtig fedt, at vi har nogle lokale, der kan gøre de her ting, og vi ikke behøver at bruge et dyrt bureau, der køber plastikting ind fra Kina og sætter det op. Her har vi hele processen med ideudvikling og produktion og opsætning samme sted. Jeg kan nærmest bare lægge opgaven hos dem, og de kører den i mål selv, siger hun.

Produkterne, som Samstyrken producerer, sælges i butikken. Især påskepynt er der nok af for tiden, da sidste års produktion aldrig fløj fra hylderne på grund af corona-nedlukningen. Foto: Jóhann Thór Haahr Hansen

Den nuværende opgave er at gøre påskepynten klar, så Ølgods bymidte kan dekoreres. Og Jannie Svane håber på, at denne påske bliver anderledes end den sidste. Der er knap plads på hylderne længere.

- Da vi lukkede ned i marts sidste år, der gjorde vi klar til det store påsketema. Nu håber vi godt nok, at der bliver lukket op, for ellers er vi ved at drukne i kaniner, griner Jannie Svane.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce