Annonce
Ugeavisen Varde

Skolen: Træd varsomt, her bliver mennesker til

Ugeavisens klummeskribent: Morten Fester Thaysen. Arkivfoto: René Hollmann
Annonce

Efter sommerferien skal mine børn på efterskole. Derfor har jeg i de seneste måneder langsomt taget afsked med deres gamle skole. Det har været svært, eftersom det har været som at skulle tage afsked med en god ven, jeg har delt glæder og sorger med gennem ti år. Derfor bliver jeg nødt til at fortælle anderledes om skolen, end andre måske ville gøre.

Da Varde Kommune ville ændre skolestrukturen, hørte jeg kommunens skoler blive omtalt som noget, der kunne omsættes i mursten og tal. En skole var et spørgsmål om klassekvotienter, strukturer og ikke mindst imponerende byggerier til mange millioner kroner. Jeg ved godt, at alt det er skoler også. Men fra mine børns skole ved jeg også, at skoler er noget andet. Noget som for mig er langt vigtigere end tal og strukturer. For det er ikke tallene, de tager med sig ud i livet. Det er derimod det fællesskab, som skolen har været for dem.

Fællesskabet handler om ånd. Jeg tror, at de fleste har mærket den helt særlige ånd på lige præcis deres børns skole. Ånden findes i måden, der bliver talt til børnene på. Den findes i måden, man er sammen på. Den findes i fortællingerne og sangene på skolen. Ånden bliver efterhånden en del af børnenes liv. Lærerne har således ikke bare lært dem at læse og regne. De har også indført dem i en bestemt ånd.

For mine børn har det betydet, at de har lært, at livet ikke handler om dem alene. Livet handler også om at være fælles med mennesker, der er forskellige fra dem selv. De har lært at skulle være rummelige. Det har også betydet noget for mig. Som forælder er jeg blevet en del af et fællesskab med børnenes klassekammerater, deres forældre og skolens lærere. Vi har været sammen, også når tiderne har været svære. Sådan har vi fået en historie sammen. Det er denne historie, jeg sammen med mine børn tager med mig.

Jeg tror på, at det er den slags historier om fællesskab, der binder vores samfund sammen. Har børnene lært at rumme andre mennesker i skolen, vil de også gøre det senere i livet. Det er mit håb. Sker det alligevel, at nogen reducerer skolen til et spørgsmål om testresultater, strukturer og bygninger, får jeg lyst til at sige, som en klog mand engang sagde om sin skole: "Træd varsomt, her bliver mennesker til".

Har børnene lært at rumme andre mennesker i skolen, vil de også gøre det senere i livet.

Til Print
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce