Annonce
Ugeavisen Varde

Sommersyssel: Det er nu du skal sylte kirsebær til jul

De syltede kirsebær bliver aldrig bedre end de råvarer, du anvender. Så vælg den rigtige sort af kirsebær, som opskriften foreskriver - og vælg hele, solmodne, aromatiske bær. Det giver ingen mening at konservere og gemme noget, som allerede er delvist muggent eller overmodent ved syltetidspunktet, siger eksperter. Genrefoto: Daniel Bockwoldt/Ritzau Scanpix
Sommerferien er den oplagte højtid til at sylte kirsebær til jul. Læs her, hvordan du fremstiller gudegode kirsebær - som holder helt til jul.

Risalamande og andesteg er formentlig ikke det, der fylder mest i bevidstheden på de varme sommerdage.

Men faktisk er det nu, du skal sylte de solmodne kirsebær, hvis du vil kunne stille dem på bordet til jul, forklarer André Spange Nabulsi, der er kok og forfatter til flere kogebøger - blandt andet syltebogen "På glas og flasker".

- På en måde indkapsler syltede kirsebær hundrede procent filosofien bag syltning: Man tager noget, som er i sæson nu, og gemmer det til senere, siger han.

Annonce

Luksus fra egen have

André Spange Nabulsi foreslår, at du laver en hjemmelavet version af de luksuriøse amarenakirsebær.

Nabulsis version laves ved at give 250 gram kirsebær et opkog med en deciliter sukker, en deciliter vand og en vaniljestang.

Sigt herefter bærrene fra, og jævn saften med to spiseskefulde lys sovsejævner. Hæld bærrene tilbage i saucen, og smag eventuelt til med lidt amarettolikør.

- Det giver selvfølgelig en mere voksen smag, men mine egne børn kan sagtens spise dem. Faktisk er de vilde med dem, siger han.

Annonce

Følg foreskrifterne

Uanset opskriften er det vigtigt, at du bruger friske og pæne bær, tilføjer Mia Kristensen, der er kandidat i fødevarevidenskab og adjunkt ved ernærings- og sundhedsuddannelsen på Københavns Professionshøjskole.

- Det handler ikke om æstetik, men om hygiejne: Hvis bærrene er stødt eller skadet, er der typisk mikroorganismer til stede, og det forkorter holdbarheden, siger hun.

Derudover er det vigtigt, at du forbliver tro mod opskriften, tilføjer hun.

Hvis du eksempelvis bruger frosne bær til en opskrift, der foreskriver friske bær, kan konsistensen blive mystisk.

Tilsvarende skal du holde dig til den bærsort, som opskriften foreskriver, da der er stor forskel på surhedsgraden, størrelsen og teksturen.

- Når man sylter, så ligger djævlen i detaljen, hvis det skal holde sig. Så følg din opskrift, og brug de fuldmodne kirsebær, som indeholder flest aromastoffer, råder Mia Kristensen.

Hvis du ikke bruger konserveringsmidler, skal du om muligt være endnu mere pertentlig omkring hygiejne, fordi de syltede kirsebær ikke kun skal holde sig en måned - men helt til jul.

- For det første skal man skolde glasset. For det andet skal de syltede kirsebær være rygende varme, når man hælder dem på glas, siger André Spange Nabulsi.

Derudover skal der være mindst muligt luft i glasset for at undgå mug.

Så glasset skal matche portionens størrelse.

- Jo mindre luft, jo bedre, siger André Spange Nabulsi.

Her vil det igen være en fordel, at de syltede kirsebær hældes varme på glas, hvorefter låget lukkes umiddelbart efter.

- På den måde dannes der det undertryk, man også kender fra kliklyden, når man åbner fabriksfremstillet syltetøj, forklarer kokken.

Stil de lukkede glas, som nu har undertryk, på køl frem til jul.

Udstening eller ej

Hvis man koger og sylter kirsebærrene med sten i, vil det give noget bund og dybde til smagen. Omvendt skal man sidde og bakse med stenene i sin risalamande.

Nogle kirsebær har store sten, andre små kirsebærsorter har meget små sten. De store sten kan tale for, at du fjerner dem.

Til at fjerne stenene bruges en klassisk udstener. Alternativt kan du lægge kirsebærret i mundingen på en sodavandsflaske og prikke stenen ned i flasken med en sushi-spisepind.

/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Det er ikke ligefrem karrierefremmende at stille op til kommunalvalg

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Varde Byråd er gået i flyverskjul

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Klumme af kunstmaler Agnete Brinch: Det - der drager mig!

Ugeavisen Varde

Det giver mening på flere plan at forlænge Vestkystvejen

Ugeavisen Varde

Vi må reagere på dårlige arbejdsforhold for unge

Ugeavisen Varde

Serie: Min bedste souvenir Jeg tænker på jagt og naturoplevelser hver eneste dag

Ugeavisen Varde

Dorits drømmehave: Flere års tålmodighed kan blive til bøgespejl, ligusterbue og lærkekurv

Ugeavisen Varde

Camilla drømte om egen webshop - nu handler hun med lokale og bæredygtige varer fra hjemmet i Oksbøl

Ugeavisen Varde

Varde kommune ligger i top 5 blandt danskernes mest populære feriedestinationer

Ugeavisen Varde

Strandskadens Dag søndag den 1. august

Ugeavisen Varde

Kunstnermøde på KS 21 står mest i maleriets tegn

Ugeavisen Varde

Fra fyr til fyr – en kunstnerisk rejse langs vestkysten

Ugeavisen Varde

Store forandringer kræver omsorgsfulde samtaler, med timing, tid og små genoptagelser

Ugeavisen Varde

Jobpatruljen: Massive brud på ungarbejderes rettigheder i ferielandet

Ugeavisen Varde

Ejerne af Ellas Coffeeshop i Varde: Vi købte forretningen sammen uden at kende hinanden

Ugeavisen Varde

Klumme af Nelli Arnth Andersen: Tætpakkede ferieplaner og stressede forældre

Ugeavisen Varde

Sommersyssel: Det er nu du skal sylte kirsebær til jul

Ugeavisen Varde

Min bedste souvenir: Tinka blev feriens overraskelse

Ugeavisen Varde

Vi vil have reel borgerindflydelse i Din Forsyning

Ugeavisen Varde

Øre-, næse-, halslæge Jalal har åbnet klinik i Varde: Hvis klinikken går godt, så tror jeg vi flytter hertil

Ugeavisen Varde

Cykel for Sagen fejrer 10-års jubilæum på Varde Torv: ”Det har betydet alverden”

Ugeavisen Varde

Det skal du vide før du anlægger havedam

Ugeavisen Varde

Sommerhusbyggeri: Tina og Jens har skabt en handicapvenlig oase i Blåvand

Annonce