Annonce
Ugeavisen Varde

Skilsmissejul: Børnene er de vigtigste

- Jeg synes, den 24. december mister sin magi, hvis der er juleaften to gange. Når pigerne ikke er hos mig, så åbner vi gaver den 23. december og hygger med lækkert ikke-jule-mad, siger Maria, der her slænger sig i sofaen med Lærke og Naia (th). Foto: Malene Wonsbek
Maria Ladegaard-Pedersen fra Varde vil gå rigtig langt for, at julen bliver vellykket. Hun ved, hvordan det er at have ”ondt i maven” i juledagene, og det skal hendes egne børn ikke opleve.
Annonce

Varde: Hun indrømmer det gerne. Den mest rædselsfulde jul nogensinde var den første jul efter skilsmissen - uden børn.

I år er det sjette skilsmissejul, og døtrene Naia på 14 år og Lærke på 10 år skal være hos deres mor, 37-årige Maria Ladegaard-Pedersen fra Varde. Derfor glæder Maria sig i år ekstra meget til decemberhygge og juletraditioner.

Med ønsket om at give børnene den allerbedste jul har hun og eksmanden Kim aftalt fælles spilleregler for den 24. december. Det giver alle ro, overskud og ikke mindst julefred.

Aftaler for skilsmissejul

Maria har følgende aftaler med eksmanden Kim:

VI HOLDER IKKE TO JULEAFTENER

Børnene holder juleaften det ene sted og nytår det andet sted. Vi er enige om, at julemagien forsvinder med dobbelt jul.

VI AFTALER JULEGAVER

Vi vil ikke konkurrere om børnenes gunst med de største og bedste julegaver. Derfor har vi aftalt et rammebeløb, som vi holder os nogenlunde indenfor.

POSITIV JULEFOKUS

Vi har fælles interesse i, at vores børn skal have den allerbedste jul. Derfor spørger vi oprigtigt og positivt interesseret ind til den juleaften, vores børn skal holde hos eks’en. Det er vigtigt, at børnene kan glæde sig og fortælle om jul hos mor/far, uden at de får dårlig samvittighed.

GAVE TIL EKSMANDEN

Jeg har fra første jul købt en lille julegave til min eksmand og han til mig. Nu, hvor vi begge er i fast forhold, holder vi fast i traditionen, men så er gaven til ”dem/os”. Det er vigtigt at vise børnene, at vi anerkender de nye familier.

Annonce

Første jul

Nogen vil måske tænke: ”Hun kan sagtens, hendes eksmand er til at tale med, min er en idiot”, men i virkeligheden handler det om selv at sluge de første kameler og nedlægge våbenhvile. For børnenes skyld.

- Vores piger har altid været vant til en stor familiejul. Derfor ønskede jeg, at pigerne skulle tilbringe den første jul hos deres far, for i min familie er vi ikke mange. Selv tog jeg til København og besøgte en kammerat. Vi spiste ikke julemad og havde hverken juletræ eller julegaver. Jeg havde big-time ondt af mig selv, men det fortalte jeg selvfølgelig ikke pigerne, indrømmer Maria Ladegaard-Pedersen.

Annonce

Børnejul på skift

I dag har både Maria og eksmanden fundet en ny partner, så nu ligger julen i helt faste rammer.

- Det ene år har vi mine to piger, og det andet år har vi min kærestes tre drenge. Det fungerer rigtig godt. Nu nyder jeg julen rigtig meget, selvom jeg ikke har mine egne børn. Før jeg fandt min nuværende kæreste, rejste jeg væk i julen og lavede noget helt andet, fortæller Maria og understreger, hvor vigtigt det er at give sine børn den allerbedste jul med tryghed, glæde og hygge.

- Jeg er vokset op i et hjem med alkoholiserede forældre og kan se tilbage på mange juleaftener, hvor jeg havde ondt i maven, fordi jeg ikke vidste, hvordan julen ville forløbe, og om der overhovedet blev en jul. Derfor er julen noget helt særligt for mig. En magisk aften, og den skal ikke ødelægges af en skilsmisse. Jeg vil gøre ALT for, at mine børn får den bedste jul, og det vil min eksmand heldigvis også. Det kan godt være, at vi er uenige om andre ting, men julen den har vi styr på, siger Maria Ladegaard-Pedersen og tilføjer:

- Det kan godt være, man skal starte med at sluge de første kameler selv, for at få skilsmissejulen til at lykkes, men det er det hele værd, lyder rådet fra Maria.

- Jeg har været i julestemning i længe, for i år er pigerne hos mig, og så bliver man bare lidt mere juleglad, siger Maria Ladegaard-Pedersen. Foto: Malene Wonsbek
- Jeg kan godt lide at holde jul både hos min mor og min far. Juleaften er meget forskellige, for min far har en stor familie, og det har min mor ikke. Jeg kan ikke huske, at jeg nogensinde har været ked af det juleaften. Når jeg har holdt jul hos far, har jeg heller ikke bekymret mig, om min mor havde en god juleaften, for det ved jeg, hun har, siger 14-årige Naia, der går i 8. klasse på Brorsonskolen. Foto: Malene Wonsbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce