Annonce
Ugeavisen Varde

Se billederne: Region Vardes unge speedwaykørere kørte DM i Outrup

Mads Hansen snakker med sin far, Torben Hansen, før løbet begynder. Foto: Chresten Bergh

Det var ikke Region Vardes køreres aften til U21 DM. Ugeavisen fulgte Michael Thyme og Mads Hansen hele aftenen.

Annonce

Outrup: Michael Thyme er med i det allerførste heat, og han lægger sig i front. Men så går det galt. Kæden falder af speedwaycyklen, og den begynder at slingre og tabe fart. Kasper Andersen kan ikke undgå at ramme ham, og de styrter begge.

Speedway er en nådesløs sport. Det er ingen undskyldning, at det er hændeligt uheld, at kæden ryger af. Michael Thyme er skyld i et styrt og bliver udelukket. Han kunne have fået tre point med sig fra det første heat. I stedet får han nul.

Starten på danmarksmesterskabet for speedwaykørere på op til 21 år varsler en ringe pointhøst for Region Varde Elitesports to kørere. Det gælder især for Michael Thyme, men også Mads Hansen kalder sin indsats for "noget lort" i løbet af aftenen.

De to kørere

Mads Hansen: Bor i Frifelt ved Skærbæk. Hans verdensmesterskaber på langbane er sket på speedwaycykler med mindre motorer end de, han kører med i ligaen og til DM. Han er 18 år og kører også speedway i Polen og Tyskland.Michael Thyme: Bor i Esbjerg. Han har kørt speedway i Outrup, siden han var fem år gammel. Han kører også 1. division for Fjelsted.

Michael Thyme arbejder på sin speedwaycykel. Foto: Chresten Bergh
Annonce

To tyskere på sit team

Knap en time tidligere er Michael Thyme i gang med at skrue på den ene af sine speedwaycykler. Det er den, han skal køre på i aften. Skråt bagved er hans reservecykel. Han har ikke skiftet tøj endnu, så han går i en sort t-shirt og jeans med oliepletter.

Ved et rækværk kan publikum kigge ind til ryttergården. En dreng har en finger i hvert øre. Mens der bliver arbejdet på cyklerne, bliver der ofte gasset op, så en samtale kræver, at man råber til hinanden.

Mads Hansen er gået ind for at skifte til sit speedwaytøj, men der er også stor aktivitet ved hans to cykler. Hele tre mand er i gang. Den ene er hans far, Torben Hansen, og de to andre er tyskere. Da larmen stilner af, forklarer Torben Hansen, at hans søn har haft en tysk tuner tilknyttet. Tunerens rolle er at ændre speedwaymotoren, så den passer til køreren. Den tyske tuner er ikke med i aften, men de to tyskere er fra tunerens team. De har været med Mads Hansen til turneringer i hele Europa, blandt andet de gange hvor han er blevet verdensmester på langbane. Langbaner er speedwaybaner, der er længere end de kortere baner, som det meste speedwaykørsel foregår på.

Da Mads Hansen kommer tilbage fra omklædningsrummet, pakker han sine briller ud. De er alle gjort rene, så når et nyt heat begynder, så kan han tage en ny slaggerfri brille på. Der er dog kun rene briller til de ordinære heats. Hvis han ender i finalen, så skal han gøre et af brillerne rene. Han håber, det bliver nødvendigt.

Michael Thyme har fået skiftet om. Nu er det snart alvor. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Én, man kan stole på

Michael Thyme har et mere beskedent team. Han har Lars Hartvig med som mekaniker og hjælper. Lars Hartvig fortæller, at han kender Michael Thymes far, og han og Michael har fundet ud af, at de arbejder godt sammen. De har arbejdet sammen i et års tid.

- Det er vigtigt, han har en, han kan stole på, siger Lars Hartvig.

Han fortæller, at det kan gå hedt for sig, når Michael Thyme skal have frustrationer ud efter løb, der ikke er gået efter planen, men det tager han roligt. De smiler til hinanden til næste løb igen.

Temperamentet kommer Lars Hartvig også til at opleve denne aften. Efter styrtet i første heat banker Michael Thyme en knyttet næve hårdt ind i skuret, hvor cyklerne står. I andet heat får han igen 0 point. Denne gang tager han sin hjelm af og kaster den hårdt ned på en bænk.

De sidste rettelser. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Får point - men ikke nok

For Mads Hansen går det bedre. Han får trods alt point. Men det er for få til at være i nærheden af en finaleplads og dermed chancen for at blive dansk mester. Efter tre heats tøver han ikke med at kalde aftenens indsats for noget lort.

Han synes ikke, at hans cykel kører, som den skal på banen. Derfor ændrer hans team opsætningen på cyklen for hvert heat. Det er for eksempel ting som gearingen, der bliver ændret på. Men det virker ikke. Han får ingen heatsejre, og dermed får han ikke point nok til en finaleplads.

Først i sit femte og sidste heat er han tilfreds med cyklen. Han kommer på andenpladsen og får to point. Det er han tilfreds med, da det er Andreas Lyager, der snupper førstepladsen og de tre point. Han mener, at Andreas Lyager og Frederik Jakobsen er i en særlig liga, når det gælder de unge kørere. Andreas Lyager ender da også med at tage titlen som danmarksmester, da aftenen er slut.

Mads Hansen får sig en snak med Christian Thaysen. Foto: Chresten Bergh
Annonce

Intet galt med cyklen

Efter de fem heat har Michael Thyme kun fået et enkelt point og er placeret nederst blandt reservekørerne i den samlede stilling. Han virker nu modløs og har tydeligvis ikke den store lyst til at tale med Ugeavisen. Han har heller ingen lyst til at komme med undskyldninger.

- Der er ikke noget galt med cyklen. Det er manden selv, siger han.

Mareridtet, der begyndte med et styrt i første heat, er overstået.

Held og lykke. Mads Hansen trykker knyttede næver med de to tyskere i sit team, der denne aften kommer til at ændre opsætning på cyklen mange gange. Foto: Chresten Bergh
På vej til præsentationen for de cirka 1200 publikummer. Foto: Chresten Bergh
Michael Thyme har fået nummer 1 som startnummer, og han bliver derfor den første, der vinker til publikum. Foto: Chresten Bergh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce