Annonce
Ugeavisen Varde

Supersankere: Find de ukendte lækkerier i naturen

Friske, lækre brombær er blandt de ting, man kan finde i naturen. Foto Colourbox
Det er moderne at samle vild mad, og under pandemien er det blevet allemandseje. Men vi løber i flok, går efter de samme planter og overser oplagte muligheder.

De fleste kan genkende et brombær, og mange går på jagt efter svampe eller koger saft på hyldens skærme i juni.

Men naturens spisekammer kan meget mere. Og mange af os smider guld på gaden eller overser oplagte muligheder for gratis og fantastiske smagsoplevelser lige uden for døren.

- I virkeligheden er den mest udbredte misforståelse, at det skal være avanceret, besværligt og sjældent. Det behøver det jo ikke, siger Thomas Laursen, der er kok og professionel sanker.

Annonce

Tag gastrobrillerne på

Thomas Laursen er pionér inden for sit felt, forfatter til utallige bøger om vild mad, og så har han igennem årene leveret vild mad og urter til toprestauranter som Noma, Geranium og Alchemist.

- Det er klart, at for toprestauranterne har det værdi, at der er tale om noget eksklusivt. Men vild mad behøver ikke at være restaurant-fint, siger han.

Thomas Laursen råder til, at du kigger med gastronomiske briller på noget velkendt. Det kunne være mirabeller.

De florlette blomster har eksempelvis en fin, delikat smag og aroma.

- Du kan bruge mirabelleblomsterne som smagsgiver i saft - ligesom hyldeskærme. Eller du kan lave et sukkerudtræk, som får en mandellignede smag, som igen kan bruges til at stænke kager og desserter, nævner han.

Du må bare ikke bruge for meget, for mirabelleblomsterne har et naturligt indhold af cyanid, som findes i mange fødevarer, men er giftigt i større mængder.

Annonce

Flere muligheder

Et andet bud kunne være mælkebøtten.

Den er velkendt, men totalt overset og får fejlagtigt skudt i skoen, at den er bitter, mener Thomas Laursen.

- Hvis man steger den i smør eller olie, er den ikke bitter. Du kan også bruge kronbladene i en sukkerlage, som vil smage af honning. Eller du kan sylte de nye blomsterknopper. Mælkebøtten kan virkelig meget, siger han.

Du kan også gå på jagt efter grønalgen med det lidet flatterende navn: tarmrørhinde, foreslår Mikkel-Lau Mikkelsen, der er professionel sanker og programchef i sankesamarbejdet Vild Mad.

- Navnet er jo helt forfærdeligt, men den kaldes også "trøffel-tang". Det afslører noget om kvaliteten. Når den tørres, får den nogle fantastiske aromaer, som minder om dem, der findes i trøfler, siger han.

Tarmrørhinde sidder typisk fast på sten eller bolværk tæt på overfladen, især ved udløb af åer og fjorde, hvor ferskvand møder saltvand.

- Derudover skal man helst finde den i dejligt rent vand. Så ikke noget med at samle den lige ved en kloak eller spildevandsudløb, råder Mikkel-Lau.

Som en sidste overset spise anbefaler han bredbladet dunhammer.

Man spiser ikke den fløjlsbløde, brune frøstand i toppen, men derimod dunhammerens rod.

- Roden smager som en blanding mellem agurk, vandkastanje og asparges. Så du får både det sprøde, det saftige og det knasende element, forklarer Mikkel-Lau Mikkelsen.

Han råder til, at du smider roden direkte på grillen eller i bålet med skræl.

Træk skrællen og det forkullede af, når den er mør, og servér med smør og groft salt.

- Så får du en virkelig fin, delikat og mild smag, som minder om smørstegte asparges, siger han.

Match smagen med kendte ting

  • For nogle kan det virke uoverskueligt, at man først skal gå på jagt efter råvarerne i naturen - og herefter finde ud af, hvad de reelt kan bruges til.
  • Når du kommer hjem med noget spiseligt, kan det være en hjælp at finde ud af, hvilken plantefamilie de tilhører.
  • På den måde kan du "oversætte" råvarerne til råvarer, du kender.
  • Strandkål hører som navnet antyder til i kålfamilien. Derfor kan den bruges på mange af de samme måder som kål. Der er også mange vilde løg i naturen, som kan anvendes på samme måde som rødløg eller hvidløg.
  • Spis altid kun urter og planter, du er sikker på, hvad er.


/ritzau fokus/

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Børn og gamle biler på Torvet

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Malene Wonsbek bliver ny handelschef i Varde Handel

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Vinder af Ugeavisens Sommerspilskonkurrence: - Mor, du vinder helt vildt for tiden

Ugeavisen Varde

Malersvend fra Varde blev færdiguddannet med bronze

Ugeavisen Varde

De har bestået del af kloakmesteruddannelsen

Ugeavisen Varde

Derfor lukker Claus Sandholt Nielsen Havecentret på Ndr. Boulevard i Varde

Ugeavisen Varde

Kæmpe nerver til sidste eksamen: Nu vil Miriam være sygeplejerske eller jordemoder

Ugeavisen Varde

Gæster i Tambours Have kan lave blomster-versioner af mandala-tegninger

Ugeavisen Varde

Prinsessen fra Holstebro kom med på et afbud

Ugeavisen Varde

Højsæson for hugorme: Det her må du aldrig gøre

Ugeavisen Varde

Udstillingen er gul og lyserød - og lige til at tage en bid af

Ugeavisen Varde

Ingrid og Ove Arnbjerg hædret som årets ildsjæle 2021 i DGI Sydvest

Ugeavisen Varde

John slog sit sjette hole in one i Varde

Ugeavisen Varde

Livreddertårnet i Vejers fejrer 20 års fødselsdag - tårnet åbner med kage på fredag

Ugeavisen Varde

Kommunen forbereder at skære ned på testkapaciteten

Ugeavisen Varde

Poul Erik og Ketty Bech-fond betaler for planen: Vardes sydlige indfaldsveje skal være grønnere og skønnere

Ugeavisen Varde

Nysø er næsten blevet for populær – bøder skal dæmpe gemytterne

Ugeavisen Varde

Sådan får du dine børn til at synes, det er fedt at være på deres værelser

Ugeavisen Varde

Maja fik en helt speciel hue på

Ugeavisen Varde

Klumme af Torben Lehmann: Jeg er glad for at være dansker

Ugeavisen Varde

Derfor har Varde Faldskærmsklub fået Årets Idrætspris

Ugeavisen Varde

Nu har de valgt en ny formand: Han skal stå i spidsen for Varde Handel

Ugeavisen Varde

KONKURRENCE: Gæt antallet af genbrugstræer

Annonce