Annonce
Ugeavisen Varde

Skimmelsvamp på arbejdspladsen gav Sanne en nedtur - corona blev en positiv vending

Både fysisk og psykisk har Sanne Tryk Batiste fra Starup-Tofterup vendt op og ned på livet. I dag er hun taknemmelig for den modgang, hun har været igennem, for det har vist hende vejen til en bedre helhed i livet. Foto: Malene Wonsbek
I 2019 mistede Sanne Tryk Batiste sit job, hun var sygemeldt på grund af skimmelsvamp på sin arbejdsplads. I november mistede hun sin mor til kræft. Selv var hun kørt helt i bund da året skiftede til 2020.
Annonce

Starup-Tofterup: - Jeg føler mig stærkere end nogensinde før. Jeg kan godt stå på hovedet eller slå vejrmøller, hvis du kan bruge det til et billede i avisen, foreslog Sanne Tryk Batiste, med et smil. Som sagt så gjort. Og den 33-årige kvinde fra Starup-Tofterup har da også i løbet af de seneste to år fået vendt op og ned på sin tilværelse.

Med en misundelsesværdig lethed demonstrer Sanne på plænen i Varde Garten, hvordan hun uden videre kan vende hovedet ned og benene op. Ingen tvivl om at hun atter har fundet balancen i livet. Foto: Malene Wonsbek

I maj 2018 blev Sanne ansat som projektkoordinator i gadeidrætshuset GAME StreetMekka Esbjerg. En sygemelding af hendes leder medførte i september 2018, at Esbjerg kommune og hovedorganisationen GAME påbegyndte undersøgelser af, om der mon var forhøjet mængde skimmelsvamp på arbejdspladsen. Syv uger senere kom rapporterne tilbage med et klart svar: Det var der.

- Vi var midt i et stort forløb med skoleelever, da jeg fik et telefonopkald om, at jeg øjeblikkelig skulle sende alle hjem og lukke stedet. Det var enormt voldsomt. Syv dage efter lukningen fik jeg svar på min egen blodprøve, der viste, et tårnhøjt udslag af én bestemt skimmelsvamp. Min leder og kollegaer var også hårdt ramt, fortæller Sanne, der ud over sygdommen også reagerede med stresssymptomer. Hun blev derfor tilknyttet et stresshåndteringsforløb på Arbejdsmedicinsk Afdeling i Esbjerg.

Mor og Sia (5) på cykeltur til Agerbæk efter is. – Jeg vil gerne være en sjov mor. Det har jeg fået overskud til at være igen. Det var i øvrigt en cykeltur på i alt 12 kilometer, så det er sejt gået af Sia, siger Sanne Tryk Batiste. Privatfotop
Annonce

Sygdom og død

Der gik måneder. Arbejdspladsen blev genåbnet, Sanne blev tilbudt sit gamle job, og hun forsøgte at vende tilbage, men det var for overvældende og angstfyldt for hende.


Jeg glæder mig over det, jeg har, i stedet for at fokusere på utilstrækkeligheden ved det, jeg ikke har.

Sanne Tryk Batiste om indstillingen til livet


- Jeg havde det virkelig dårligt og var kommet ind i en ond spiral uden overskud og overblik. Ingen energi. Svækket immunforsvar. Ingen appetit og manglende lyst til fysisk træning, der ellers havde været en stor del af mit hverdagsliv. I november 2019 mistede jeg min mor, der havde været syg af kræft i næsten fire år. Hun blev kun 60 år. Sorgen over tabet af hende forstærkede min egen ubalance, fortæller Sanne, der havde opsøgt lægen, men hun syntes ikke, der skete noget.

Kommentar fra kostvejleder Heidi Foldager:

En kostvejledning hos mig, Optimalkost i Varde, handler om at finde ind til de årsager, som skaber en krop i ubalance eller som skaber de uhensigtsmæssige symptomer eller diagnoser.

En kostvejledning handler om meget mere end blot et vægttab.

I forbindelse med en personlig kostvejledning skal du udfylde et spørgeskema, som fortæller noget om, hvordan din krop har det. Igennem dette spørgeskema finder jeg ind til årsagerne til dine udfordringer i stedet for at behandle symptomerne.

- "Vi ser det lige an, og følger op med en blodprøve om tre måneder". Den besked fik jeg et par gange, men den kunne jeg ikke bruge til noget. Jeg ville jo gerne tilbage til en almindelig tilværelse med glæde og overskud og selv gøre en indsats for at nå dertil, tilføjer Sanne, der først og fremmest er mor til Sia på fem år, samtidig med at hun driver en mindre virksomhed i Vejle, hvor hun har skiftet gadeidrætten ud med ravlygter og fritidsudstyr.

- Jeg har lært at prioritere tid til mig selv. Vi har Holme Å lige i baghaven, og jeg går ofte en tur med hunden i den smukke natur. Det har jeg ikke prioriteret at gøre før, fortæller Sanne. Privatfoto
Annonce

Genopbygning

På et møde i netværksgruppen "Kvinder og karriere" blev Sanne introduceret til kostvejleder Heidi Foldager, som bor i Varde. De to fik en fornuftig snak, og snart var Sanne i fuld gang med at genopbygge sin krop helt fra bunden.

- Heidi var et rigtig godt og trygt sted at starte. Hun gav mig kostvejledning og hjalp mig med at få de vigtige grundsten i min krop på plads igen, så jeg kunne ændre den negative spiral til en positiv. Det gav mig den fornødne viden og energi til at starte den proces, som skulle få mig tilbage til en udgave af mig selv, som jeg kunne genkende. Senere har jeg fulgt op med coaching, kostplaner og træningsprogram. Og for mig kom coronaperioden, hvor Danmark lukkede ned, på et godt tidspunkt. Det gav tid og ro til fordybelse på et plan, jeg aldrig tidligere har prioriteret, indrømmer hun.

I dag har Sanne fået konstateret stofskiftesygdommen Hashimoto, der er en kronisk inflammationstilstand, hvor kroppen danner antistoffer, der ødelægger skjoldbruskkirtlen. Hun skal derfor tage daglig medicin.

- På trods af sygdommen er jeg atter i kontakt med mig selv og min krop. Jeg ved, hvordan jeg kan styrke min krop og mit immunforsvar med kost og vitaminer gennem mit forløb hos Heidi. Jeg er blevet ansat i et firma i Vejle, hvor man bekymrer sig for de ansatte og deres familier. Jeg er så taknemmelig for, at jeg selv tog kampen op med et klart mål om at få det godt igen. Jeg har lært så meget om mig selv og ikke mindst livet. Både fysisk og psykisk er jeg stærkere end nogensinde før.

Og med en misundelsesværdig lethed demonstrerede Sanne på plænen i Varde Garten, hvordan hun uden videre kan vende hovedet ned og benene op. Ingen tvivl om at hun atter har fundet balancen i livet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce