Annonce
Ugeavisen Varde

Sommersyssel: Det er nu du skal sylte kirsebær til jul

De syltede kirsebær bliver aldrig bedre end de råvarer, du anvender. Så vælg den rigtige sort af kirsebær, som opskriften foreskriver - og vælg hele, solmodne, aromatiske bær. Det giver ingen mening at konservere og gemme noget, som allerede er delvist muggent eller overmodent ved syltetidspunktet, siger eksperter. Genrefoto: Daniel Bockwoldt/Ritzau Scanpix
Sommerferien er den oplagte højtid til at sylte kirsebær til jul. Læs her, hvordan du fremstiller gudegode kirsebær - som holder helt til jul.

Risalamande og andesteg er formentlig ikke det, der fylder mest i bevidstheden på de varme sommerdage.

Men faktisk er det nu, du skal sylte de solmodne kirsebær, hvis du vil kunne stille dem på bordet til jul, forklarer André Spange Nabulsi, der er kok og forfatter til flere kogebøger - blandt andet syltebogen "På glas og flasker".

- På en måde indkapsler syltede kirsebær hundrede procent filosofien bag syltning: Man tager noget, som er i sæson nu, og gemmer det til senere, siger han.

Annonce

Luksus fra egen have

André Spange Nabulsi foreslår, at du laver en hjemmelavet version af de luksuriøse amarenakirsebær.

Nabulsis version laves ved at give 250 gram kirsebær et opkog med en deciliter sukker, en deciliter vand og en vaniljestang.

Sigt herefter bærrene fra, og jævn saften med to spiseskefulde lys sovsejævner. Hæld bærrene tilbage i saucen, og smag eventuelt til med lidt amarettolikør.

- Det giver selvfølgelig en mere voksen smag, men mine egne børn kan sagtens spise dem. Faktisk er de vilde med dem, siger han.

Annonce

Følg foreskrifterne

Uanset opskriften er det vigtigt, at du bruger friske og pæne bær, tilføjer Mia Kristensen, der er kandidat i fødevarevidenskab og adjunkt ved ernærings- og sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole.

- Det handler ikke om æstetik, men om hygiejne: Hvis bærrene er stødt eller skadet, er der typisk mikroorganismer til stede, og det forkorter holdbarheden, siger hun.

Derudover er det vigtigt, at du forbliver tro mod opskriften, tilføjer hun.

Hvis du eksempelvis bruger frosne bær til en opskrift, der foreskriver friske bær, kan konsistensen blive mystisk.

Tilsvarende skal du holde dig til den bærsort, som opskriften foreskriver, da der er stor forskel på surhedsgraden, størrelsen og teksturen.

- Når man sylter, så ligger djævlen i detaljen, hvis det skal holde sig. Så følg din opskrift, og brug de fuldmodne kirsebær, som indeholder flest aromastoffer, råder Mia Kristensen.

Hvis du ikke bruger konserveringsmidler, skal du om muligt være endnu mere pertentlig omkring hygiejne, fordi de syltede kirsebær ikke kun skal holde sig en måned - men helt til jul.

- For det første skal man skolde glasset. For det andet skal de syltede kirsebær være rygende varme, når man hælder dem på glas, siger André Spange Nabulsi.

Derudover skal der være mindst muligt luft i glasset for at undgå mug.

Så glasset skal matche portionens størrelse.

- Jo mindre luft, jo bedre, siger André Spange Nabulsi.

Her vil det igen være en fordel, at de syltede kirsebær hældes varme på glas, hvorefter låget lukkes umiddelbart efter.

- På den måde dannes der det undertryk, man også kender fra kliklyden, når man åbner fabriksfremstillet syltetøj, forklarer kokken.

Stil de lukkede glas, som nu har undertryk, på køl frem til jul.

Udstening eller ej

Hvis man koger og sylter kirsebærrene med sten i, vil det give noget bund og dybde til smagen. Omvendt skal man sidde og bakse med stenene i sin risalamande.

Nogle kirsebær har store sten, andre små kirsebærsorter har meget små sten. De store sten kan tale for, at du fjerner dem.

Til at fjerne stenene bruges en klassisk udstener. Alternativt kan du lægge kirsebærret i mundingen på en sodavandsflaske og prikke stenen ned i flasken med en sushi-spisepind.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Farvel til Varde: Heidi flytter sin kjolebutik til Esbjerg, så snart lokalerne er klar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Sølv- og guldmedalje til vardensere i ungdoms-DM i cykelcross

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Tysk ingeniør åbner pølsevognen på Torvet: Han satser på gode råvarer og originale opskrifter fra hjemlandet

Ugeavisen Varde

Sådan fremstiller du en ekstraordinært god gløgg til alle

Ugeavisen Varde

Millioner til nyt flygtningemuseum: Stor donation giver innovativ og nytænkende udstilling

Ugeavisen Varde

Fredslyset fra Betlehem kommer til Varde

Ugeavisen Varde

19-årig Varde-pige blev dansk mester i boksning

Ugeavisen Varde

Advokat vil mane myte i jorden: Vi hjælper fra årsskiftet almindelige borgere uden at opkræve salær

Ugeavisen Varde

Tre tips og én myte: Sådan forlænger du vaskemaskinens levetid

Ugeavisen Varde

Din drikkedunk er en bakteriebombe: Sådan skal du behandle den

Ugeavisen Varde

Jul på Barbados, en brugt rød pigecykel og Mette Frederiksen til bords: Helge Engelbrecht svarer på julespørgsmål

Ugeavisen Varde

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Ugeavisen Varde

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Varde

Mod er en muskel, der skal trænes…

Ugeavisen Varde

Dansk Slager Parade vender tilbage til Varde

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Varde

Nye gourmetslagtere fra Syddansk Erhvervsskole Vejle

Ugeavisen Varde

Samstyrkens centerleder stopper efter 17 år: Vil huskes for sin robusthed og evne til at skubbe til rammerne

Ugeavisen Varde

Tove fra Varde vil holde jul for alle: Nu har de fundet nye lokaler, så de bedre kan ramme målgruppen

Ugeavisen Varde

Dykkerklubben i fantastiske nye lokaler

Ugeavisen Varde

Mød politihjemmeværnet ved Kvickly

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Ugeavisen Varde

Corona har smittet positivt af på boligmarkedet i Varde Kommune

Annonce