Annonce
Læserbrev

Sine drømmer om at blive dyrlæge - derfor uddanner hun sig til landmand

Dyrlægestudiet er næste skridt for 19-årige Sine Marie Jepsen, der har været et halvt år i Australien som et led i sin EUX/landmanduddannelse.
Annonce

Nordenskov: I begyndelsen af januar kom 19-årige Sine Marie Jepsen hjem fra Australien, hvor hun det seneste halve år har arbejdet på en kvægfarm - et praktikforløb som et led i uddannelsen til landmand.

- Vi var fem fra min klasse, der var i Australien, siger hun og tilføjer:

- Jeg vil rigtig gerne tilbage, foreksempel som udvekslingsstuderende på universitetet.

Drømmen er nemlig at læse videre til dyrlæge. Ved at tage uddannelsen til landmand som EUX, læser hun samtidig med landmandsunddannelsen fag på gymnasialt niveau og får derfor en studentereksamen, som giver adgang til at søge ind på universitetet.

- Jeg synes, det kunne være godt at få det praktiske med, for det giver mig en fordel, når jeg skal ind og læse på dyrlægestudiet, siger Sine Marie Jepsen, der har specialiseret sig i kvæg.

Annonce

Forskning

- Kvæg er spændende, siger Sine Marie Jepsen og fortæller om, at man ved at ændre på det foder, køerne spiser, også kan ændre mælken og mængden heraf.

Det er en langsigtet drøm for hende at forske i det.

- Det er en vild forandring, man kan se på et år, siger hun og fortæller, at hun også synes, at det er spændende i forhold til, om man kan fodre, så dyrene bliver klimaneutrale.

Annonce

Uddannelse

Fordi hun har valgt en lidt anden vej gennem uddannelsessysemet, var Sine Marie Jepsen også med til DM i Skills, hvor landbruget ikke deltager som konkurrencefag, men de er med for at fortælle om uddannelsen til de unge og forældre, som besøger messen.

- Det er sjovt at snakke med dem. Jeg spørger, hvad vil du til sidst? - Så finder du en vej, og jeg fandt den fedeste vej gennem det, siger Sine Marie Jepsen.

Hun fremhæver, at ved at tage EUX, så bliver de almene fag ofte gjort fagligt relevante. Eksempelvis hives eksempler fra landbruget ind i matematikundervisningen.

Annonce

Australien

En del af uddannelsen til landmand er praktisk. Sine Marie Jepsen valgte at bruge noget af sin praktiktid som trainee ved en malkekvægbesætning sydøst for Aidelaide i Australien. Hun boede på farmen ved det ældre ægtepar, der drev farmen sammen med deres sønner. Farmen bestod af 3000 hektar jord, 400 holstein-køer og 500 merino-får.

Klimaet på den anden side af jorden bød på en anden rytme på gården.

- De høster inden sommer, og når det blæser eller er for varmt, må man ikke høste på grund af brandfare, siger Signe Marie Jepsen.

Efter praktiktiden tog Sine på roadtrip sammen med en af sine studiekammerater, inden turen gik hjem til Danmark og den sidste del af uddannelsen.

Sine Marie Jepsen er vokset op lidt uden for Sig, men området ligger i det gamle Helle Kommune, derfor har hun gået i skole i Nordenskov og Næsbjerg. Foto: Karina Øhlenschlæger

EUX

Består af en erhvervsuddannelse kombineret med en gymnasial eksamen.

Eleverne skal både have fag og undervisning, der hører til erhvervsuddannelsen, og fag på gymnasialt niveau. De bliver udlært på lige fod med elever uden EUX.

Eleverne tager gymnasiale fag og niveauer, der omtrent svarer i omfang til en 2-årig gymnasial uddannelse. Der kan søges optagelse på videregående uddannelser på samme vilkår som personer med STX (alment gymnasium), HHX (handlegymnasiet) eller HTX (teknisk gymnasium).

Varigheden varierer fra uddannelse til uddannelse. Normalt vil en erhvervsuddannelse med EUX være lidt længere end den tilsvarende erhvervsuddannelse uden.

Kilde: Uddannelsesguiden ug.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce