Annonce
Ugeavisen Varde

Sekundirritation eller øjebliksglad?

Annonce

I min til tider meget travle hverdag sker det af og til, at jeg ganske kort bliver irriteret over en latterlig bagatel, såsom når jeg støder tåen ind i stolebenet, der går hul på affaldsposen med kaffegrums, eller når jeg snubler over en taske, jeg har sat et dumt sted. Mangel på papir i printeren, kan også udløse et "arrh men", men jeg ved jo godt, at det er for egen regning, når manglerne opstår.

De fleste dage kan jeg sagtens tage irritationen i opløbet og slå koldt vand i blodet. Irritationen er der bare og fylder blot et øjeblik, og kun meget sjældent bliver den til rigtige ord og sætninger. Et tryk på "pyt-knappen" kan give øjeblikkelig ro. Nogle vil måske synes, det hører til bagatellerne i vores liv, og at vi skal være lykkelige for at være nogenlunde raske, ha' en dejlig familie, et sted at bo og et job. Men hvis nu vi kan forsøde vores tilværelse med at sætte fokus på øjeblikslykke?

Jeg er egentlig – og tydeligvis ad omveje – på vej til at fortælle om de små ting, som gør mig glad i øjeblikket, det hænder. Det er nemlig nemt at fokusere på det, som gør mig splitsekund-sur, men en del sjovere at fokusere på det, som gør mig øjebliksglad. Derfor begyndte jeg for nylig at lægge mærke til, hvad jeg bliver glad af at se og opleve. De små ting og de små oplevelser.

Her er min foreløbige - i vilkårlig rækkefølge - liste:

Sollyset, der rammer den dugvåde græs og får dråberne til at glimte som små diamanter.

Lyden af spontan, hjertelig latter – uanset alder på den, der ler.

Lyserøde strømper. Duften af friskmalet kaffe. Smagen af nye kartofler. Øjenkontakt med en fremmed, hvor man når at opfatte smilet, der lurer. At nyse igennem. At hænge den perfekt strøgne skjorte på bøjle klar til brug. Når mine medmennesker smider affald i de dertil indrettede affaldsspande. At håndskrive et pænt kort for en kunde, der så bliver glad for indsatsen. Når det lykkes at få et helt papirhåndklæde og ikke bare en lille afrevet flig ud af holderen på et offentligt toilet. Kolde toiletbrætter. Opvaskemaskiner. Duften af de friske krydderurter på terrassen. At vågne hver dag ved siden af min elskede. Lyden af de morgenfriske fugle, der begynder dagens dont. Abrikossodavand. Når jeg endelig husker titlen på den sang, der kværner i baghovedet. At se Dannebrog smælde i vinden mod en blå himmel. Et varmt knus fra en af mine kære.

Sådan ser listen ud indtil videre. Jeg er taknemmelig for hver dag, jeg er her. Ingen må opfatte dette som hverken en opfordring eller et påbud. Lev dit liv, som du har lyst, inden for lovens rammer – og måske en sjælden gang en lille smule udenfor. Og husk så lige at værdsætte de små glimt af lykke …

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce