Annonce
Ugeavisen Varde

Stress tvang Mette ud af hamsterhjulet - i dag er hun selvstændig

Mette Bergstedt Olesen er ikke i tvivl om, at deltidsjobbet og at kunne være åben om, at hun havde ambitioner med sin egen forretning, var afgørende for, at hun turde springe ud som selvstændig. - Det gav mig det sikkerthedsnet, jeg havde brug for, siger hun. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Man ved, hvad man har, man ved ikke, hvad man får. Den devise levede 44-årige Mette Bergstedt Olesen efter i mange år. I dag har hun fundet ud af, at det, man får, kan være værd at gå efter.
Annonce

Tistrup: Hvis man for blot få år siden havde spurgt Mette Bergstedt Olesen, om hun skulle være selvstændigt erhvervsdrivende, havde hun helt sikkert afvist det.

Ikke på vilkår om hun skulle forlade den sikre vej med fast job i en marketingafdeling, pensionsordning og kolleger. Man ved, hvad man har, man ved ikke, hvad man får, var devisen, Mette som så mange andre levede efter.

- Jeg var blevet lullet ind i hverdagen og det sikkerhedsnet, der ligger i at have et fast arbejde. Jeg kunne slet ikke forestille mig, at det kunne være anderledes, siger Mette Bergstedt Olesen, der - som du måske nok har gættet - i dag er netop det, hun aldrig troede, hun skulle være: Selvstændig med foden under eget CVR-nummer og altså hende, der står med det fulde og hele ansvar for egen indtjening.

Jeg er ikke et stort bureau fra Aarhus eller København. Jeg er bare Mette. Det er det, jeg sælger mig på.

Mette Bergstedt Olesen

Annonce

Stress stoppede hamsterhjulet

Selvom vejen fra inkarneret lønmodtager til glad selvstændig var lang, tog beslutningen om forandring ret kort tid. Efter en fusion fik Mette Bergstedt Olesen pludselig en lang køretur lagt oveni sin arbejdsdag, og det blev for meget. Hun blev sygemeldt med stress.

- Det tvang mig til at bremse op og tage stilling til, om jeg egentlig skulle noget helt andet med mit arbejdsliv. Det havde ulmet i mig før, men jeg havde skudt det væk, fordi jeg er opdraget til, at man ikke siger et fast arbejde op, fortæller Mette Bergstedt Olesen.

Hun endte med at skilles fra sin gamle arbejdsplads på grund af stressen.

- Jeg var egentlig forbløffende afklaret, selvom jeg havde vidst, hvad jeg skulle stå op til hver dag i 20 år og pludselig skulle til at finde ud af, hvad jeg så skulle i mit arbejdsliv. Det var på mange måder angstprovokerende, siger hun.

Annonce

Vigtig kombi

Der gik nogle måneder, før Mette Bergstedt Olesen fandt ud af, hvad hun skulle. I forbindelse med sit sygdomsforløb kom hun i praktik i en blomsterforretning. Her arbejdede hun med marketing og sociale medier, og ligeså stille blev hendes nye jobliv til: MbyO Marketing.

Ganske vist havde Mette fået blod på tanden, men der var alligevel så meget vestjyde i hende, at hun sikrede sin nattesøvn ved at tage imod et tilbud om et deltidsjob i butikken Agnes i Kræmmergade i Varde. Og den kombination af det faste og det frie blev helt afgørende.

- Jeg er ikke sikker på, jeg havde siddet her og talt med dig om min egen virksomhed, hvis ikke det havde været for den kombination af et deltidsjob og mit eget. Den var helt afgørende. De støttede mig fra starten i, at jeg skulle have mit eget, og jeg fik lov til at arbejde med de sociale medier og på den måde være med til at give dem det bedste af, hvad jeg kunne. Det gav mig et sikkerhedsnet og tid til at finde ud af, at det her, det kunne jeg faktisk godt, fortæller Mette Bergstedt Olesen.

- Det var fedt, at jeg kunne være helt åben om, at jeg også havde min egen forretning. Jeg kunne komme og være glad, når jeg fik en ny kunde, og de heppede på mig og glædede sig over det. Det gav mig både ro og selvtillid, fortæller Mette, der mellem jul og nytår sidste år traf beslutningen om at tage springet. Altså det helt store og blive 100 procent selvstændig.

Mette Bergstedt Olesen

Er 44 år og bor i Tistrup.

Gift med Henrik og mor til Thea på 16 år og Sofie på 18 år.

Står bag marketingfirmaet MbyO Marketing, der er specialiseret i sociale medier for især små og mellemstore virksomheder. Her sælger Mette Bergstedt Olesen individuelle løsninger målrettet den enkelte kunde.

Man kan finde firmaet på Instagram og Facebook ved at søge på "MbyO Marketing".

Annonce

Coronachok

Hun stoppede i Agnes 1. marts. Og gik i corona-granatchok 11 dage senere, da statsministeren lukkede Danmark ned. Heldigvis har hun med sine egne ord "verdens bedste sparringspartner". Nemlig hendes mand Henrik.

- Han er supergod at vende tingene med, og ret hurtigt gik jeg i handle-mode. Jeg kontaktede en række virksomheder, jeg godt kunne tænke mig at samarbejde med, og tog snakken med dem om vigtigheden af de sociale medier særligt lige nu, hvor de ikke har kunnet have direkte kundekontakt. Og det gav pote. Jeg fik nye kunder ind, og det gav mig endnu et selvtillidsboost og har bekræftet mig i, at det er det helt rigtige, jeg har gjort, da jeg besluttede at starte min egen forretning, siger Mette, som i dag betegner sin stress som den nødvendige pause fra hamsterhjulet, der skulle til.

- Det lyder klicheagtigt, men i dag er jeg glad for, jeg fik den tænkepause. Jeg kunne ikke selv finde ud af at stoppe op og vælge noget andet end det, jeg var i. I dag oplever jeg, at jeg har genfundet den Mette, jeg kender fra gamle dage, igen. Hende der var dynamisk, fuld af power og impulsiv, men som var blevet lullet ind i hamsterhjulet. Forleden dansede jeg rundt i haven på bare tæer af glæde. Det var så fedt, siger Mette Bergstedt Olesen.

- Jeg er stolt af min beslutning, og at jeg viser vores to piger, at vi altid har mulighed for at gå en anden vej hen mod det, vi drømmer om, og som giver os glæde i livet.

Gode råd til dig, der går med tanker om at blive selvstændig

Mette Bergstedt Olesen har følgende råd til dig, der går og overvejer at blive selvstændig:

- Vær tålmodig, ting tager tid, og Rom blev ikke bygget på en dag.

- Afstem forventninger med familien, så baglandet er i orden, og du har deres opbakning.

- Lyt til dig selv, og udlev din drøm, før løbet er kørt.

- Tæl ikke arbejdstimerne, det skal være lysten, der driver værket.

- Forbered dig på, at den selvstændige tilværelse går op og ned som en rutschebane. Det er ikke som et fast job med fast indtægt, pension, feriepenge og sundhedspakke. Du skal selv skabe og finde vej.

- Gør det! Spring!

Mette Bergstedt Olesen har genfundet sit gamle jeg, der ellers var blevet lullet ind i hverdagen og et job, der var dejligt fast, men som ikke passede til hende længere. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce