Annonce
Ugeavisen Varde

Sommersysler: Sådan laver du selv trefarvet is

Køkkenchef Kristian K. Corell har ved denne sommersæson sat sin hjemmelavede trefarvede is på menukortet. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Køkkenchef ved Restaurant Høfde 4, Kristian K. Corell, viser, hvordan man kan fremstille sin egen trefarvede is.
Annonce

Hvidbjerg: Gennem generationer har trefarvet is været en fast bestanddel af enhver sommerferie. Den klassiske kombination af jordbær-, vanilje- og chokoladeis, der kan deles på den lange led efter smagspræferencer, hvis man ellers kan finde nogen at blive enig med. Eller skæres i skiver og spises for sig eller på en pandekage.

Køkkenchef på Restaurant Høfde 4, Kristian K. Corell, har for kort tid siden sat en hjemmelavet trefarvet is på børnedessertkortet. Det er nemlig en sikker vinder blandt børn og indimellem også hos de voksne. Her kan du lære at fremstille den selv.

- Det er en meget let opskrift på en parfait, forklarer Kristian K. Corell og uddyber lynhurtigt:

- En parfait er kort sagt kokke-sprog for en is, der er fremstillet af flødeskum og æggesnaps, hvor der ikke bruges varme. I modsætning til en iscreme, der er rørt op med legerede æggeblommer med mælk og fløde, fortæller den 27-årige køkkenchef.

Til basis-isen skal der bruges 200 gram æggeblommer, 200 gram sukker, 1 liter piskefløde, 200 gram rensede jordbær og 100 gram smeltechokolade med et forholdsvis højt kakaoindhold. Gerne 60 procent.

- Men man kan sagtens variere alt efter tid, råvarer og om man har børn med til at lave isen. Har man ikke jordbær, kan man sagtens bruge nogle hindbær eller blåbær, og har man ikke friske bær, så er det fint med frosne. Hovedsagen er, at man lige giver bærrene et opkog og blender dem lidt og ikke bare smider dem direkte i. Så er der for meget vand i bærrene, og isen vil krystallisere i stedet for at blive cremet. Har man ikke tid til det, kan man vælge at komme et glas lækker marmelade i i stedet for. Det samme gælder chokoladen. Man kan hælde noget chokoladesovs i i stedet for at smelte chokoladen selv, forklarer Kristian, som naturligvis laver alt fra bunden i restauranten.


Men man kan sagtens variere alt efter tid, råvarer og om man har børn med til at lave isen.

Kristian K. Corel


Kristian K. Corells trefarvede is

200 gram æggeblommer

200 gram sukker

1 liter piskefløde 38 procent

200 gram friske jordbær

100 gram 60 procent smeltechokolade

Vaniljepasta eller vaniljesukker

Sådan gør du:

Pisk æggeblommer og sukker sammen til en luftig æggesnaps. Pisk den så længe, så sukkeret ikke knaser længere! Sæt den på køl.

Pisk fløden til en let flødeskum. Den skal være så lind, at den stadig kan hældes ud af skålen. Pisker man den for hårdt, skiller isen. Så let hånd med flødeskummen. Sæt den på køl.

Tag flødeskummen ud og kom cirka en tredjedel af æggesnapsen i. Vend tingene sammen. Hæld det derefter over i den resterende æggesnaps og vend det hele sammen.

Du har nu din basis-is, som du deler i tre lige store dele.

Vent 20-25 minutter. Brug dem eventuelt på at ordne jordbærrene. Skær dem ud og put dem i en kasserolle med et lille skvæt vand i bunden. Ingen sukker her! Der er rigeligt i selve isen, og for megen sukker gør det svært for isen at fryse ind. Lad dem koge lidt ind alt efter, hvor meget vand, der viser sig at være i bærrene. Blend dem og sæt dem på køl.

Du har nu din basis-is, som du deler i tre lige store dele.

Hæld den afkølede jordbær-sauce i den ene skål med basis-is, vend det sammen og hæld det i bunden af den rugbrødsform, du har beklædt indeni med bagepapir. Stil isen i fryseren i 20 minutter, eller indtil den har fået en hård skal.

Bland vaniljepasta i den næste base og gentag.

Smelt chokoladen og rør den godt ud. Lad den køle en anelse, inden den hældes i den sidste base og gentag.

Sæt isen i fryseren og lad den fryse ind. Gerne til dagen efter, men man kan godt lave den om morgenen og bruge den til dessert om aftenen.

Ingredienserne til din basis-is. Eller din basis-parfait. Fløde, sukker og æggeblommer. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Æggesnapsen skal være mere hvid end gul, og så må sukkeret ikke længere knase. Så når man synes, man er færdig, så pisk den lige lidt mere. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Del basis-isen i tre lige store dele. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Når du har lavet din basis-is, deler du portionen i tre. Den ene tredjedel hælder du din jordbærmarmelade i. Har du ikke selv mulighed for at koge den, så brug en god marmelade. Og har du ikke jordbær, så brug hvad du har. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Det er vigtigt, man vender ingredienserne sammen. Det er kun selve råcremen og flødeskummen, der skal piskes. Resten skal vendes sammen for ikke at slå den lækre luftige konsistens i stykker. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Det første lag is skal enten være chokolade eller jordbær i en trefarvet is. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Om du hælder chokolade-laget eller jordbær-laget i formen først er ligemeget. Men vaniljen skal altid i midten af trefarvet is! Isen hældes op i en rugbrødsform beklædt med bagepapir, så det er let at få isen ud igen. Mellem hvert fald sættes isen i fryseren et kvarters tid eller måske lidt mere for at skal-fryse den, så lagene ikke render sammen. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Vend ingredienserne i is-basen lidt ad gangen. Så bevares luftigheden, man har fået pisket i fra starten. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Værsgo. HJemmelavet trefarvet is a la Kristian Corell, Restaurant Høfde 4. Sørg for at skære isen på et kold underlag, så den ikke smelter. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Et voila. Trefarvet is anrettet med en karamelsovs, ristet kokos, chokolade, skovsyre og tagetes. Karamelsovsen kan i øvrigt let laves ved at komme en hel dåse uåbnet kondenseret mælk i en gryde og lade den simre i tre en halv time. Tag dåsen op, stil den på køl og åbn den, så er der karamelsovs. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Tristan-Leander på otte år var begejstret for Kristian K. Corells trefarvede is.- Det bedste var, at den var dejlig cremet og sød. Meget mere end dem, man plejer at købe, lød dommen. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce